woensdag 22 februari 2012

Knus

Oude steden zoals Middelburg, Veere en Zierikzee, om er een paar te noemen, kampen met een moeilijk toegangbare binnenstad. De straten zijn gebouwd volgens een historisch bepaald stratenpatroon, waardoor het huidige verkeersaanbod moeilijk strookt met de infrastructuur - gevolg: parkeerproblemen - moeilijk bereikbare winkels ( ook voor bevoorrading), beperkende eisen bij verbouwingen i.v.m. het behoud van een historische binnenstad en weinig uitbreidingsmogelijkheden. Verder is er soms veel leegstand in de oude traditionele winkelstraten. De oplossing ligt voor de hand: bouw grote winkelcentra aan de rand van de stad. Ook andere voorzieningen, zoals uitgaansgelegenheden, bioscopen of schouwburgen kampen met diezelfde moeilijke bereikbaarheid ......... Begin in Middelburg dan ook maar beter niet over de schouwburg, want dan dreig je in de put geworpen te worden ........
Middelburg profileert zich sinds kort met De Mortiere, een meubelboulevardachtig plein, waar honderden auto's een plek kunnen vinden en meubelzaken, doe-het-zelf winkels, tuincentra en elektronicazaken de klanten verwelkomen. Vlakbij ligt ZEP, (= Het Zeeuwse Evenementen Podium) een modern ogend plein met uitgaansmogelijkheden zoals restaurants, winkels, een indoorgolfbaan, een school, een klimavontuur en een museum.
Terwijl het winkelcentrum De Mortiere, zelfs in deze tijden van recessie, langzaam volgebouwd wordt, lijkt ZEP achter te blijven. Het futuristische, in hel-geel uitgevoerde uitgaanscentrum heeft te kampen met belangstelling, lijkt het; een groots opgezette evenementenhal lijkt er niet meer te komen en een fastfoodketen moest onlangs sluiten ( al liggen de kipnuggets momenteel weer in het vet te dobberen, begreep ik). Waarom trekken dit soort voorzieningen buiten de stad niet het grote publiek? Ligt het aan het aanbod? Ligt het aan het feit dat de voorziening buiten de stad ligt of is er iets mis met de sfeer?
Projectontwikkelaars en grote winkelketens denken het patent te hebben op de kennis te weten wat "men" wil - "men" echter, regelt zelf wel wat het wil - zeker nu de recessie vraagt om elk dubbeltje twee keer om te draaien. Deze sfeerloze kille terreinen trekken hooguit een groep mensen, die bewust op zoek is naar ontspanning in, bijvoorbeeld het voetbalmuseum of een snelle hap, maar blijft niet hangen - dat zou anders zijn als de voorziening midden in de stad had gelegen, met gezellige kroegjes en kleine winkeltjes, oude gebouwen en schattige hofjes - kijk, maar helaas, dat creër je niet zomaar even, heren projectontwikelaars, daar hebben duizenden mensen honderden jaren aan gewerkt, aan die ziel, dat haast ongrijpbare gevoel dat gezelligheid genoemd wordt - knus dus! Is daar een beter Nederlands woord voor te vinden - Knus?
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
SlikopdeWeg: De dagelijkse (v)luchtige column over Zeeland en haar bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten