zaterdag 15 september 2012

Blommedurpen van Zuid-Beveland

De gemeente Borsele kan er tegen aan ….. de afdeling promotie zal het roer moeten omgooien, de folders in de kliko en al het andere  voorlichtingsmateriaal nog eens goed tegen het licht houden. De slogan Borsele - Gemeente Van Contrasten heeft plots meer inhoud gekregen.  De borden die wijzen op hun bijzondere bloemdijken kunnen terug naar de gemeentewerkplaats om overgeschilderd te worden, zeker nu onze vertrouwde schaapskudde, minder zichtbaar is in De Zak  …..   het woord Dijken kan beter vervangen worden door Dorpen …, Durpen zo je wilt:  BlommedurpenBloemdorpen.


Menig Zuid-Bevelands huisgezin, althans een deel van de dorpen in de Zak, werd vrijdag opgeschrikt door een ernstig kijkend persoon aan de deur met een wit plastic zakje en een brief  ….
Hij kwam van Zeeland Refinery …… Een naam die voor velen nog geen belletjes doet rinkelen – Total dus, dat klinkt vertrouwder - de olieraffinaderij in Vlissingen-Oost, het Sloegebied, die een tijdje geleden van naam veranderde: Zeeland Refinery.    De ernstig kijkende figuur straalde niet veel goeds uit – kwam hij een aankomende ramp melden?  Kwam hij ons noodpakket ( water – kaarsen – zaklicht - familiezak chips - mp3 speler en puzzelboekje) inspecteren, voor als een (kern)ramp de volledige infrastructuur van De Zak zou platleggen? 
Kwam hij onze voorraad jodiumpillen omruilen voor iets sterker spul?  Nee, niets van dat alles …. De begeleidende brief gaf opheldering en bevatte ander nieuws, namelijk een soort verontschuldigingen  ( We vinden het erg vervelend …) en uitleg voor de olieachtige geur, die door een plas olie boven op twee opslagtanks in vlissingen-Oost, afgelopen weekend boven de regio hing. In het plastic zakje een fraai rozenstruikje ....

Zie je't voor je? Hans, Arjaen Vermue stit an de deure mie een zak juun ……… ie hi doaken hieren ……


 Het zal, vanaf nu, nooit meer het zelfde zijn in De Zak - roosjes zullen de tuinen overwoekeren en de kleur- ( en geur?)rijke bloemen zullen de plantsoenen overnemen – Saaie nieuwbouwwijken of verlopen boerenerven zullen vanaf nu overwoekerd worden door rozenstruiken …… De Zak – Nationaal Landschap – vermaard door zijn Blommedurpen ….


De nieuwe Tweede Kamer wordt binnenkort geïnstalleerd – de blauwe stoeltjes worden bemand ( en bevrouwd) door 150 oude- en nieuwe gezichten …… minder vrouwen, begreep ik uit de krant – het aantal vrouwen in de Tweede Kamer is teruggelopen.
Dat belooft dus wat de komende vier ( wat zeg ik? ….. dat moeten we maar afwachten) jaar. Net als in het bedrijfsleven blijft het aantal vrouwen op leidinggevende posities achter …… Vrouwen aan de top leiden een bedrijf anders dan mannen - Ze hebben andere kwaliteiten, andere invalshoeken. De algemeen directeur van Zeeland Refinery bewijst dat … haar geste om iedereen die even een beetje last gehad heeft van die olielucht, met een roosje te verblijden, is hier in huis goed gevallen – dat belooft wat en schept verwachtingen: Ik kan al niet wachten op de volgende onvoorziene uitstoot van schadelijke gassen of de lawaaioverlast veroorzaakt door een affakkelende fabriek …… en laat de hagelkanonnen maar knallen ..... de hortensia’s in de voortuin hebben namelijk hun beste tijd gehad ……….

Jammer dat er bij Thermphos blijkbaar mannen aan het roer staan .......

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Meld je vrienden aan op de Feesboekgroep Slik op de Weg
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten