dinsdag 24 april 2012

Huppie Duppie

 Het zal niemand zijn ontgaan dat Nederland aan de vooravond staat van een reeks pijnlijke bezuinigingen.  De staatsschuld loopt, als we niets doen, op met zo'n 50 miljoen euro per dag! Ik herhaal...... vijftig miljoen, dat is een vijf met zeven nullen ............ en we hebben 't niet over per jaar of per maand, nee, per dag. Dat zijn getallen waar je met je verstand niet bij kunt - dan moet je op zoek gaan naar houvast. 50 miljoen per dag is ..... anderhalf miljard per maand, of te hoewel zo'n € 100 per Nederlander per maand ..........
 Hoe heeft het zover kunnen komen? Vroeger leerden we dat je je pas rijk moest rekenen als je het geld in de knip had. Wilde ik persé een wagonnetje voor mijn Trix-treintje aan mijn treintafel toevoegen, dan moest je daarvoor sparen, zeker als je verjaardag nog lang niet daar was ......... Aankloppen bij je ouders of grootouders was geen optie - want zij immers zaten, za'k maar zeggen, in de Raad van Toezicht .........en die horen toe te zien en niet te besturen ...  en zo'n uitgave was niet direct in het gezinsbelang, dus ........ Ook het argument dat je aanbracht, dat je met het bezorgen van brood op zaterdag of het plukken van bonen of zwarte bessen ( is er iets frusterender dan zwarte bessen plukken? Allemaal losse vruchtjes, geen trosjes en niet te eten), aan het begin van de volgende maand ƒ 10 kon aflossen, was tegen dovemansoren gezegd. Nee - pas je geld uitgeven als je het ook daadwerkelijk in het handje hebt. Kopen op de pof brengt je op een glijdende schaal.
 Natuurlijk ging ik wel eens over de scheef en klopte aan het eind van de week mijn balans niet met mijn begroting. Ik verwerkte dat in de boeken met Huppie Duppie, een soort vliegende post, waar alle tegenslagen in weggepoetst werden. Wat dat betreft zou ik zo in de bankwereld aan de slag kunnen. Wie als particulier meer geld uitgeeft dan binnenkrijgt, doordat zijn of haar baan weggesaneerd is, poetst zulke structurele tekorten niet meer weg met Huppie Duppie en zal de broekriem moeten aanhalen en, mocht dit geen verlichting brengen, aankloppen bij de hulpsanering of de voedselbank. Allemaal scenario’s waar, helaas, steeds grotere groepen in onze samenleving mee te maken krijgen .... en nu lijkt ons hele land in zo'n traject verzeild.
 Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat in een periode dat het economisch minder gaat, je de tering naar de nering moet zetten - blijkbaar werken ministers, kamerleden en economen, met salarissen en bonussen, waar je gemakkelijk zonder dat je't merkt, een paar procentjes af kunt halen, nog steeds met onverwachte aftrekposten als Huppie Duppie en nu is ‘t Catshuis in Last.
In de eerste bezuinigingsronde is de zgn. kaasschaafmethode gebruikt en die maakte, m.i. meer kapot dan nodig was. Of de broekriem of de knijper methode (de uitgaven afknijpen) veel geld oplevert, betwijfel ik.  Waarom niet gewoon net als vroeger het uitdruipprincipe gebruiken? Er ging bij ons vroeger geen greintje vanillevla verloren, dankzij het Tomado uitdruiprekje ........ Waarom zijn die niet meer te koop? Ontwerpers - aan de slag, je kunt er rijk mee worden, maar dan zo aangepast graag, dat de vierkante Elo-pakken er ook in passen.  .... Die vierkante pakken druipen zo rottig uit in het ronde trechtervormige houdertje - maak het vierkant en je bespaart in een maand met gemak anderhalve liter vla uit ........ Geen scheve balansen meer ...  Weg Huppie Duppie!
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg Feesboek: Slik op de Weg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners.

1 opmerking:

  1. Tja we hebben geen vla meer in flessen, trouwens er bestaat een z.g. "Flessenlikker" een plastic dingetje, aan de ene kant rond en aan de andere recht, aan een lange steel, ook plastic, waarmee je de vierkante pakken ook aardig leeg kan scheppen.

    BeantwoordenVerwijderen