vrijdag 23 maart 2012

Blauw op straat

Het centrum van Gent staat bol van verwijzingen naar de rijke historie van de stad. De Graslei met zijn schitterende gildehuizen trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers, evenals het historische Gravensteen, een uniek stadskasteel, midden in de stad. Op drukke dagen zie't 'r blauw van de toeristen .....

Maar ook op culinair gebied, weet Gent te bekoren - de historische Vleeshal kun je niet ongewild langslopen - het nodigt uit om een blik in haar schitterend interieur te werpen, als je tenminste oog hebt voor het schitterend geconstrueerde dakgewelf en de houten balken, die uit de middeleeuwen dateren.
Nu is het gebouw een promotiecentrum voor steekproducten, zoals die in Vlaanderen geproduceerd worden; oorspronkelijk was de vleeshal een door de schepenen van Gent gecontroleerde overdekte vleesmarkt. Van alle etenswaar, die je je kunt bedenken is vlees, en zeker in een tijd dat conservering ophield bij roken of zouten, één van de meest risicovolle levensmiddelen, als het om de verspreiding van besmettelijke ziekten gaat - Vlees bederft snel zonder koeling en daarom werd de vleeshal, net als overigens in andere steden in de regio, zoals bijvoorbeeld Goes en Middelburg, waar de vleeshal zelfs letterlijk, dicht bij het stadsbestuur lag, door de schepenen gecontroleerd. Bovendien konden zo ook zieke dieren, die geslacht werden, gemakkelijk geweerd worden, al zal men nog wel niet gehoord hebben van ziekten als het Rhinovirus, de Gekkekoeienziekte of Blauwtong.

Al hoewel, nu we' t toch over blauw hebben ..... Wie van cultuur houdt hoeft in Gent niets te kort te komen. ...... De Gentse Feesten zijn alom bekend en druk bezocht, maar minder bekend is wellicht, dat Gent ook een mooi en gevarieerd Jazzfestival kent, het Jazz Gent Festival. Bij de restauratie van één of ander oud gebouw ontdekte ik vorig jaar deze twee afscheidingen met (gedateerde) promotiefoto's voor het Blue Note Festival van 2006, beide gemaakt door de Belgische fotograaf Jos L. Knaepen. Je vindt zijn naam overal op foto's van zijn hand, die gemaakt zijn op dit festival. Het Jazz Gent festival duurt een week en vindt plaats in de tweede week van juli.

Sinds 2008 is de naam Blue Note verdwenen, omdat de rechten voor deze titel berusten bij de Blue Note clubs en die vroegen een stevige vergoeding - zonder deze toevoeging zullen de Blue Notes toch rijkelijk blijven klinken, al weet ik niet of dit jaar Randy Newman of John Scofield acte de presence zullen geven - natuurlijk hoopt iedereen dat Jos Knaepen weer met zijn camera gesignaleerd wordt. Als deze vriendelijke fotograaf opduikt, weet je in ieder geval zeker dat er iets moois staat te gebeuren. Nu maar hopen dat zijn foto's een betere plek krijgen toegewezen, dan te dienen als afscheiding bij publieke werken in de openbare ruimte ............. al hoewel, meer blauw, meer blue notes, op straat, schijnt de leefbaarheid in de stad te vergroten ...!
Hans Koert
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: Een dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio en haar bewoners.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten