zondag 30 december 2012

As't schaepje blaet, verliest 't z'n beete

 Waar kun je het jaar beter afsluiten dan in een schaapskooi - een schaapskooi vol jong leven wel te verstaan. De jonge lammetjes (en de huus, die kennis maken met het jonge grut) staan symbool voor het nieuwe jaar - de ooien, de beiten in het Zeeuws (en de vele ouders en vooral grootouders, die in een bezoekje aan de kooi een welkome vakantie-invulling zien) en voor het jaar dat eindigt. De schaapskooi tussen Heinkenszand, Nisse en Ovezande had in de dagen tussen kerst en oud- en nieuw haar deuren wijd opengezet en dat was te merken - tot ver in de omtrek stonden de auto's in de kapotgereden bermen en lagen de wegen vol met modder - slik! De trouwe lezers van deze blog kan het niet ontgaan zijn: Slik op de Weg was er ook!
 De afgelopen maand hebben de trouwe bezoekers van deze Slik op de Weg blog zich kunnen uitspreken over hun favoriete blogs. Uit de twaalf genomineerde blogs kwamen de volgende drie als meest interessante - meest gewaardeerde of meest prikkelend boven drijven:

1. Lodaline
2: Een uniek Zeeuws bord met een verhaal 
3: Het bordeel

De blog, of moet ik zeggen, blogs, die het afgelopen jaar de meeste bezoekers trokken waren die rond de Strao van Noordwelle. De blog: Strao Noordewelle 2012: De aankomst op het strand en de drie blogs die daarop volgden behaalden samen bijna 1900 hits. Nummer twee, De Aohepuut, de Zeeuwse Korenwolf  volgde op gepaste afstand, net als nummer 3: Landlust - Eetlust  De rest van de top vijf ziet er als volgt uit: 4. D'n husen Torenburg (over 't Slot Oostende) en het eerder genoemde Een uniek Zeeuws bord met een verhaal.
Slik op de Weg, een ietwat eigenwijze blog over de Schelderegio, mag zich verheugen op zo'n 300 - 400 hits per dag en dat is natuurlijk bijzonder in een tijd waarin mensen communiceren in korte quotes, in korte statements, Twitteren in maximaal 140 tekens per bericht. 
Of we om boodschappen kunnen, bepalen we aan de hand van de buienradar op onze wrijftelefoon i.p.v. onze neus buiten de deur te steken en als het weer zich even van zijn grimmige kant laat zien, dan hebben we een weeralarm nodig en als de sneeuwvlokken kleiner zijn dan voorspeld, dan twitteren we ons suf  ..... Die schapen in de schaapskooi staan wat mij betreft ook model voor ons gedrag - Wie herinnert zich niet die fraaie foto onlangs in de PZC, waar schaapherder Kaljouw zijn kudde dwars door Middelburg leidt .... achtervolgt door een makke schare publiek, veilig dicht bij elkaar, als spreeuwen die een slaapplaats zoeken, of ganzen die op onze sappige akkers vertrouwen op de waakzaamheid van de ander, veilig meezwenkend van links naar rechts als in een school vis .....  Wedden dat je ook aan Slik op de Weg denkt, straks, als je uit het kouwe water komt na de nieuwjaarsduik?  
 Kijk .... Slik op de Weg weet dat enerzijds de maatschappij zich indivualiseert - ieder voor zich en God (niet meer zo) voor ons allen - maar anderzijds klonteren we in grote groepen bij elkaar - samen dingen beleven - deel willen  zijn van iets - erbij willen horen - een organisatie is pas tevreden als er duizenden mensen op af komen.. 
  • Voelt u ook die onuitstaanbare drang om straks weer als makke schapen in de kudde door het losse Walcherse zand te sjouwen? Vergeet dan niet, voordat je begint aan die klus om die € 100 vuurwerk te lucht in te krijgen (gewoon een aardigheidje), jezelf in te schrijven .... de klok telt af en op-is-op - Straks pies je naast de pot - zit je niet alleen zonder Eindejaars Staatslot, maar ook zonder startbewijs. Het knuffelen komt later wel!   
Slik op de Weg staat met beide benen stevig in de Zeeuwse klei, nuchter Zeeuws, zuunig, verbaast zich en houdt zaken tegen het licht en verifieert ze in het verleden en relativeert.  Slik op de Weg kan soms heel nostalgisch zijn - een vastleggen van het nog niet zo lang ge- of verleden - als of het een spiegel wil voorhouden ...... Niet zomaar roepen, maar nadenken voordat je iets zegt: As 't schaepje blaet, verliest 't z'n beete, leert een oud Zuud-Bevelandse zegswijze. Slik op de Weg probeert niet bruusk te remmen, maar laat zich bedachtzaam uitrijden; ........ Je weet in Zeeland immers maar nooit, wat je na de bocht aantreft? Slik op de Weg.
Slik op de Weg hoopt komend jaar weer verrassende, curieuze en vaak luchtige blogs, niemendalletjes, kronkels zo je wilt - hersenspinsels - te produceren - mits ze met Zeeland of de Schelderegio te maken hebben .......... en hoopt op reacties van haar (trouwe) lezers.  Tegen alle trends in gaat Slik op de Weg door -  in veel te lange teksten, die niet geschikt zijn voor je wrijftelefoon ....... geen korte quotes of 140-teken verhaaltjes .... voor hen is Slik op de Weg niet gemaakt. Met Slik op de Weg: verrassend de bocht door. Wie via Facebook ( je moet wel een account hebben) of met Twitter ( Slik op de Weg)(#Slikopdeweg) met Slik op de Weg de bocht in wilt gaan, wordt elke dag verrast ... Is er een leuker wakker worden?


Het schijnt dat er nog een aantal Zeeuwen zijn, die niet op de hoogte zijn van Slik op de Weg: Als je die kent - Help ze dan even op weg en stuur deze blog door: http://slikopdeweg.blogspot.nl/2012/12/ast-schaepje-blaet-verliest-t-zn-beete.html

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1100 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

1 opmerking:

  1. Wij wensen jullie ook een schitterend uiteinde, geniet ervan zolang het kan...
    Groeten
    Piet & Fema van 't Zelfde

    BeantwoordenVerwijderen