maandag 27 februari 2012

Straô Noordwelle 2012: Voetenwassen

De straô is een traditie, die jaarlijks plaatsvindt op Schouwen Duiveland op een aantal zaterdagen voor de Pasen. Vandaag een tweede serie foto's van de Straô van Noordwelle.
De jonge boerenzoons en - knechten reden op die dag met hun paarden naar het straô, letterlijk strand op z'n Schouws, om de paarden de voeten te wassen.
Dit gebruik werd / wordt per dorp georganiseerd, vroeger op een maandag, en luidde de komst van de lente aan, vandaar ook dat het past in heidense tradities, die wellicht al meer dan duizend jaren oud zijn.
Het straô-rieën beleefde eind vorige eeuw, dankzij de wederopbouw, de mechanisatie, de gevolgen van de watersnoodramp en het afgenomen aantal paarden een historisch dieptepunt.
Het straô-rieën is nu weer helemaal terug, wat blijkt uit de massale belangsteling. Op de laatste zaterdag van februari, de maandag is al decennia geleden ingewisseld voor een zaterdag, wordt de straô van Noordwelle verreden.
Bijna 150 paarden, waaronder opvallend veel Zeeuwse trekpaarden, reden prachtig versierd van het dorp richting Landgoed Zeelandia om daarna bij Kijkduin het strand op te gaan en de voeten te wassen. SlikopdeWeg, de dagelijkse column over Zeeland en omstreken, besteedt, traditioneel, veel aandacht aan dit folkloristisch gebeuren. Deze week worden er dagelijks nieuwe impressies's geplaatst van de Straô van Noordwelle.
Foto's en berichten over de straô Noordwelle 2012:De aankomst op het strand
Voetenwassen
Over het strand en de duinen
1000 kilo in draf
Dorpsfeest

Riengsteken

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio en haar bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten