dinsdag 17 april 2012

Digitaal orakel

Als in de herfst de vogels in een v-vorm overkomen roepen we dat er koud weer op komst is.  De V-vorm, zegt een oude volkswijsheid, staat voor de letter v van vorst of vriezen, dus .......... maak de borst maar nat -  extra hout sprokkelen of de cv-ketel nog snel even laten nakijken. Wat dat betreft staan we eigenlijk nog niet zo ver van de primitieve oermens verwijderd. 
De eerste mensen, die hier met hun schapen rondzwierven op de schorren moeten ook over zo'n soort boereninstinct beschikt hebben. Als donkere luchten zich samenpakten, zochten ze met hun schapen snel de beschutting op van wat bosjes, waar de dieren konden schuilen en een eenvoudige hut van riet, waarin de herder de ergste nattigheid wellicht bespaard bleef. Als de dondergod zijn hamer liet vonken was het zaak jezelf zo snel mogelijk zo klein mogelijk te maken (letterlijk en figurlijk)  en beschutting in een greppel te zoeken. En als de stand van de maan reden gaf om te vrezen voor extra hoog water, dan werd snel een natuurlijke verhoging opgezocht.  ’n Rienk rond de maene is wind op de baene en als ’t rond de zon zit, hou dan rekening met veel regen …. 'n Rienk rond de zunne, Is reehen in de tunne.
De ganzen, in v-vorm vliegend, riepen geen enkele associatie met kou of ellende op bij de primitieve mens, gewoon omdat men nog geen letter herkende in de vluchtvorm - misschien was de richting waarin de vogels vlogen voor hen interessant om hun slaap- of fourageergebieden te vinden, zodat ze ze  stiekem konden besluipen - ganzenvlees lijkt best lekker te zijn - stoppen we, zo las ik ergens, de afgeschoten ganzen tegenwoordig niet in de diepvries om de mensen van de voedselbank te plezieren? De lever voor de rijken en de poten voor de mensen, die beneden het bestaansminimum leven  ....
 De weersteen is eigenlijk een uitermate effectief meteorologisch instrument. Wiebelt hij heen en weer, dan waait het - is hij nat dan valt er regenen en is hij ijskoud dan vriest het; weerkunde van de kouwe grond. Wij hebben tegenwoordig de buienradar, als een soort digitaal orakel. Gaat het regenen of blijft het droog - wordt het een t-shirt of wordt het een regenjas
Dat was balen vanmorgen?  Om half elf gaf de buienradar aan, dat het de eerstkomende drie uur droog zou blijven - de wolkjes kwamen in gestaag tempo richting Zak van Zuid-Beveland, maar stopten helaas, toen de drie-uur-vooruit-voorpelling voorbij was ..... Anticiperend op de beweging, kwamen we tot de conclusie dat het pas rond half drie weer zou gaan regenen - de was zou dan dus aardig droog hebben kunnen zijn .......  Hoor ik ineens om twaalf uur angstige kreten, waarin ik flarden van woorden herken als was en regen en hagel en binnenhalen ...... Ik ken mijn plicht als huisvader, al ontkende mijn hele wezen dat het echt regende ......... dat bestond immers niet? De was was nat - ik ook.
Deed me denken aan wijlen onze ex-kater, die, als hij net zeiknat, zwaar beledigd door al het onrecht wat hem overkomen was, binnenkwam, verongelijkt mauwend, na een buitenshuiswandelingetje door de regen, al snel weer, warm en opgedroogd gelikt door het raam zat te gluren en ons met verwijtende blik aankeek alsof wij er iets aan konden doen...... Wat dat betreft is zo’n dier in de evolutie aardig van oermens richting moderne mens opgeschoven, die volledig afhankelijk dreigt te worden van digitale orakels en gedownloade apps en elke niet voorspelde, geplande, onverwachte (onweers)bui als een straf van het hogere ziet.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
FeesboekSlik op de Weg 

Bepaal mee wat op de lijst van immateriële Zeeuws erfgoed hoort. Stem!

SlikopdeWeg: De dagelijkse digitale Zeeuwse blog over de Schelderegio en haar bewoners

1 opmerking:

  1. Vroeger werd op wasdrooglijnen aan de buitenkant de lakens en binnenin het ondergoed gehangen. Tegen vreemde ogen of men schaamde zich ervoor??

    BeantwoordenVerwijderen