zaterdag 7 januari 2012

Wupvel

Een paar jaar geleden, maart 2010, hebben leden van de Soroptimistclub De Bevelanden een aantal nieuwe kousentunen uitgezet bij Zeeuwse boerderijen. Een kousentuun is een houten rek, met staken, waarover de boerin de gewassen kousen op te drogen kon hangen. Door die staken bleven de sokken meteen een beetje in vorm, want daar mankeerde het vroeger nog wel eens aan - sokophouders waren in die tijd een broodnodig attribuut. De kousentuun stond meestal op de plek waar ook de bleek en de têêltuun waren. De bleek werd gebruikt om de witte was ( lakens en luiers) op uit te spreiden, die, door het daglicht en de zon, zo konden drogen en bleken. Zo'n bleek, die vol lag met wasgoed, was dan streng verboden gebied voor ons kinderen, want een bal ...... Voor de poes was het meestal erg verwarrend. Die mooie witte lappen nodigden immers om belegen te worden - wat kunnen mensen moeilijk doen!
De têêltuun was een rek waar de melkemmers en melkbussen en de zifte en alles wat bij het melken kwam kijken, geschuurd werd. Dat schuren gebeurde meestal op een bestraat plaatsje waar het water gemakkelijk kon weglopen ...... als het slecht weer was werden de emmers ook wel binnen gereinigd in het stoepekot. Op zo'n têêltuun werden emmers en ziften te drogen gezet als ze uitgeschuurd waren.


De têêltuun is natuurlijk al lang verdwenen van het erf bij de hedendaagse boerderijen, net als de kousentuun. Koeien worden machinaal gemolken en voor de kousen volstaat een ordinaire waslijn of wasdroger. De bleek, als 't ie d'r nog is, is gazon geworden. Het is natuurlijk een nobel streven om de kousentuun weer een eigen plek te geven op het authentieke erf van een Zeeuwse boerderij. Ik stel me voor hoe men in 2035 besluit om in een paar oorspronkelijke Zeeuwse tuinen weer een plaatsje in te ruimen voor typische vroeg 21st-eeuwste tuinelementen, zoals de groene plastic brievenbus, als een aandenken aan de posterijen van vroeger. Of wat te denken van een authentieke droogmolen of een origineel plastic speelhuisje? Maar het meest kenmerkende element uit de tuinen begin 21ste eeuw is toch wel de grote ronde tramopline ...... het wupvel. (Foto's genomen Hoeve van der Meulen, 's Heer Abtskerke)( augustus 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten