vrijdag 29 juni 2012

Geheim

 Er zijn van die objecten waar je de betekenis van ontgaat. Hoewel te pas en te onpas bepaalde informatieborden in het landschap onverwacht voor je neus opdoemen, ontbeer je juist op die plaatsen iets of iemand die je uitleg kan geven over het landschappelijk element waar je voor staat. En als er dan informatie gegeven wordt, dan gebeurt dat tegenwoordig steeds vaker met zo'n vlekkerig vierkantje, een zgn. QRS-code, waar je niets aan hebt als je gewoon met het aap-noot-mies leesplankje hebt leren lezen en opgegroeid bent in een tijd dat de telefoon nog in de gang hing, zo'n zwarte bakkelieten met draaikiesschijf, door een draadje verbonden met de telefooncentrale in Goes ............. Wie loopt er nu met een Smartphone door het Sloebos bij Borssele bijvoorbeeld? Daar wil je toch gewoon niet bereikbaar zijn?.
 Als je vanuit de ruimte inzoemt op het Sloebos te hoogte van het dorp Borssele dan vind je daar een grote vierkante gegraven vijver, een vaete, die, vermoed ik, voornamelijk dienst doet als waterberging ......... ik las ergens dat er behoefte was aan een depot voor bluswater, aangezien er onvoldoende water bij een eventuele calamiteit in de Westerscheldetunnel voorhanden zou zijn. Okay .....! Ik zal nu geen lollig commentaar geven over te weinig bluswater - daar zullen de hoge heren in driedelig pak met laarzen aan boven op de dijk bij de ingang van de tunnel wel over doorgedacht hebben - er is immers sprake van, en dat weet iedere Zeeuw, eb en vloed in de Westerschelde, dus je moet met alles rekening houden .........  Trouwens, de grote vierkante heuvel ten noorden van dat kunstmatige vijvertje intrigeert me veel meer, die mislukte aarden piramide, die, als een archeologisch arctefact van een vergeten en uitgestorven Mayavolk, tussen de nog jonge aanplant, opdoemt. 
Bij nader (begane grond)onderzoek blijkt de ongeveer tien meter hoge heuvel, de ribben met een soort betonnen banden versterkt, geen ingang te hebben en waar bij een echte Mayatempel tenminste nog een soort heiligdom staat, een tempel of obelisk,  staat hier een schijnbaar ordinaire zitbank ........ waar een iets te overmoedige Borsselse bejaarde, met rollator, slechte heupen en verdampte zelfkennis, even zou kunnen willen uitrusten, voor de terugreis naar het dorp te aanvaarden, ware het niet dat .............. .


Grotere kaart weergeven

Of deze heuvel wel of geen Mayatempel is, staat voor mij vast.  Deze schijnbaar nutteloze aarden berg, vanuit de ruimte duidelijk gemarkeerd, blijkbaar, als een soort molshoop spontaan uit de vaete omhooggekomen, herbergt een groot geheim ...... Gelukkig zijn er maar weinig mensen die weten dat volgens de Maya's op 21 december 2012 een einde komt aan het huidige tijdperk en dat we op die datum aan de periode van de vijfde zon beginnen ......... Wist je dat niet? Heb je je nog nooit afgevraagd waarom er dit jaar zo weinig peren zullen zijn? Waarom Koppejan niet terugkeert in de politiek? Waarom we de ene depressie na de andere over ons heen krijgen? Een onstabiele atmosfeer, noemt Jos dat: een Spaanse pluim? 't Zou allemaal zomaar te maken kunnen hebben met die overgang naar een nieuw tijdperk. Ik vermoed dat op die dag een ruimteschip op de duidelijk gemarkeerde top van de piramide zal landen ( het bankje blijkt er te staan als een soort trapje om het schip binnen te gaan) om een aantal uitverkorenen uit het dorp Borssele op te pikken, waar waarschijnlijk geen run op het schip te verwachten is, als laatste redmiddel op weg naar de tijd van de vijfde zon ...... Ze hadden natuurlijk ook het abdijplein in Middelburg kunnen uitzoeken of de boulevard van Vlissingen als landingsplaats, maar dan wordt het natuurlijk dringen .....
Ik geef toe - soms neemt de fantasie een loopje met me en zie ik een saaie fantasieloze heuvel aan als Mayatempel midden in het al even fantasieloze Sloebos ...... In het Sloebos kan je fantasie zomaar oververhit raken.
De tijd heeft er nog geen oerbos van gemaakt, met volwoekerde paden, bloeddorstige insecten, vleesetende reuzenmieren, geheime populaties reuzenschildpadden,  verstopt tussen de luchtwortels van een oprukkend mangrovewoud richting Scheldedijk en kerncentrale ...... nee, daarvoor is het bos nog veel te jong ...... en daarom is het fijn als je nog wat fantasie hebt als je er per ongeluk geland bent ...... dan mag je best even wegdromen en wordt zo'n ordinaire heuvel een Mayatempel, een afdruk van een hondenpoot in een opgedroogde plas een pootafdruk van een nichtje van Lonely George en verbaas je je ook niet meer over bijvoorbeeld een palmboom, die midden in het bos opdoemt ..........
Hans Koert

slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg Feesboekgroep Slik op de Weg (inloggen)
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

1 opmerking:

  1. Voor de QR-codes moet je wel je mobieltje bij je hebben met de QR-reader geïnstalleerd.

    BeantwoordenVerwijderen