maandag 21 mei 2012

Bløf in het minitheater

 Eén van de opvallendste gebouwen aan de Vlasmarkt in Middelburg is ongetwijfeld het Huis 's Hertogenbosch. Met zijn brede, majestueuze gevel, toont het de macht van de 18de eeuw patriciërs, die hier gewoond moeten hebben. Als je er voor staat verwacht je hoefgetrappel en ratelende wielen van het koetsje dat meneer en mevrouw thuis brengt ....... Maar, niets van datalles - het staat leeg of eigenlijk beter - te huur! Het werd gebouwd rond 1665 op de plek waar daarvoor drie huizen hadden gestaan, in het bezit van ene Reinier Quirynsen, die het verkocht aan Otto de la Porte, een schatrijke koopman, die de belangen van Vlaamse reders behartigde en het Huis 's Hertogenbosch liet bouwen. Soms zie je wel eens van die kapitale villa's staan, die schijnbaar gebouwd zijn op de verkeerde plek - op een te klein stukje grond langs een drukke doorgaande weg, waardoor je je afvraagt of de eigenaar wellicht te weinig geld had voor een mooi stuk bouwgrond, omdat  de bouw van het huis te duur dreigde uit te vallen, .. en tot zijn schrik bemerkte dat het huis-in-zijn-hoofd ( of dat in het hoofd van zijn vrouw) er maar net oppast ..... okay, dan maar geen zwembad of terras!   

 Je vraagt je af waarom Otto hier dit prachtige huis gezet heeft en niet ergens langs de Middelburgse kaaien. Het lijkt nu een maatje te groot voor de tamelijk smalle Vlasmarkt ..... alsof Bløf optreedt in het minitheater ..... Het huis, in 2010 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser, lees ik op een zeer informatieve website over het pand, is, te zien aan het aanplakbiljetje achter het raam, nog steeds te huur ....... Eerlijk gezegd lijkt het me wel wat .....  De huurprijs, zo'n € 4475, lees ik op de website, lijkt me redelijk, ook al zit gas, licht en water er nog niet bij, maar dat was vroeger immers ook niet zo. Die kosten moeten te overkomen zijn.

Het huis ligt immers vlakbij de Herengacht, dus water op loopafstand en al zal het moeilijk worden turf te vinden voor de kachels in de keuken, openhaardhout is er genoeg in de schappen van de Gamma ...... En als het te donker of te koud wordt, dan steek je gewoon de straat over om op te warmen ( van binnen en van buiten) in De Mug. .... Makkelijk zat. En zolang het Schuttershoftheater nog in gebruik is hoef je ook de TV niet te missen - ontspanning genoeg. Nu nog even een beter betaalde baan zien te vinden, want ik realiseer me ineens dat die € 4475 per maand is ... niet per jaar. Oeps !!
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg  Feesboekgroep

SlikopdeWeg: Bijna 1600 keer Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten