zaterdag 22 september 2012

Tuinbreed

 Zo ergens rond deze tijd van het jaar gebeurt het gewoon een keer – je merkt aan alles dat er verandering op komst is ..... dat er blijkbaar iets in de lucht hangt ..... het ruikt anders, het voelt anders aan, veel vochtiger en voor je’t weet zit je met je hoofd verstrikt in zo’n spinnenweb, dat in één nacht door een overijverige spin gemaakt is …………  Vandaag begint de herfst om 16.49 uur - in Zeeland dus iets later, zeg maar tegen vijven .... Je bent gewaarschuwd! ...
De haast onzichtbare kleefdraad van het web vormt een feilloos vangnet, waarbij de spin ergens vanuit een hoekje, doodstil alle trillingen van de draad registreert en vertaalt naar een mogelijke prooi die in het web gevlogen is ………… en als de vlieg of mug geregistreerd is, volgt een run, zoals alleen een spin met acht poten dat kan, richting slachtoffer, die dan in no-time wordt ontmanteld, leeggezogen en verorberd. Daarna trekt de spin zich schielijk terug – zo stel ik me voor – om ergens in het verborgene, na te genieten van die heerlijke dis, die hij uit zijn web geplukt heeft.  Of zouden spinnen geen smaak hebben of zin in een after dinner dut .......
 Heb je ooit zo’n web goed bekeken?  Als de nachten in de herfst kouder en vochtig worden, rijgt de natuur parels aan de draden van het web – druppels, die het onzichtbare net (dat was tenminste wel de bedoeling) plotseling zichtbaar maken – ik vermoed dat de spin, ontwakend uit zijn slaap, wel het één en ander te zeggen zal hebben als hij ontdekt dat zijn zo zorgvuldig in het geniep geconstrueeerde vangnet, als een met duizend lampjes versierd tuiwerk van de televisietoren van Lopik tijdens de kerstdagen vorm en functie van meters ver (in een spinnenwereld is dat al ver) verraadt – alleen de Blinde Bij of Dove Daas (haar ontgaat het getier en gevloek van de spin) vormen wellicht nog een mogelijk slachtoffer ……….. als een zzp-er in sombere tijden wacht de spin op werk ....   Hoe blij is de spin met de eerste stralen van de zon, die de druppels hopelijk snel doen verdampen en zijn werk onzichtbaar maken.
Heb je vroeger ook op je buik bij zo’n web gelegen? Het mooist vond ik te zien hoe zo’n spin zijn web opbouwde, rondjes draaiend rond het centrum …. Ik genoot ervan de spin te bedotten door kleine sprietjes of propjes in het web te gooien, maar hij trapte er zelden in …… Ik probeerde het vroeger ook wel eens na te bouwen met draadjes uit de naaidoos van mijn moeder in een gevorkte tak uit de tuin – het mislukte altijd omdat mijn motoriek fijne knoopjes maken niet toestond – en als er tenslotte iets ontstond, dat alleen door mijn moeder als web herkend werd, dan was het niet meer dan een slap aftreksel van het origineel.
Vraag nu eens aan een kind van tien aan een web te denken en tien tegen één zie je bits and bytes door zijn gedachten schieten. Wat toen het tuinbreedweb was, is nu ……. het wereldwijdweb - wat vroeger drie dagen Hedenesse was is nu een week Barcelona - een paar dagen Kamperland is nu tien dagen Bali all-inclusive.
Waarschijnlijk zit ergens in een hoekje een soort opperwezen verscholen, vermomd als reuzenspin, die de boel bestiert en ons af en toe tot de orde roept.

De kruisspin probeert in onze streken met zijn rugteken respect af te dwingen door het opperwezen te imiteren, maar daarvoor zijn we al te ver geseculariseerd om dat op te merken.  

Vroeger gooide het opperwezen bijvoorbeeld een bliksemschicht vanaf de Kop van Schouwen naar angstige boeren of stuwde op een herfstige zaterdag (weekend - veel mensen vrij)  in november 1530 torenhoge vloedgolven richting het zieltogende Reimerswaal of besmette honderdduizenden Engelse soldaten rond kerst 1809 op Zuid-Beveland met de Zeeuwse koorts …….. Je kunt op elk punt op werelds tijdlijn wel dit soort ongemakken aanwijzen, die uitgelegd werden als represailles, toegeschreven aan het opperwezen: Wie dacht je dat er achter die lekken in Internet Explorer zit? Of achter de BTW verhoging? Of de haarscheurtjes in het kernreactorvat van Doel? Denk daar maar eens aan als je dit weekend met je hoofd in een spinnenweb loopt  .. ’t kan altijd erger………… 

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Meld je aan op Facebook en je blijft op de hoogte van SlikopdeWeg.
SlikopdeWeg: Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten