vrijdag 7 september 2012

Een zwevende Zeeuw

 (foto: Jaap en Ella Boogert)

Behoor jij tot de groep, die zijn keuze nog niet gemaakt heeft? De zogenaamde zwevende kiezers? Twijfel je nog, weet je't nog niet of bepaal je pas achter het stembiljet welk hokje je straks rood gaat kleuren? Ik mag het niet hopen ..... Alsof je bij de dokter in de wachtkamer zit en als je aan de beurt bent tegen de assistente zegt: Sla mij maar even over – ik weet het nog niet …………  Zo’n 40% van de kiezers twijfelt nog …… zweeft nog ...... 

(foto: Hans Koert)

In de vorige eeuw toen de traditionele politieke partijen gevormd werden vanuit bewegingen als het socialisme, het liberalisme of vanuit een geloofsgemeenschap, lag zo'n keuze veel duidelijker - je was, van huize uit, confessioneel, liberaal of socialist. Of ….. communist, maar dan was je de risee. Je keuze werd sterk bepaald door je afkomst en, o wee als een liberaal overliep naar het socialistisch kamp …. Je was links of rechts, zo simpel was dat. Als puber ontging me dit allemaal, herinner ik me ..... Ik was links …. vanaf mijn tweede jaar was dat duidelijk geworden toen ik mijn paplepel statistisch vaker met links richting mijn mond bracht ….. Ik kan me, ondanks dat ik tot een minderheid behoor, goed staande houden ........

 (foto: Hans Koert)

Afgelopen zomer had ik er voor gekozen even zwevend te zijn .....in feite: een zwevende kiezer dus - een zwevende Zeeuw. We waren verrast door een ballonvlucht boven Breda. Breda lijkt niet de meest logische keus voor een Zeeuw – klopt: De Schelderegio blijkt door zijn waterrijkdom een niet zo vanzelfsprekende plek om ballon te varen. Zie je’t al voor je? Een demonstratie zwemvesten opblazen vanuit het gangpad voordat je de lucht in gaat en een aantal reddingsbootjes hangend aan de mand? 
Zo'n ballonvaart bleek een ervaring die ik niet had willen missen. De uiteindelijke vlucht duurt slechts een uur – 60 minuten lang genieten. Met voorbereidingen en het opruimen van de ballon ben je toch al snel een drie uur onder de pannen. De rust waarmee zo’n ballon boven de huizen van Bavel en Breda dreef, want van vliegen is geen sprake, zweven is eigenlijk ook geen zuivere omschrijving, bleek een verademing in deze jachtige tijd …..
(foto: Hans Koert)

De wind bepaalt je route - de atmosferische omstandigheden, de hoogte waarop je je bevindt; de snelheid, die weer gelijk is aan de windsnelheid …… Je hebt, zeker als passagier, weinig invloed op de route die de ballon neemt, net zoals je je zal moeten schikken in de ontwikkelingen die de politici in Den Haag en Brussel inzetten ……….. Zelfs als politici roepen en beloven, dat ze precies de andere kant op zullen gaan met hun ballon ... de heersende windrichting bepaalt uiteindelijk de koers .... Al bij het optuigen van de ballon behoor je vertrouwen te krijgen in de vlucht ….. in de mensen die de vlucht begeleiden, zowel in de lucht als op de grond. Is dat vertrouwen er niet, stap dan liever niet in. Natuurlijk, al weet je dat niet bij het “inchecken”, je zult je vertrouwen moeten uitspreken aan de piloot, die de ballon zo goed en zo kwaad mogelijk zal “besturen” en die uiteindelijk het onvermijdelijke, de landing, op een zo goed mogelijke en meest comfortabele manier zal uitvoeren …. Die keus maak jij ....... in het stemhokje.


(foto: Jaap en Ella Boogert)

 In de politiek is het eigenlijk niet anders – het besturen van een land op het hoogste niveau is een complexe klus, die hooggekwalificeerde mensen aan de branders nodig heeft; mensen die weten hoe een land reageert bij een bepaalde wind, bij een bepaalde stroming – die de juiste beslissingen kunnen nemen en op het juiste moment met de juiste snelheid de ballon aan de grond kunnen zetten.

 (foto: Jaap en Ella Boogert)

Vroeger leek het nemen van zo’n beslissing veel gemakkelijker – vanuit een soort allesomvattende beweging – een idee – koos je een bepaalde partij. Toen er nog geen dagelijkse tv-debatten waren, kleurde je dan ook gewoon altijd automatisch het eerste hokje rood - niet op een mens maar op een partij - op een ideologie; De man of vrouw die het moest uitvoeren, deed er niet zo veel toe ..... je kende zijn / haar DNA-profiel vanuit de partijideologie.

(foto: Hans Koert)

Nu krijgen politici mediatrainingen, ze leren praten in one-liners en hoeven geen seminars meer te volgen in debatteren – wie de ander binnen twee minuten de oren kan wassen, klimt in de populariteitspols ……. Eén blik, één aarzeling of woord kan je maken of breken...  En dan maakt het niks meer uit of je veel of weinig of helemaal geen haar op je hoofd hebt ………….   Ik hoop dan ook maar, dat al die zwevende kiezers op tijd landen en met beide benen contact maken met de grond en zich laten leiden door hun gezond verstand en niet te veel door verkiezingswijzers of populariteitspolls ….. uiteindelijk beslis jij met wie je in de ballon wilt stappen. 

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Feesboekgroep Slik op de Weg ( je moet wel ingelogd zijn op Feesboek)
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten