dinsdag 27 november 2012

De tanden erin .....

Hoed u voor namaak .....  Beter goed gejat dan slecht bedacht ... Onze maatschappij zit vol met minder frisse types, die proberen een slaatje te slaan uit de naamsbekendheid van producten, die als merkartikelen hun prijs hebben. Wie naar zuidelijke landen afreist, of nog verder van huis en haard afzakt, zal die praktijken wel kennen - de nep Rollexen, Nikes of, gewoon thuis achter je pc, de in slecht Nederlands opgestelde vismeeltjes, zogenaamd van je bank ... Liever naakt dan namaak ... is ook zo'n kreet, waarmee merkhandelaren proberen hun image te beschermen! 
 Ook hij, die nu nog in het rustige Zeeland woont, de Schelderegio, waar de overheid zich langzaam maar zeker terugtrekt, zal ongetwijfeld steeds vaker met dit soort praktijken te maken krijgen. De rechtbank, de gevangenis, de wietpas en de meldkamer van de politie verlaten de regio en militairen, soldaten te water, een soort watergeuzen in een modern jasje, nemen de Zeeuwse wateren over. Duinkerkerkapers op de kust of moet ik schrijven: Haagse kapers op de kust? ... Er gaan namelijk geruchten dat ook het provinciebestuur ons gaat verlaten en dat we een soort Generaliteitslanden worden onder gezag van de Staten van Holland ... Wie dat verzint, kent zijn geschiedenis niet: Foei meneer Plassterk - Ga jij maar eens in de hoek.
Logisch dat in zo'n klimaat, waar orde en gezag ontbreekt, het kwaad haast ongemerkt binnen sluipt.

Zo staan de Zeeuwse tradities mogelijk als eerste onder druk ..... Wat te denken van het straoriën, waar ruiters uit heel Nederland voor naar de Schouwse kust komen met van die damespaardjes ... Dat kan toch niet? Of een spelletje ringsteken op trekkers, dat een aantal jaar geleden als "grap" geïntroduceerd werd? Of mosselen in plaats van mossels, geen Iese, maar Ierse, die geen woord Zeeuws meer verstaan .... Ooit in het pannenkoekenhuis Spek mie Stroop, de voormalige Geveltjes, in 's Heerenhoek geweest, waar de dienstertjes in een quasi nonchalante Zeeuwse outfit uw pannenkoek serveren? Over namaak gesproken? Imitatie - bedrog ...... Da's toch de draak steken met het Cultureel Zeeuws Erfgoed?

Maar toch .......
 Zelf kan ik daar de grap nog wel van inzien, maar mijn moeder, opgegroeid in het Zeeland van voor- en na de oorlog, toen de discussie over wel op z'n boers of niet op z'n boers een generatieconflict was, dat je eigen identiteit raakte .... modern versus ouderwets - dorp versus stad - arm versus rijk - knecht versus meester - vindt het drie keer niks. Ik kan me voorstellen dat ze moeite heeft als ze een jong dieng op sneakers met een soort doek en beuk aan en een katholiek bovenmutsje met stikken, haar spekpannenkoek met stroop komt serveren - dan word je toch als kriticus ter plekke vegetariër? Dan begrijp ik dat je gaat twijfelen aan de neveneffecten van de opwarming van de aarde? Zelf ben ik niet altijd even streng in de leer, al besef ik ter dege het gevaar van de glijdende schaal ...

  In november, in de donkere dagen voor Sinterklaas, zaten we als kinderen altijd in spanning over het hij komt .. hij komt .... de gestyleerde koe van speculaas waarop in sierlijke witte letters van wit fondant je eigen naam geschreven stond .... Hans .... De dinsdagen in november waren namelijk van oudsher de dagen van de zgn. tôôndagen .... de najaarsveemarkt in Goes, die traditioneel op de marktdagen in november gehouden werd.
Behalve vee, dat te koop was, was het vooral een plek - een social media - een soort levend Facebook za'k maar zeggen, waar je als herenboer ( een hroate boerderie mie oahe mendeuren) of keuterboertje ( spulletje zonder oahe mendeuren en een paer hemete hront) vage vrienden ontmoette - in De Landbouw bijvoorbeeld, the place to be. Natuurlijk werden er dieren verhandeld, maar het sociale aspect was het belangrijkst en als je dan naar huis ging met de bus, misschien wat onvast ter been door het veelvuldig aanhalen van contacten, dan nam je voor de huus een tôôndagkoeie mee. Die lagen rond deze dagen uitnodigend in de etalage van bijv. Den Soeten Inval aan de Opril ..... Als we in Goes waren keken we door de etalageruit vol begeerte naar de dieren ... of we d'r bijzaten ..... Als je naam er niet tussen lag, kon opa die altijd bestellen en dan had hij meteen een goede reden om de week er op weer naar Hoes af te reizen ... vermoed ik.
Afgelopen weekend kregen we twee tôôndagkoeien, gemaakt door zwager Jaap, amateur op dit vlak, maar wel met Zeeuwse bakkersgenen uitgerust, die geprobeerd had om de originele tôôndagkoe opnieuw tot leven te wekken - duidelijk een gevalletje van Hoed U Voor Namaak - da's duidelijk ....... maar nietemin een leuke gêste ...  Kijk en dan ben ik toch weer niet zo zuiver op de graat - zo recht in de leer - oude tradities moet je koesteren, vind ik - da's waar, maar je moet het niet overdrijven. Zo'n duidelijk geval van plagiaat, schaamteloos gekopieerd in het Brabantse of zo'n pannenkoek met spek en gember, geserveerd door een slechte kloon van mijn opoe in jonger jaren ... Ik zet er gewoon mijn tanden in ....

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

Geen opmerkingen:

Een reactie posten