maandag 14 mei 2012

De vrijheid om 130 km/uur te mogen rijden .....

 Wie jong of middelbaar is en na 1950 geboren in de Schelderegio, is opgegroeid in een tijd zonder oorlog of angst voor vervolging ...... Ze zijn geboren en getogen in een maatschappij, die steeds rijker werd - en met rijker doel ik hier vooral op de materiële geneugten. Weinigen in onze regio leiden honger of gebrek en vergeleken met 95% van de wereldbevolking leven we hier in grote welvaart, ook al lijkt die status nu wat bedreigd door verregaande bezuinigingen ..... maar waar hebben we't over !
 Franklin D. Roosevelt formuleerde in 1941 voor het Amerikaanse Congres de Four Freedoms, de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting - van godsdienst - van gebrek en vrijwaring van vrees. Elk jaar worden aan bekende en minder bekende wereldburgers, die zich ingezet hebben voor één van de vrijheden, een prijs uitgereikt - het ene jaar in New York - het andere in Middelburg. Dit jaar was onze provinciehoofdstad weer aan de beurt!
Gisteren even gekeken naar de rechtstreekse Tv-uitzending van de feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk op onze eigen regionale Al-Jazeera, Omroep Zeeland. Je zou verwachten dat bij zo'n belangrijke prijsuitreiking rond zo'n belangwekkend onderwerp aan zulke belangrijke mensen, de hele stad, de hele regio zou uitlopen ..... en dat de mensen in rijen van drie stonden te dringen om een plekje in de Nieuwe Kerk te bemachtigen ...... bij zo'n belangrijke gebeurtenis stel je toch je moederdag-inkopen een week uit? .. Maar nee - de dranghekken hoeven hun werk niet te doen ( = opdringend publiek tegenhouden), terwijl toch het aantal zichtbare beveiligingsbeambten niet op de vingers van tien handen te tellen zijn ...... Een groep Koerden demonstreert tegen de aanwezigheid van één van de laureaten. Gelukkig zijn er nogal wat figuranten opgetrommeld, die de Nieuwe Kerk wel willen vullen - zij hebben een uitnodiging ontvangen. Waar gaan we eigenlijk heen Jan-Willem? Zijn we dan nog wel op tijd voor het bridgen? Je vraagt je af waarom er eigenlijk geen spontaan volksfeest losbarst bij de Lange Jan rond zo'n belangrijke eerbetoon  ...... die vier vrijheden gaat ons toch allemaal aan? Of komen we hier niet verder dan de vrijheid om met 130 km/u over de A58 te mogen rijden - de vrijheid om ongestraft gevaarlijke stoffen de lucht in te blazen in het Sloegebied  - de vrijheid om legaal drugs aan buitenlandse bezoekers te verkopen en de vrijwaring van natte voeten in de Hedwigepolder? Of zijn we vergeten dat die vier vrijheden ook voor ons land lang niet zo vanzelfsprekend zijn ....
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg Feesboek

SlikopdeWeg: De Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten