zondag 16 september 2012

Jazz by the Sea - uitzicht op zee

 Wie afgelopen weekend bij toeval belandde in Domburg, één van de dorpen langs de Walcherse kust, had grote kans te stuiten op een vrolijk uitgedoste groep muzikanten verkleed als soldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen …… of een vrolijke groep met strohoedjes, paraplu's, gewapend met een blikkig klinkende megafoon ... Carnaval? In Domburg? We schrijven september 2012 - carnaval duurt nog een half jaar ......   Deze groepen, die zich uitdossen met raadselachtige namen, als Rue d’Anvers, of zich gewoon De Koninck Streetparade Jazzband noemen; maar ook vernoemingen die in de nevelen zijn blijven hangen ..... Feurthstreet Lumber Factory Jazzband of de Efkes Anders Jasskapel .... waren de straatorkesten, die op zaterdagmiddag de Domburgse winkelstraat bevolkten. 

Rue d' Anvers ( foto: Hans Koert)

De streetparade, waarbij wandelende orkesten, die zich, vaak vreemd kleurrijk uitgedost, met vrolijke klanken, over straat bewegen, is één van de populaire, laagdrempelige onderdelen van het Jazz by the Sea festival.
Deze straatorkesten zijn een voortvloeisel van de optochten rond Mardi Gras, zoals die in New Orleans georganiseerd werden aan het begin van de vorige eeuw en waaruit de jazzmuziek ontstond ….. …. Daarnaast worden op verschillende podia langs de Walcherse kust optredens georganiseerd.Het Jazz by the Sea festival richt zich voornamelijk op de meer traditionele jazzstijlen, zoals de New Orleans Jazz, de Swing, Frisco jazz, Dixieland, hot club en rootsmuziek …., maar ook durft de organisatie wel eens verder te kijken richting mainstream en modernere jazzstijlen.


De Salt Lake Jazzband ( september 1991) (foto: Oscar van Beest) (bron: krantenbankzeeland)

 Jazz by the Sea, dat zich profileert als Jazzfestival met uitzicht op zee, is al aan haar 22ste seizoen bezig. Het eerste festival, dat toen nog Jazz Down By The Sea Domburg heette, vond voor het eerst plaats in september 1991 met optredens van groepen als die van Stocholo Rosenberg, de Salt Lake Jazzband en de Viking Jazz Band van de onlangs overleden Deense jazzicoon Arne Bue Jensen, beter bekend als Papa Bue.
In de meer dan twintig jaar speelden er honderden orkesten en groeide het festival uit tot een traditioneel jazzfestival met internationale allure …. Al was het alleen al door het feit dat veel toeristen uit Duitsland en België speciaal tijdens de festival week een paar dagen Walcherse kust boeken om maar niets van het festival te hoeven missen. Trio Grande ( foto: Hans Koert)

Op het hoofdpodium tegenover het Badhotel en op locatie in verschillende andere Walcherse kustplaatsen als Vlissingen, Oostkapelle, Zoutelande en Westkapelle treden de “serieuzere” bands op …… dixielandorkesten zoals dit jaar de Princetown Jazzband, die de spits mocht afbijten in Zoutelande; de Dixie Swing and Jazzband, maar ook zgn. Friscojazz (Jurbena Jazz Band) en onvervalste swing, gespeeld door muzikanten, die hun sporen in de jazz al ruimschoots verdiend hebben, zoals The International Aces of Hot Jazz. 
 Een jonge enthousiaste fan ....... de swingende klanken nodigen uit tot dansen .. bij jong en oud (foto: Hans Koert)

Toegegeven – er hangt een grijze waas over het publiek - het trouwe festivalpubliek, dat geen jaar overslaat, geniet met volle teugen van haar muziek …..
en op de dansvloer voor het podium, wordt menig swingend pasjes of draaitje gemaakt ….. Is het niet bijzonder om te zien hoe kinderen, nog niet geïndoctrineerd door dat wat in is - pop is -  gebiologeerd en geboeid luisteren naar de muziek die gemaakt wordt? En ongegeneeerd, zonder gêne, ronddraaiend op het podium, dansend en springend, de aanstekelijke ritmen vertalen in beweging?  Zijn dit de nieuwe jazzmuzikanten die hier gevormd worden? De jazzfans van de toekomst? Dan komt het met de jazzmuziek zeker goed …………….
De Keep (it) Swinging blog besteedde aandacht aan het bijzondere concert van The International Aces of Hot Jazz tijdens het Jazz by the Sea festival 2012.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Feesboekgroep Slik op de Weg ( je moet wel ingelogd zijn op Feesboek)
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten