zaterdag 31 maart 2012

De Zeeuwse 'henen


 Wie ooit verder gekeken heeft dan het Goese Sas of de jongerencampings van Renesse en zich buiten de landgrenzen begeven heeft om in de vakanties plekken te bezoeken, die niet alleen ontspannen, maar vooral ook inspireren, of zelfs sinds eeuwen bejubeld worden als the places you must have seen before you die, zoals  de piramiden van Cheops, de beelden van het Paaseiland of de Borobodur in het verre Indonesië, zal zeker kennis genomen hebben van de term Werelderfgoedlijst van Unesco.
Als dat je allemaal iets te ver weg vindt, een Batse reize zogezegd, is, dan hoef je tegenwoordig niet meer helemaal naar het andere eind van de wereld te vliegen, maar kun je ook in eigen land terecht. Maak maar eens een rondvaart door de Amsterdamse grachten of laat je verrassen in het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer; word duizeling van de draaiende wieken in Kinderdijk of maak een rondwandeling op het voormalige eiland Schokland. Wie de provincie niet uit wil, kan sinds kort terecht in het Zeeuws Archief, waar hun meters papierwerk rond de West Indische Compagnie, die zo nauw betrokken was met de slavernij, verdiend een plekje heeft verworven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Binnenkort wordt er een inventarisatie gehouden over die zaken die tot het immateriële erfgoed horen van onze land in het algemeen en de Zeeuwse Delta in het bijzonder.  Een gebruik, zoals het Sinterklaasfeest is een typisch Nederlands feest, dat nergens anders ter wereld gevierd wordt, tenzij er ooit Nederlands zijn neergestreken, die hardnekkig volhouden deze unieke traditie in ere te houden ..... desnoods met een valse baard en een veel te warme tabberd in de tropische zon ........


 Voor Zeeland schijnt het ringsteken hoge ogen te gooien, al wordt dit spel ook in Denemarken gespeeld, wat ik ontdekte toen ik Deense vrienden wilde introduceren in de geheimen van het steken van de ring, het jonassen en de klomp ............ En babbelaars en bolussen zijn ook minder uniek dan we onszelf doen geloven. Wat te denken van het Strao-rieën? Het unieke voorjaarsritueel dat zich slechts beperkt tot het eiland Schouwen, het krulbollen; de wegroestende nissehutten of  ............ de herdenking van de inname van Den Briel!
Of moeten we onze blik niet alleen op eeuwenoude gebruiken richten, maar ons hoofd een halve slag omdraaien en vooruit kijken? Zou de Zeeuwse Kustmarathon of Bløf op deze Zeeuwse Werelderfgoedlijst van immateriële zaken thuishoren? Beide garant voor massaal bezochte evenementen, die uniek zijn voor Zeeland. Of moeten we het in het unieke trekken? Zou het feit dat er in Terneuzen een unieke jazzenclave ontstond rond de voormalige tearoom Porgy en Bess, waar de grote legenden van de jazz willen komen optreden of de concentratie van sterrenrestaurants in onze streek iets zijn wat er op zou moeten staan? Of moeten we't meer zoeken in de alledaagse geneugten, zoals we die hier alleen in Zeeland kunnen veroorloven, zoals het aanbieden aan de Commissaris van de Koning(in) van het eerste Schorreblommetje, gevonden op de slikken van't Zwin, of de eerste pruimen in een stalletje langs de weg of de feestelijke opening van het zeekraalseizoen door wethouder Hekking en burgemeester Van der Vaart? Of moeten we op zoek gaan naar het eigene in ons zelf - onze unieke Zeeuwse 'henen ( genen), dat nuchtere - dat zu'unige, dat doe mae hewoon ...... De rest verdwijnt toch ooit, ook al staat het nog met zulke dikgedrukte letters op de Zeeuwse Erfgoedlijst ........ onomkeerbaar afgevoerd, zoals de doek en beuk, het Muraltmuurtje en de perkoenpaal of het Mossegilde .......

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio en haar bewoners.

1 opmerking:

  1. Morning Hans. Keep up the good work. You have a new daily reader. It's like being back home. Yes, I still can read Dutch and Zeeuws dialect. You make my days.

    Regards from Down - Yonder in NZ.

    Willem van de Weele

    BeantwoordenVerwijderen