donderdag 29 maart 2012

Mural Lux

 Graffiti is als kauwgum, achterloos weggesmeten op het trottoir - je vindt het nog vele jaren later terug op het plaveisels als een onherkenbaar grijs plakkaat  .....  Een bananenschil op de grond, zwerft nog drie jaar rond ...... was ooit een slogan, die me altijd bij is gebleven. Het duurt 25 jaar voor kauwgom verteerd is en een blikje vind je over 50 jaar nog terug, las ik ergens - voer voor archeologen dus ............ Acties als Zwerfvuil .. Geen Gezicht zijn dan ook nog steeds, brood- en broodnodig.... en niet alleen in de stad!  
 Graffiti is als zwerfvuil. Primitieve kentekens aangebracht door moderne Cro-Magnonartiesten uit het iPod-tijdperk op loze muren van gebouwen of tunnelwanden, lijken achteloos achter gelaten te zijn en blijven jarenlang, al dan niet rudimentair, zichtbaar totdat de tand des tijd de strijd wint. Grote felgekleurde plakkaten op geluidswallen langs snelwegen ( hoe hebben ze't 'r op gekregen) worden langzaam overwoekerd door onkruid of klimplanten, die daardoor meteen de felbegeerde gedoogstatus krijgen, waar ze zo op hopen ..... Ook oude gebouwen, rijp voor de sloop, maar tijdelijk gered door een geldruikende projectontwikkelaar, wachtend op de sloophamer of het eind van de crisis, zijn gewilde afwerkplekken.
In Antwerpen maakt men van de nood een deugd. Bij het Bonapartedok, tegenover het MAS,  vond ik deze fleurige impressie op de muur van een kennelijk afgebrand en afgeschreven pand, dat het publiek en de slopershamer in leidzaamheid  aan zichzelf voorbij zag trekken. Een kunstenaar, Jan Scheirs heeft zich hier met spuitbus en verfkwast uitgeleefd en de muur voorzien van een gezellige terras, vol drinkende mensen en daardoor de openbare ruimte een tweede leven gegeven ............. De loze schutting, vlak naast zijn huis, aan de Sint Aldegondiskaai, die het afbraakpand aan het oog moet ontrekken, beschilderde hij tot een 4 meter hoog en 18 meter lang schilderij, dat de naam Mural Lux mee kreeg: een typische Aantwaarpse stammenee, waar je nog gewoon mag smoere.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
Slikopdeweg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio en haar bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten