vrijdag 2 maart 2012

Straô Noordwelle 2012: Riengsteken

.... en het bleef nog lang onrustig in Noordwelle ........... !
Het straô-rieën is een jaarlijks evenement op het voormalige eiland Schouwen, dat in Noordwelle traditioneel wordt afgesloten met een riengsteekwedstijd op de ring en een dorpsfeest in 't dorps'uus.
De straô van Noordwelle vindt traditioneel plaats op de laatste zaterdag van februari - volgens oud gebruik gaan de boerenknechts met de paarden naar het strand, het straô, om de voeten van de paarden te wassen ..... dit plaatselijke gebruik is uitgeroeid tot een regionaal, of, gezien de namen van de plaatsen op de trailers, die de paarden aanvoerden,  zelfs landelijk, evenement.
Als de bonte stoet moe, maar voldaan, uitgedold op het strand , zich rond een uur of drie op de ring verzameld, verwelkomt door burgemeester en muziekvereniging Luctor et Emergo, begint het ringsteken.
De ring van Noordwelle is uniek - de hoger gelegen kerk wordt nog steeds door een perfecte ring omgeven, waarbij opvalt dat de meeste huizen nog in oorspronkelijke staat zijn. 
De ring is mooi versierd en op drie plaatsen zijn palen opgericht, waar tussen een draad gepannen is, met een blokje, waar de ring in past, die eenvoudigweg met een katrol omhoog of omlaag getrokken kan worden, naar gelang een pony of een Zeeuws trekpaard het strijdperk betreedt.
De spelregels voor het ringsteken zijn eenvoudig. Op het teken van de wedstrijdleider ( doen we't twee of drie keer?) sukkelt paard en bereider richting eerste ring om m.b.v. een korte lans de ring te steken.  Dit gebeurt drie keer, omdat het koppel op z'n ronde drie keer een ring tegen komt.  Het aantal gestoken ringen wordt genoteerd ( Even je nummer roepen!)
De spelregels zijn simpel en worden, indien nodig, ter plekke aangepast. Geen afgepaald zandbed, lange lans, ringen met verschillende diameters of verplicht in vol galop over de baan .... dat doen ze maar officieel op Walcheren en Zuid-Beveland - hier niet, hier moet het vooral leuk en gezellig zijn ....  een afsluiting van een gezellige dag! Gewoon lekker ouderwets een spelletje spelen - wie er heeft gewonnen, dat maken ze 's avonds in het dorpshuis wel uit .... bij muziek en een pilsje

Foto's en berichten over de straô Noordwelle 2012:De aankomst op het strand
Voetenwassen
Over het strand en de duinen
1000 kilo in draf
Dorpsfeest

Riengsteken

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio en haar bewoners.

Moe maar voldaan naar huis .....

1 opmerking: