dinsdag 1 januari 2013

Over d'onderd

Wie wel eens een (groeps)reis gemaakt heeft naar verre oorden weet dat hij zijn grenzen moet bijstellen – plotseling moet er geraft worden of gebungyjumpt, ballongevaren of op voetsafari op zoek naar neushoorns ……. Hekkewerk, zeggen ze hier op Zuud Beveland - je hit toch ok nie zomè verbie de perkoenpaeltjes an de glooiing?  Het zijn groepsprocessen, waar je je haast niet aan kunt onttrekken – alleen sterke ego’s blijven aan de kant zitten in plaats van zich op een onstabiel rubbervlot te laten zakken …. Ik pretendeer bij die groep te horen … Mij zul je niet kopje onder zien gaan in een kolkende rivier in de Himalaya.

In de laatste weken van het jaar  gebeuren ook van die bijzondere groepsprocessen …. Zo groeperen we ons op de eerste dag van het nieuwe jaar massaal in vries- or waterkou en zwembroek op het strand van Westerschouwen om ……  Ga gewoon op oudejaar, zou'k zeggen, in je eentje te water en spoel alle beslommeringen van 2012 van je af ... een soort heidense reinigingsrite - zonder de TV-camera's op je gericht -  kijk, daar heb ik dan respect voor en … je hebt dan in ieder geval de ruimte, concluderen mijn nuchtere Zeeuwse genen! 

Rond de kerst doneren we met z'n allen 12,2 miljoen, natuurlijk voor het goede doel, omdat drie mensen een week lang op vruchtensap levend, plaatjes (!)(sorry: digitale bestanden) hebben laten gedraaid (!) (sorry: geactiveerd) …… terwijl we de verkoop van oliebollen voor de voedselbank met een grapje afdoen, de krantenjongen met een fooi afschepen of de Roemeense straatmuzikant, die in de regen in de Lange Delft kerstliedjes speelt, straal voorbij lopen …. Solidariteit, geborgenheid en saamhorigheid …….. drie, eigenlijk vier, want gezelligheid,  een begrip dat buiten onze landsgrenzen niet bestaat, hoort er ook bij, zijn aspecten die in deze weken gekoesterd worden.

Zo dompelen we ons graag onder in ouderwetse tradities …. De tv blijft uit, de spelletjesdoos komt te voorschijn. Geen moderne bordspelen of bling bling computerspelletjes, maar het ouderwetse ganzenborden, mens-erger-je-niet of Monopoly ( de eerste versie wel te verstaan, waarbij de aanschaf van Dorpsstraat – Ons Dorp nog niet opgedreven door projectontwikkelaars, gewoon nog voor 60 gulden van de hand ging) In Zeeland, komen dan ook al snel ’t Doomeniespil te voorschijn, ’t Murpelbord  of men gaat Slabberjannen (een typisch Walchers spel).  Ab herinnert zelfs een spel met knopen, een touw en een dobbelsteen ......  Wij werpen ons, traditiegetrouw, op de sjoelbak.

Het spel met de 30 schijven is bij ons populair tijdens de laatste weken van het jaar, alleen dan ...... De twee meter lange bak wordt bij mijn schoonouders van ‘t zoldertje gehaald, de baan warm gewreven met een wollen doek en de stenen, opgestapeld in stapeltjes van vijf, op het dwarslatje gezet, dat als een soort viaduct de grens bepaalt van waarvandaan gespeeld mag worden. Als alle spelers geselecteerd zijn, wordt de volgorde bepaald en mag een ieder drie keer gooien ( lees schuiven) ….. Uiteraard wordt ergens gedurende het spel, als de aandacht verslapt, omdat er iets te eten of te drinken langs komt ( oliebollen - sneeuwballen bijvoorbeeld) wel een keer het plankje, dat de poortjes afsluit tijdens vervoer, stiekem teruggeplaatst in de transportstand, zodat de eerstvolgende gooier zich afvraagt of de stenen ineens te dik voor de poortjes geworden zijn …. 't Hoort erbij allemaal bij, zoals melig- en gezelligheid
Soms worden de grenzen van't betamelijke subtiel afgetast en kruipen er wel eens twee stenen op elkaar (bok), over het algemeen blijft het spel binnen de geldende fatsoensnormen en kun je het spelen met groot en klein. Soms ontsnapt er ook wel eens een steen aan de bak, maar over het algemeen is er weinig agressie langs de lijn en blijven de stuurlui aan de rand van de tafel. 
Dat een beetje geluk bij dit spel geen rol speelt, zul je mij niet horen zeggen, naar tactiek en techniek zijn wel degelijk belangrijk – je hebt de krachtschuivers, die hopen de steen, als het zou kunnen, dwars door het achterlatje te knallen, tot en met de voorzichtig berekende schuivers, die de steen niet verder dan halverwege de bak krijgen ……  Hoewel de topscore van 156 meestal op zo’n spelavond niet gehaald wordt, want dan treed je in de voetsporen van legendarische wereldkampioenen als Dick Eijlers en Nelly Eekhof, nationale helden die een aantal jaar geleden de palmares wonnen en iedereen zou moeten kennen, een score van meer dan honderd oogst al voldoende lof en bewondering om een jaar lang naast je klompen te lopen ..... Het voedt je ego, want alleen opa was beroemd vanwege dat soort indrukwekkende scores …… 

Ik wijs jullie er dan ook maar even op, dat ook ik, eenmaal, over d’onderd was ……………. 
 
Dank u - dank u. Schrijf het bij in de analen .....  Gelukwensen, felicitaties, ouwejaarsmijmeringen graag naar slikopdeweg@live.nl

  • Het verhaal van Ab:  .... Ja, leuk en herkenbaar! Mijn opa (afkomstig uut Westkapelle) had op oudejaardavond een spel waarvoor de knopen uit de knopendoos van mijn moeder van een stukje "vliegertouw" (henneptouw) werden voorzien en iedereen rond de tafel een knoop met touw kreeg. Iedereen moest zijn knoop midden op tafel op een oude krant bij elkaar leggen en het touwtje vasthouden. Vervolgens ging de dobbelsteen rond en bij bepaalde combinaties sloeg opa voluit met een leeg conservenblik op tafel en probeerde zo de knopen te vangen die dan natuurlijk op tijd weggetrokken moesten worden. Hoe de spelregels precies gingen weet ik helaas niet meer. Elk jaar sneuvelden er diverse grote knopen, zó hard sloeg mijn enthousiaste opa! Elk jaar een groot festijn op oudejaarsavond!!! Fijne jaarwisseling en ga zo door met "Slik" ;-) groet, @b.
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1100 keer (op naar de 1200!) de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners

1 opmerking:

  1. 20Namens ons een voorspoedig 2013 gewenst en dat wij maar menig "Slik en Swinging" mogen lezen.
    Piet & Fema van 't Zelfde, Dordrecht

    BeantwoordenVerwijderen