maandag 28 januari 2013

Stormy Weather en High Water

 We kunnen vaak weinig begrip opbrengen voor mensen, die op de helling van de Etna wonen – die hebben blijkbaar niet goed nagedacht over de gevaren of ze willen de risico's niet onder ogen zien ….. tja, als die gaat spugen, dan moeten ze niet zeuren als hun have en goed, hun hele hebben en houwen, naar de barrebiesjes gaat ……. 
We kunnen ook weinig begrip opbrengen voor mensen, die in Bangladesh hun hutjes, tegen beter weten in, bouwen midden in de delta van de Ganges en de Brahmaputra, waar elk jaar de overvloedige moessonregens de rivieren doen zwellen en honderden mensen verdrinken .... die hebben blijkbaar niet goed nagedacht over de gevaren of ze willen de risico's niet onder ogen zien ….. tja, je weet dat het waterpeil in de rivier elk jaar het land doet overstromen, dan moeten ze niet zeuren als hun have en goed, hun hele hebben en houwen, naar de barrebiesjes gaat …….
 Westkappelse Zeewering
We zien het als een falen van de overheid  als hulpverleners en gezagsdragers waarschuwen dat ze de veiligheid van alle bewoners in de Scheldedelta niet voor de volle 100% kunnen garanderen, als een combinatie van veel wind en springvloed ons have en goed bedreigen …...... Hebben die mopperaars blijkbaar niet goed nagedacht of willen ze de gevaren niet onder ogen zien ….. tja, iedereen weet dat een te hoog waterpeil in de Delta, polders doet overstromen, daar kan geen overheid noch verzekering je voor de volle honderd procent tegen beschermen. ... Trouwens, zo'n vaart zal't niet lopen - leun maar lekker achterover met een bak chips voor de TV - de eerstvolgende tienduizend jaar zitten we goed heb ik gelezen, want pas dan  ……. gaan we met ons hele hebben en houwen naar de barrebiesjes …….
 Fort Maurits
Wie vroeger naar de Barrebiesjes ging, scheepte zich in Vlissingen in voor een ongewis avontuur in Zuid Amerika, naar een gebied rond de Berbicerivier (nu ten zuiden van Georgetown) in het oosten van Guyana. De Vlissingse koopman Abraham van Pere had hier rond 1627 een handelsnederzetting gesticht in de verwachting hier rijk te kunnen worden aan de handel in koffie, cacao, suiker, tabak, katoen en indigo
Wie weet deze palmbomen in Zeeland te staan?
In het plaatsje Waroni werd een fort gebouwd met de naam Nassau, later Nieuw Retranchement ( dat verzin je toch niet zomaar) of Nieuw Amsterdam. De familie Van Pere handelde hier tot rond het jaar 1720, toen ze hun nederzetting moesten verkopen aan Amsterdamse kooplieden. Het lijkt een heerlijke plek om oud te worden; zowat op de evenaar, in een ligstoel in de tropen, een zwoel windje vanuit zee, palmboompje, kokosnootje, maagdelijk wit zandstrand en een koele cocktail onder handbereik - het Zwitserleven Gevoel dus ..... , maar niets is minder waar. De kust was moerassig en het stikte er van de mohhen en de sterfte onder de Zeeuwen, die toch wel iets gewend zouden moeten zijn dankzij de Zeeuwse koorts, was hoog …. Wie naar Berbice ging, maakte grote kans naar de verdoemenis te gaan, naar de barrebiesjes.
Zandzakken (Dordrecht)
Minister Schultz van Haegen, met in haar kielzog magistraten als Karla Peys ( ze mag nog één keer wat zeggen) en onze eigen  "Andries Vierlingh" Poppelaars, haastten de Zeeuwen te waarschuwen voor De Ramp, de volgende ramp ………  die statistisch binnen 100.000 jaar zal plaatsvinden. Zeeland  niet klaar voor ramp, kopt de PZC.
Kop PZC ( 28 januari 2013)
Met beweegbare vangrails in de middenbermen, conferenties over't Vergroten van overstromingsbewustzijn, zandzakken, vloedplanken, een dweil, een emmer en noodpakketten kom je er niet ….. Een ontruimingsplan, zoals alle publieke ruimten moeten hebben ( en moeten oefenen) kent Zeeland niet ….. Allemaal in de auto richting Vlaketunnel …… zie je’t voor je? De A58 staat blank …. 
 
 Vloedplanken (Zierikzee)
Dan maar door de Westerscheldetunnel ……? Die ligt al sinds haar opening onder water ….. zou je dan ook door de oostbuis richting Zeeuws-Vlaanderen mogen? … of sluiten ze de opening met vloedplanken af? .... en wat als je geen kleingeld op zak hebt op het tolplein? Wat als de brug bij Sluiskil constant open staat omdat door het hoge water anders geen enkele roeiboot meer kan passeren?  Allemaal vragen, waarop ik geen antwoord weet. ……. 
Coupure (Lillo)
Zonder gekheid …. Je hoeft weinig fantasie te hebben, te bedenken, hoe 300.000 mensen in blinde paniek zullen reageren … dat gaat onherroepelijk fout, ook al staan Karla, Melanie en Toine in een oranje hesje persoonlijk als verkeersregelaar het verkeer te regelen.
Mijn noodpakket ligt klaar ….. nog wel niet in een waterdicht ton, maar wel in een kartonnen doos van de EmTé - boordevol levensmiddelen, die we goed kunnen gebruiken ( Gratis bij de zegeltjes gespaard - waarde € 50). Wel ervoor zorgen dat de doos droog blijft ..... Ik zorg ook, dat ik de aanbevelingen, die ons voorgespiegeld worden door de rampenbestrijders ken: handgel, een elfdelig (!) zakmes ( ik krijg de kurkentrekker er niet meer uit – zou dat geven?), waxinelichtjes ( we hebben er nog op batterijen van de kerst, dus die gebruiken we eerst op), een kam met spiegeltje ( als het zo waait, kom ik toch graag goed voor de dag); een dekbed, pleisters ( meer zit er niet in onze EHBO-doos) en een opwindbaar (?) zaklicht …. (Wat moet ik me hier in vredesnaam bij voorstellen? Ik word nu al opgewonden!)
We hebben de zolder al wat gezellig ingericht …: Twee luie stoelen, een bijzettafeltje, kaarsen, een tv-tje, een oude pc, een magnetron, een paar pakken Bastogne koeken voor de eerste- en een stuk leverworst voor de lekkere trek, een schoon set ondergoed ( je weet maar nooit), mijn pasje van de zorgverzekering, visnetten ( voor de gezeligheid, en wellicht ook practisch inzetbaar), nog een (gratis) boodschappendoos van de EmTé (morgen even halen - ik heb wer een kaart vol) en mijn OV-kaart. De strijkplank hebben we op de pak gezet ( kan eventueel als surfplank ingezet worden) en een paar zandzakken liggen klaar. 
En uiteraard een scheuteldoek tegen 't doorlekken ..... en een petroleumstelletje voor 't suddervlees.  
Onder het schuine dak liggen dozen vol boeken, dus hoeven we ons niet te vervelen – een kaartspel met zijn tweeën wordt niks, dus sjouwen we de sjoelbak naar boven ….. en oh ja, ik heb ook mijn oude koffergrammofoon naar boven gesleept – krijg ik eindelijk tijd om mijn oude 78-toerenplatenverzameling weer eens te draaien: High Water  of Stormy Weather met Connee Boswell - je hoort de huilende wind zo mooi als ze zingt ........

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Slik op de Weg is op weg om de 1200 blogs vol te maken ...... 1200 keer een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten