woensdag 6 juni 2012

Uit de vaart

 Het kan je niet ontgaan zijn - grote borden naar de toegangswegen van de Westerscheldetunnel waarschuwden lang te voren voor een afgesloten tunnel ..... even was Zeeuws-Vlaanderen onbereikbaar vanaf deze kant: de Westerscheldetunnel tussen Ellewoutsdijk en Terneuzen was een nachtje dicht en het voetveer Vlissingen - Breskens vaart immers 's nachts niet ........... bovendien krijg je je auto daarop niet handig geparkeerd. 
 Ongetwijfeld zullen er mensen met hun voertuig het tolplein opgereden zijn en tot de ontdekking gekomen zijn, dat ze rechtsomkeer moesten maken - dat hou je altijd, ook al wordt de stremming ruim te voren met borden aangekondigd.  Maar wat als je thuis achter je kopje koffie beslist hebt om vanuit de Randstad door Zeeland via de Westerscheldetunnel naar je favoriete vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk te rijden? Dan vind je geen bord in je achterthui die adviseert via Breda te rijden .....  We rijden 's nachts ... dan is het niet zo druk op de weg, is dan een argument dat in dit geval wel hout snijdt, maar geen tijdwinst oplevert.
 Die Zeelandbrug, overigens, was van 4 op 5 juni afgesloten voor onderhoudswerkzaamheden, een nachtje eerder dus. Ik hoop dat er overleg geweest is tussen de twee organisaties, Rijkswaterstaat en de NV De Westerscheldetunnel, die dit soort werken plannen ...... Hé Jan, wat hoor ik, gaan julie vannacht de tunnel dweilen? Da's niet handig man, want wij willen het wegdek van de brug vegen en die veegauto van ons staat bij jullie in Terneuzen ..... En laten we het maar niet hebben over onze brave automobilist met caravan die zijn vakantietrip door Zeeland plande ....... en dacht zo, snel het vakantiegevoel te kunnen krijgen ........
 De Schelderegio is altijd al een streek geweest die door de eilandenstructuur moeizame verbindingen gehad heeft. Oudere inwoners van Zeeland kunnen verhalen over Batse reizen van Groede naar Haamstede, die qua tijdsinvestering zouden kunnen concurreren met een tochtje naar Parijs ...... Je tom-tom zou aangeven dat je het beste de pont bij Breskens zou kunnen nemen, dan via Middelburg en Goes naar Katseveer en daar oversteken naar Zierikzee om vervolgens weer het hele eiland Schouwen-Duiveland te doorkruisen naar Haamstede ......
 Stremmingen waren aan de orde van de dag, vooral in de herfst en winter als mist of storm uitvaren onmogelijk maakte. Veerponten voeren dan vaak niet ...... de nieuwslezer had het dan over ... het veer Anna Jacobapolder - Zijpe is uit de vaart genomen .......... en dan zag ik dat voor me, hoe sterke bootslieden de pont bij kop en kont oppakten en op de kant zetten, bang dat hij te hard door elkaar zou schudden als de golven te hoog zouden worden .... door de naderende storm ...... Zullen we voortaan maar weer die term gewoon gaan gebruiken? Uit de vaart genomen? Het heeft wel iets nostaligisch, vind ik .... de Westerscheldetunnel is uit de vaart genomen - dan klinkt zo'n stremming echt serieus.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg Feesboekgroep


SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten