maandag 12 maart 2012

Verboden te losen

De laatste decennia lijkt er meer oog te komen voor monumenten, die vroeger onherroepelijk onder de slopershamer gevallen zouden zijn. Te denken valt aan loodsen en fabriekshallen, die begin vorige eeuw uit bijv. staal, glas en beton werden opgetrokken. Nu, na vele jaren dienst, zijn ze afgeschreven en regeert roest en betonrot, stof en glasscherven en wijst het onkruid tussen de stenen op het naderend eind .......
In Zeeland, maar ook in bijvoorbeeld Antwerpen zijn er fraaie voorbeelden te vinden van dit soort industrieel erfgoed, zoals de havenkraan aan het Napoleondok en  het station in Antwerpen, de Middenstatie, in het centrum van de stad, opgericht tijdens de tijd van de Industriële Revolutie, dat onlangs weer in oude luister hersteld is. Industrieel erfgoed dat waard is bewaard te blijven, maar een flink aantal projecten ligt momenteel stil of loopt vertraging op, omdat door bezuinigingen de benodigde gelden niet voorradig zijn. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het gebouw van de Loodsdiensten en de vlakbij gelegen hangars langs de kaaien van Antwerpen.

De gemeente Antwerpen is bezig met het herstructureren van de Scheldekaaien en het lijkt erop dat daar geen plaats meer is voor deze historische hangars, die daar al honderd jaar staan. De kaaien moeten een open karakter krijgen, vindt men, en dus is er na het opnieuw inrichten van de kaaien geen plaats meer voor de oude hangars, een schitterend voorbeeld van (maritiem) erfgoed.
Toegegeven - de kaaien langs de Schelde hebben niet die uitstraling zoals je die van een grote havenstad zou verwachten. Antwerpen is geen tweede Rotterdam met een indrukwekkende skyline aan beide oevers van de Schelde. En dat moet ze ook niet willen. De huizen langs het water, gebouwd eind negentiende- begin twintigste eeuwse eeuw, horen bij de havenstad. De kaaien ogen rommelig en dus is een reconstructie niet voor zijn tijd, maar probeer het maritieme erfgoed te behouden - de elementen die zo gezichtsbepalend zijn voor dit gebied, zoals de hangars. 
  
Maak er bijvoorbeeld een aankomsthal van voor grote cruiseschepen, die Antwerpen aandoen. Een mooiere entree kun je de toeristen die iets te verteren hebben niet aanbieden, toch? Ze kunnen meteen van boord onder leiding van getrainde gidsen, een rondgang maken langs de historische kerken en huizen van de stad of van het uitzicht genieten boven op het MASDeze schitterende oude hangars zouden een perfecte aankomsthal kunnen zijn, met bijvoorbeeld een horecagelegenheid, die ook voor dagjesmensen toegankelijk is, een soort Grand Café, met uitzicht op het water, dan hoeft men opschriften als Roken Verboden niet meer aan te passen, al zal men, toen men dat gebod aanbracht, wel niet hebben kunnen bedenken, dat je ooit geen sigaretje meer zou mogen opsteken als je aan je Seefbiertje-met-nootjes zit ........  Wat we met Verboden te Losen moeten doen, heb ik nog in beraad ....... Ik dacht eerst om daar de toiletten te situeren, maar dat lijkt me, bij nader inzicht, toch niet zo handig.  
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio en haar bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten