vrijdag 11 mei 2012

Saai. Hoezo?

 Geboren en getogen in de Zeeuwse klei ben ik geen stadsmens ........... Wie af en toe de provincie verlaat en zich een aantal dagen overgeeft aan de hectiek van de grote stad, beseft dan na terugkeer in wat voor een waardevolle omgeving hij mag wonen en werken. Net terug van een weekje Rome kan ik dat alleen maar beamen. Wat is het heerlijk om, eenmaal weer terug, Zeeland binnen te rijden over de in 1861 aangelegde Kreekrakdam ...... Heeft u ooit begrepen waarom je daar slechts een tiental kilometers niet harder mag dan 120 km / uur? Ik nu wel - uit emotioneel oogpunt is het begrijpelijk dat een Zeeuw die weer naar het nest vliegt even afgeremd wordt ......... voordat hij weer gas-op-de-plank 130 mag rijden - even uit de bol. 
 Wat mis je het meest als je een weekje opgeslokt wordt in de grote stad; als je je als toerist-vermomde wereldburger mengt tussen de groepen Japanse- en Chinese toeristen, die door met vlaggetjes en paraplus uitgeruste gidsen geleid worden langs Romeinse oudheden? Ik ben er daar niet achter gekomen, gewoon omdat de hoeveelheid indrukken groot is, je hoofd vol loopt met beelden en de stad al je energie opslokt ........ pas als je dan weer de lege, door zomertarwe lichtgroen gekleurde akkers ziet of de rijen, door de heersende zeewind scheef gegroeide bomen langs een kanaal beschouwd, dan voel je wat je al die tijd gemist hebt ..... die energie die daarvan uitgaat - die positieve vibratie, die energie geeft ......... en niet ontrekt.
 Een rij bomen langs de Damse Vaart - ook wel Napoleonvaart genoemd, naar haar bedenker, is eigenlijk een vreselijk saai, met het liniaal op een tekentafel ontworpen water. Er varen zelden scheepjes meer tussen Damme en Sluis en wie met de auto de afstand wil overbruggen wordt helemaal omgeleid ... Alleen als het wekenlang vriest kun je af en toe een schaatsliefhebber spotten, die de ijsdikte en de kansen op de schaatsklassieker Sluis- Brugge - Sluis, komt inschattenSaai of juist niet. Voor wie er geen oog voor heeft is het een saai gebied waar weinig gebeurt, maar wie open staat hoort de wind door de bomen, de schreeuw van het waterhoen en de auto, die aan de overkant langs rijdt - het gespetter van een onderduikende fuut. Wolkenluchten wisselen elkaar af en in de verte lacht een specht. Aan de overkant passeert een auto. Hoezo er gebeurt niks - hoezo saai?
 
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
 
Twitter:#slikopdeweg - Feesboek:
 
SlikopdeWeg: De Zeeuwse webblog over de Schelderegio en haar bewoners

2 opmerkingen: