dinsdag 6 maart 2012

.... dan kaai-je lappen schieten

 Lente? Buiten hangt een dikke mistlaag en het mot en het lukt de zon niet om er doorheen te breken. De temperaturen zijn nog laag - vooral 's ochtends vroeg. Toch is deze week de lente begonnen - althans, op papier - volgens de kalender.
De eerste lenteboden zijn al zichtbaar: de sneeuwklokjes tel ik niet meer mee, noch de krokussen, die zijn al weer bijna uitgebloeid, maar we rijden weer mie d'n lichten naar't werk en de merels zingen al weer 's ochtends vroeg hoog vanaf de vaeste ...., de nok van het dak, voor de  buutendiekers.
 Dikke hommels  zijn ontwaakt en vliegen als zware B52 bommenwerpers door de tuin en de paddenemmers, las ik in de krant, worden al weer ingegraven langs de trekroutes van de padden. De zolder is weer opgeruimd ( zou de grote schoonmaak toch in de genen zitten?) en de dooie hemelsleutelbloemen afgeknipt - een kransje jong leven aan de voet. Het nestkastje weer schoongemaakt.
 Gisteren zag ik het eerste klein hoefblad bloeien en de eerste lammetjes dartelen in de wei .......... 't komt dus wel weer goed, al kan maart, zegt men, de staart nog wel eens roeren en aprilletje zoet, nog wel eens een witte hoed geven ..
 Wit hoe:d, verstond ik vroeger als kind - 't Witte hoe:d dat in de kookwas moet?  hoe:d - de wapperende witte was aan de lijn in de voorjaarszon. Ik hou het daar nog maar steeds op - dat klinkt heel wat beter dan nog een pak sneeuw.
Zeg bij ons in de familie nooit: 'k è hoe:d e hete ..... want dan wordt dat steevast aangevuld tot: ... dan kaai-je lappen schieten .....  Ik kies, als boodschapper van de lente, voor een bleek vol witte luiers of voor die waslijn mie wit hoe:d, want dat heeft toch meer dan een droger vol muf ruikende kleffige spijkerbroeken - dat ruikt naar de herfst. Het voorjaar heb je zelf in de hand ...... dat kun je organiseren: draadje spannen - knijpers zoeken en ophangen die hap - dan wordt het vanzelf snel lente!

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg:  Een dagelijkse Zeeuwse blog over de Scheldedelta en haar inwoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten