zondag 19 augustus 2012

Als appels in een veilingkist-aardbeien in een siepje

 De zomerkolder waart rond - ook wij ontkomen er niet aan - de mensen lijken zich massaal gek te laten maken. De stranden en wegen naar Zeeland zitten tjokvol, als appels in een veiligkist; als aardbeien in een siepje - Is de hitte ons naar het hoofd gestegen? We lijken wel mee te moeten doen met de dwaasheden van de tijd ....  
Het Zeeland Nazomerfestival komt er aan - allemaal op een Zeeuwse bloemdijk neergezet om naar een oud onbegrijpelijk Grieks drama te gaan kijken .... Je moet erbij geweest zijn. Film By The Sea: een week lang films kijken - Moeten andere mensen niet werken? Zeeland heeft de meeste sterren per aantal inwoners, las ik ergens - de één en twee sterren restaurants zijn niet op de vingers van één hand te tellen - je moet een jaar te voren reserveren ( en sparen) om in een fraai opgemaakt bord te mogen leeg prikken - een hoop lucht met een smaakje in een gek potje, noemt Wouter Klootwijk het deze week in Spectrum - Je zal maar zo stom geweest zijn om dit weekend, met die bloedhitte, te hebben gereserveerd, gezellig rond de openhaard. We laten ons gek maken .....
 Over hitte gesproken: De weermannen hebben unaniem het groene licht gegeven voor nog één tropisch weekend dit jaar - Heel West-Europa, zo lijkt het, heeft het gehoord en moet de benen wassen aan het strand bij Domburg - de strandwacht haalt een record aantal mensen uit zee - Veel kinderen, zo meldt de strandwacht, missen hun ouders - Omroep Zeeland peilt de stemming van de Zeeuwen: Ik zoek vandaag verkoeling in het water: 80% niet, dus moeten het wel bijna allemaal toeristen zijn - als appels in een veilingkist, dicht op elkaar: aardbeien in een siepje. Files op de A58 worden ruim te voren verwacht, dus komen die er ook. De Vlaketunnel blijkt een bottleneck, omdat toeristen uit Duitsland gewend zijn om in een tunnel 100 km/uur te rijden en eens geen 130 km/uur - die zijn dus de schuldigen; nu maar hopen dat ook wij een keer gewend raken om 30 km/uur te rijden binnen de bebouwde kom, dan hoeven we niet steeds door hogerhand beloond (groen) of berispt ( rood) te worden door een opflitsend getalletje op Clara's Pad.  
In Yerseke schuifelen tienduizenden mensen langs de mosselkotters en dito kramen. Er worden weer heel wat kilo's uit plastic bakjes gelepeld en bijgevoegd aan de vetrollen rond de navel.  Er wordt, vanwege de extreme hitte, vooral geadviseerd veel te drinken; nee geen bier, maar water. Eisen aan alcohol op evenementen, kopt de PZC. Niet nu, maar wellicht volgend jaar, dan zijn de verkiezingen achter de rug. Loze beloften - lege voornemens. Alcohol alleen als je 16 (of 18 jaar) en ouder bent. Polsbandje? of moet iedereen als een huisdier gechipt worden? Het RIVM waarschuwt voor smog - Ouderen in verzorgingstehuizen krijgen dit weekend extra bouillon en ijs en de Kraaijert organiseert zelfs een gezellige middag met muziek - allemaal lekker knus in de gemeenschapsruimte: als aardbeien in een siepje.  De GGD waarschuwt voor teken en de limonadewespen schijnen zich massaal vermomd te hebben als mug. De gekte waart rond - Zeeland lijkt er niet aan te ontkomen - Ook wij moeten mee in de vaart der volkeren
... maar toch ..... zijn er ook leuke dingen te beleven in zo'n tropisch weekend!
 Oogstfeest Oudelande - als een middeleeuwse stoet presenteerden bewoners van dit dorp in de Zak van Zuid-Beveland zich afgelopen weekend aan elkaar, als een gildenoptocht uit de middeleeuwen.
In een grote klomp achter de trekker het dorp door - daar moest je vroeger een heleboel voor uitspoken dat niet door de beugel kon ..... in Oudelande niet. Oude klederdrachten en hang naar vroeger symboliseren de verbondenheid met dorp en streek.
De directe verbondenheid met de natuur wordt gevoeld door jong en oud  - hier hoeft een landelijke supermarkt geen opendagen te organiseren op landbouwbedrijven om de herkomst van hun producten te legaliseren.  
 De school, de fruitteler, de plattelandsvrouwen (sorry: Vrouwen van Nu ), de akkerbouwer en de wijnboer laten hun trots zien - de producten die ze produceren.
Hier heeft vandaag niemand overwogen naar het strand te gaan - het hele dorp loopt uit, hooguit wordt er een akkerbouwer node gemist, die gekozen heeft voor combinen en stropersen - een breed gedragen excuus in een agrarische samenleving tijdens de oogsttijd.
 Een dorpsfeest, als een soort tropisch zomercarnaval voor alle geloven, geeft ook ruimte om zaken in het dorp in de schijnwerper te zetten - een bitje 't durp of te krauwen - een bitje vuulpraeten - de vuule waste in d'n breejen briengeDe Oudelandse klapbank is een papieren suffertje geworden, die het wel en wee van het dorp op de hak neemt - anoniem dat wel .......... een soort lokale Slik op de Weg, maar dan op papier .... de vuul karre riet wee deur 't durp zeggen ze hier .........

Er is er met man en macht gewerkt aan een fraai feest - geen duur organisatiebureau of grote sponsors: een oogstfeestboekje huis-aan-huis verspreid met advertenties - een feest door en voor de bewoners van Oudelande, dat laat zien dat het goed toeven is in een dorp met krimpneigingen ...., waarbij de maatregelen die genomen worden, soms erger lijken dan de kwaal.
De bezoekers van buiten het dorp hebben het wat af laten weten - ze hebben zich door de hitte laten verleiden, mindere actieve bezigheden op te pakken:
 toch het strand (20%) of horizontaal in de schaduw. Voor de bewoners van Oudelande maakte dit niks uit - zij hadden hun eigen tropisch carnaval - een dorpsfeest, zoals elk dorp of wijk verplicht zou moeten hebben, waarin de verbondenheid zichtbaar en gevoeld wordt. Het zal ongetwijfeld nog lang onrustig gebleven zijn rond de kerk .... Chapeau Oudelande. Houwen zo!

Hans Koert

slikopdeweg@live.nl

Feesboekgroep Slik op de Weg ( je moet wel ingelogd zijn op Feesboek)
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten