woensdag 18 april 2012

Lusthofje

 Het aantal kastelen dat ooit in Zeeland gestaan heeft, ligt tussen de veertig en vijftig. Dat zijn er best een hoop, als je erover na denkt en dan tel ik alleen de kastelen, die hier in de vijftiende en half zestiende eeuw lagen. Geen mottige d'n 'uusen van hout op een heuveltje, die in heel wat dorpjes gestaan moeten hebben en die we samenvatten onder de term mottekasteel en ook geen nieuwerwetse optrekjes, zoals het onlangs opgeleverde kasteeltje, lusthofje, te vinden tussen 's Heer Arendskerke en Heinkenszand ........ Nee, die tellen niet mee.

Grotere kaart weergeven

Van die ruim veertig kastelen kun je de meeste niet meer bezoeken; dat zijn er maar een handje vol. Op Walcheren kennen we kasteel Westenhove ( = Westhove zeggen we nu) en het vlakbij gelegen Duinbeek. Deze twee kasteeltjes liggen tamelijk dicht bij elkaar. Westenhove wordt voor het eerst genoemd eind dertiende eeuw en wie verwacht dat er daar ridders in ijzeren harnassen de lakens uitdelen, komt bedrogen uit. Het kasteel is in handen van de abt van de Onze Lieve Vrouwenabdij in Middelburg, die  hier zijn gasten ontving. Volgens bronnen besliepen hier Floris V, Karel de Stoute en Karel V hun strozakken en ook Philips de Schone rolde hier graag zijn slaapzak uit. Uiteraard kan ik er met gemak nog honderden namen bijzetten, van Aarnoud en Adriana tot Zacharias en Zoardo, omdat kasteel Westhove tegenwoordig dient als jeugdherberg.
 De abt, bisschop zelfs, Nicolaas de Castro, om even een bekende Middelburgse abt ten tonele te laten verschijnen, zal hier 's zomers graag vertoefd hebben, weg van alle sores en stress van het hectische leven in en rond de abdij; weg van moeilijke beslissingen over in- of juist ontpolderen, weg van die stinkende stad, waar de varkens in de Lange Delft in de drek wroetend, door de opgejaagde muskieten, een aangenaam winkelen onmogelijk maken; weg van het gewone volk, het plebs, het grauw, zoals ook tegenwoordig nog steeds vertegenwoordigers van de adel zich terugtrekken in hun eigen fraaie lusthoven aan de één of andere verre Griekse goudkust ....... en gelijk hebben ze.
 Het jaar 1572 was een zeer rumoerig jaar voor Zeeland en m.n. voor Walcheren en, indirect, ook voor Westhove. De steden en het platteland van Walcheren hadden zich, op Middelburg na, achter de prins geschaard en toen in april 1572 Vlissingen het batiljon Waalse soldaten buiten de poort gezet had, trokken plunderende Geuzen over het eiland om ook de buitengebieden te doordringen van het feit dat nu het Oranjelegioen de baas was. Het kasteeltje van de abt, die ook nog eens grote belangen had in de Spaanse stad Middelburg, en de oude leer vertegenwoordigde, werd verwoest en in brand gestoken en een groot deel van het kasteel brandde af - alleen de twee torens van de voorburgt bleven gespaard en twee torens plus de ingang van het kasteel. De rest is er in de loop der eeuwen weer bij gefantaseerd, want je kunt nu eenmaal niet wonen in een paar onhandige vormgegeven losstaande torens .....
Het kasteel ligt natuurlijk prachtig in een groot open landschap met grote bossen, een vijver en een, onlangs gerestaureerd, Romeins bruggetje ( Romeins omdat er nu eenmaal veel napraters zijn; iemand, die niet van de hoed en de rand wist, de klok wel had horen luiden .....denk ik). Het lijkt me een heerlijke plek om je terug te trekken uit de hectiek van alle dag -  's ochtends vroeg wakker te worden, terwijl de reeën uit de duinbossen schuchter zichzelf prijsgeven rond de open vijver. Het gebied rond het kasteel is voor veel mensen, voornamelijk bewoners van het eiland, dan ook nog steeds een heerlijk plekje, om op zondagmiddag een paar uur door de bossen en duinen te dwalen en het valt op hoeveel Middelburgers je dan tegenkomt, die, gewapend met fototoestel of verrekijker de kantelen van het kasteel afzoeken naar een glimp van die rijke beroemde stadsgenoot, die dienaar Gods uit hun stad ..... ze drinken een kop koffie bij het naastbijgelegen Terra Maris, klaar om op te springen met hun telelenzen, als er iemand op het kasteel het toilet doortrekt. Wedden dat de terrasjes en de middenstand in de buurt van Doroufi nu al garen spinnen bij de mogelijke komst van Alexander en Maxima naar hun streek? Ik vermoed dat er nu al appartementen op de tekentafel liggen,  project appartemento Alexis of Motelo Machima, met uitzicht op de boulanger, waar Alex, mogelijk, wel eens elke morgen zijn Telegraaf en halfje tarwe zou kunnen gaan halen ...... 
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
Feesboek: Slik op de Weg

Stel je eigen immateriële lijst met Zeeuwse erfgoed samen.

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse digitale blog over de Schelderegio en haar bewoners.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten