donderdag 15 maart 2012

Koningin

 Het is in de hoogzomer een plant die, mits de zon schijnt, steevast garant staat voor tientallen vlinders, die haar roze bloemhoofden bezoeken als plaats om nectar te verzamelen. De plant, Koninginnekruid, Koninginnenkruid volgens de nieuwe spelling, ook wel Leverkruid genoemd, vind je overal langs sloten, dulven dus, of vochtige plekken. In Zeeland is het een algemeen voorkomende plant op plekken die niet wekelijks gemaaid worden.
 Het is met recht, wat je noemt, een vlinderplant. Wie aan een bezoeker van één onzer tuincentra vraagt te denken aan een plant, die aantrekkelijk is voor vlinders, die roept al snel de Buddlea of vlinderstruik en daarna blijft het dan vaak lang stil. Vlinderplanten, die in de vrije natuur groeien, noemt of kent men vaak niet, maar Heelblaadje en het Koninginnenkruid zouden daar zeker bij horen. De scherm met bloemen van het Koninginnenkruid bevat veel nectar en daarom vind je er veel insecten op, die erg graag even komen buurten. Wie dagvlinders wil bekijken moet in de hoogzomer, de periode van 15 juli t/m eind augustus, maar eens de dulfkanten afgaan op zoek naar deze plant - gegarandeerd dat er Oranje Zandoogjes, Distelvlinders, Dagpauwogen of Atalanta's op zitten.
Stel echter, dat je de Koninginnenpage zou willen zien, dan kom je bij het Koninginnenkruid van een koude kermis thuis.  Ten eerste komt die mooie vlinder alleen als dwaalgast voor in Zeeuws-Vlaanderen en bij hoge uitzondering wel eens als asielzoeker in de rest van Zeeland - Die vlinder heeft het Koninginnenkruid niet nodig om haar eitje in te leggen - zij prefereert een veld met (wilde) peen, wortels dus, om haar rupsjes te doen laten opgroeien, terwijl het Koninginnenkruid slechts inwoning biedt aan wat onooglijke rupsjes van een paar even onooglijke motjes, al is de Vedermot een bijzondere verschijning. Maar dat maakt voor mij niks uit - voor mij is ze de koningin onder de vlinderplanten.
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse blog over Zeeland en omstreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten