donderdag 9 februari 2012

Rode vingers tegen Elfstedenkater

In de middeleeuwen, zei men, hielpen vlierbessen tegen hekserij en de bloemen zouden een voorspellende waarde hebben. En, las ik ergens, als je wilt weten wie je uiteindelijk zal trouwen, dan moet je op de langste dag een bos vlierbloesem achter je bed hangen - het schijnt alleen te werken bij jonge meisjes, die dan 's nachts dromen van de man met wie ze zullen trouwen .......... En ik verzin dat allemaal niet zo maar - 't stond allemaal in het oneindig aantal delen tellende encyclopedie Wikipedia - die handige vraagbaak op internet die geen kostbare kastruimte inneemt.

In Zeeland noemen ze de struik een vlêêrbos en met wat fantasie associeer ik dat met Vleermuis, een vaak in de schemering actief zoogdier, dat ook vaak met magie en enge dingen geassocieerd wordt. Zeg echter in Zeeland nooit flier tegen een vlierstruik, want dan wordt er een heel andere plant bedoeld.
Thuis werd ik altijd voor de vlierstruik gewaarschuwd - niet omdat de boom behekst zou zijn of zo, nee, daar zijn Zeeuwen iets te nuchter voor, en ook de bloemen waren niet het probleem. Pas in de zomer en herfst werden we geadviseerd ver weg te blijven van de plant, omdat de vlierbessen, weliswaar oergezond en barstens voor vitamine c, verschrikkelijke vlekken gaven .......... en die kreeg je niet meer uit de kleren.
Trouwens, wist je dat de vlier ook een plant is die bijna met elk kwaaltje raad weet? Ik las ergens, "aan wat voor ziekte de mensen op het platteland nog zouden kunnen lijden waarvoor ze niet in elke vlierhaag een remedie zouden kunnen vinden.” De bladeren helpen tegen kneuzingen, de bloesem tegen verkoudheid en griep en als je hooikoortsaanleg hebt, helpt vlier je daar doorheen.
Ik heb bewondering voor de mensen die in de zomer en herfst de polder in gaan en terugkomen met knalrode vingers en emmers vol vlierbessen, om daar thuis een aantal lullige potjes vlierbessenjam mee te vullen........... maar dan heb je wel de aller-lekkerste jam die je je kunt bedenken - de remedie tegen alle pijntjes en tegenslagen! Zulke rode vingers zou ik er graag voor over hebben - reken maar dat die mensen deze week fluitend naar hun werk gaan, niet sjagerijnig zijn, opgewekt grapjes maken en absoluut geen last hebben van een Elfstedenkater. Want daar moet vlierbessenjam ook tegen helpen, zegt men - let maar eens op de kleur van hun vingers. ( foto's: mei 2009 en 2011)

Hans Koert


Twitter: #slikopdewegSlikopdeWeg: De (v)luchtige dagelijkse column over Zeeland en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten