dinsdag 28 februari 2012

Straô Noordwelle 2012: Over het strand en de duinen

Voor de één begint het voorjaar met de eerste lammetjes in de wei, voor de ander is dat de eerste zingende merel op de vaeste ... Op Schouwen moeten de paardenvoeten eerst gewassen zijn ......
De straô is een jaarlijks ritueel uit lang vervlogen tijden. Er is weinig over bekend, dan dat het al sinds mensenheugenis gehouden wordt ........ dat zegt natuurlijk niks over de ouderdom of de herkomst van het feest.
Men zegt dat het een heidens ritueel is, uit voorchristelijke tijden - uit de tijd van de Kelten, die door het wassen van de benen van hun paarden de boze geesten, die in de winter bezit hadden genomen van de dieren, te verjagen.
Hoe dan ook - in Noordwelle, één van de zes plaatsen waar de straô nog traditioneel plaats vindt, hebben ze daar geen boodschap aan, al is het meer, veel meer, dan zomaar een ritje naar het strand.
Zo'n 150 paarden, meest Zeeuwse trekpaarden, hadden zich op de ring van Noordwelle verzameld om samen, prachtig versierd, naar het strand, het straô, bij Renesse te trekken.
Na het wassen van de benen reed de stoet in optocht door de duinen terug naar het dorp waar een waar volksfeest, met ringsteken en muziek, losbarstte.
Foto's en berichten over de straô Noordwelle 2012:De aankomst op het strand
Voetenwassen
Over het strand en de duinen
1000 kilo in draf
Dorpsfeest

Riengsteken

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio en haar bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten