vrijdag 3 augustus 2012

Blikvanger

 Zo af en toe wordt je blik gevangen door een bericht in de krant die je de wenkbrauwen doen fronsen of je schouders doen ophalen - Zo'n blikvanger vond ik in de PZC. Opeens "regent" het overal asbest was zo'n opvallende kop .... Je hoeft de inwoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland niet meer te vertellen wat asbest is ........ De afgelopen weken moesten ze hun huis uit vanwege asbest, dat te voorschijn gekomen en verspreid was bij renovatiewerkzaamheden. Ze mochten op kosten van de woningbouwvereniging een weekje in een hotel, totdat onderzocht en vastgesteld was, of hun huizen nog aantoonbaar met asbest besmet waren. Ook in Groningen, Emmeloord, Hoogvliet, Westerhaar (Waar ligt dat nou weer?) en Stadskanaal deden zich soortgelijke acties voor ......... dus is het een kwestie van tijd dat ook Zeeland een grote ontruiming te wachten staat i.v.m. asbest, dat, vrijkomend tijdens een verbouwing of renovatie, voor gevaarlijke toestanden kan zorgen.
Zeeuwse schuur met eternieten golfplatendak.


Asbest, zo is gebleken, is een gevaarlijk ziekmakende stof, die zelfs na vele jaren nog kanker kan veroorzaken. Als er asbest gevonden wordt bij renovatie is het zaak hier zorgvuldig mee om te gaan en het op de juiste manier af te voeren. Als er asbest vrij komt, en met name spuitasbest (Wie had daar wel eens van gehoord?) blijkt een gevaarlijk vluchtig goedje, dan neem je als burgemeester het zekere voor het onzekere ........ zelfs als er een klein stukje asbest in het plantsoen gevonden wordt ...... of laten we ons allemaal gek maken?
  
Asbest was vroeger een goedkope goed isolerend bouwmateriaal en de golfplaten van Eterniet, de naam van de fabriek, vind je nog overal zichtbaar in Zeeland op oude schuren en gebouwen. Tel daarbij op de honderden dakgoten en plantenbakken, die nog functionabel zijn en je begrijpt dat het gevaar overal op de loer ligt. De niet-zichtbare asbestplaten achter hardboardplaten of dakbeschotten zie je niet, maar ook die zijn nog overal in huizen verstopt, die ouder dan twintig jaar zijn.  Als je er echter niet in boort, het breekt of beschadigd, is er niks aan de hand. Zoals je vroeger gewaarschuwd werd voor de hond van de buren ..... als je'm niet plaagt, .....
 De gemeentelijke overheden zijn verantwoordelijk voor onze veiligheid - logisch dus dat een burgemeester het zekere voor het onzekere neemt en maatregelen uitvaardigt, zoals een ontruiming, als er mogelijk gevaar voor de volksgezondheid dreigt. Toch bekruipt me soms het gevoel dat we verkeerd bezig zijn - dat er maatregelen genomen worden, die het gezond verstand te boven gaan.
Onlangs werd in Middelburg een heel plein afgezet en ontruimd, omdat er een vastgetaped blikje aan een verkeersbord geplakt zat - ik geef toe, dat is niet normaal ..... een leeg blikje hoort in de blikcontainer of, als die er niet is, in de grijze bak. Of desnoods in zo'n vangbak, die je langs de fietspaden vanuit de stad, uitvalswegen voor scholieren, ziet opgesteld ..... en als het gewoon weggeworpen ligt tussen de struiken, als zwerfafval, dan halen we er geïrriteerd de schouders over op ......., maar is er dan één gezagsdrager die de boel laat evacueren? 

De veiligheid van de bevolking in gevaar? …. Als kind namen we twee lege blikjes, een spijker om er een gat mee in te slaan en een nat vliegertouw er tussen gespannen .... dan konden we met elkaar bellen noemden we dat ....... Zoals we ook draadloos belden met een oude telefoonhoorn ... als je maar hard genoeg praatte dan kon de ander je verstaan.  Het blikje aan de paal bleek een zgn. zonneblikje, een eenvoudige "camera", daar opgehangen door leden van de Sterrenwacht van Middelburg, waarmee de baan van de zon vastgelegd wordt ..... Een primitief, simpel speeltje, dat qua techniek niet onderdoet voor onze blikjestelefoon. Ach ...... heeft de opgetrommelde EOD ook eens een leuke dag ....... een echte blikvanger!

Hans Koert

slikopdeweg@live.nl


Feesboekgroep Slik op de Weg ( je moet wel ingelogd zijn op Feesboek)
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten