zondag 26 februari 2012

Straô Noordwelle 2012: Aankomst op het strand

De Straô is een traditioneel terugkerend folkloristisch evenement op Schouwen-Duiveland, dat veel kijkers trekt, maar weinig publiciteit krijgt. Hoe dat kan? Ik snap het wel ..... Het evenement valt te vroeg in het jaar - traditioneel vastgelegd voor de paasdagen en daarom zijn er nog maar weinig toeristen - houwen zo! - De straô is een (spontaan) feestje, een beetje Schouws carnaval, alleen voor de inwoners van 't eiland (en omstreken) waar de echte (paarden)liefhebbers, van heinde en ver op afkomen en dat moet zo blijven!
In de zes weekends voor Pasen worden vanuit verschillende dorpen op Schouwen straô's georganiseerd: Burgh-Haamstede, Renesse, Ellemeet, Scharendijke, Noordwelle en Serooskerke.

De komende dagen besteedt SlikopdeWeg, de dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio en haar omstrelken, traditioneel uitgebreid aandacht aan de straô; deze keer die van Noordwelle. De 150 deelnemers komen rond één uur aan op het strand ter hoogte van de duinovergang Kijkduin aan de Rampweg. De stoet zet zich over het strand spontaan in beweging richting strandpaviljoen Blasa Bloesa.Wandelend langs de zeereep of uitgelaten rennend over het strand. Jong en oud - van pony tot Zeeuws trekpaard - ieder op zijn eigen wijze. De straô van Noordwelle karakteriseert zich doordat het aantal Zeeuwse trekpaarden erg hoog is. De meeste paarden zijn prachtig versierd. De komende dagen meer foto's van dit bijzondere kleurrijke folkloristische gebeuren.
Foto's en berichten over de straô Noordwelle 2012:De aankomst op het strand
Voetenwassen
Over het strand en de duinen
1000 kilo in draf
Dorpsfeest

Riengsteken
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio en haar bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten