dinsdag 5 februari 2013

Glaozenzêêkers

Vechtaone
Mensen weten vaak geen maat te houden - Eén keer een opmerking over het belang van het gebruik van het Zeeuws in Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners en meteen slaan we door. Een berichtje in de PZC van afgelopen maandag illustreert dit treffend: Pleidooi voor Zeeuwse plaatsnaamborden.   
Onlangs werd een gezamenlijke telefoondienst van een aantal Zeeuwse gemeenten gelanceerd, waarbij de spraakcomputer ook Zeeuws kan …… verstaan - spreken gelukkig nog niet .... Ook het gerucht dat de NV Westerscheldetunnel een Zeeuws loket zou openen op het tolplein bleek zondag in ieder geval nog niet geëffectueerd - Laten we ons niet gek maken! 

Kop PZC ( 4 februari 2013)
En dan slaan we meteen door ………….. de bits and bytes van de blog: Hoes waren nog maar net opgeslagen of er komt al een voorstel van de Zeeuws-Vlaamse troubadour Piet Brakman om de Zeeuws (Vlaams)e dorpen van een plaatsnaambord te voorzien ... in dialect - Omroep Zeeland er natuurlijk meteen as 'n oen d'r boven op! ....  Kijk, dan kun je natuurlijk wachten op Engel Reinhoudt, die voor hetzelfde zal pleiten voor de dorpen in de Zak en Jan Zwemer, die ook zijn duit in het zakje zal doen voor Walcheren: Eilanddenken heet dat. 
 'Oenders (foto: Hans Koert)
Ik ben daarop tegen en wel hierom …………. Eeuwenlang hebben de inwoners van Zeeland er over gedaan om het eigene van hun regio te ontwikkelen. 
Tonnerolder
Onze gewoonten ( zunigheit ... wat zich bijvoorbeeld uit in het niet graag uitnodigen van mensen: je môt is langs komme .....zeggen we, in plaats van ânkommen  ), onze tradities ( strao en tôôndagkoeien); een haast mythische verering van onze helden ( Michieltje en Jos Broecke), onze eigenaardigheden ( een soort valse bescheidenheid, die zich uit door bijvoorbeeld een cadeautje niet uit te pakken waar de schenker bij zit) en onze Zeeuwse taele ( een soort mengeling van ingeslikte klanken en letterverwisselingen: g = h  en h = g), even onnavolgbaar binnen de Nederlandse streektalen als het Fins en het Hongaars in Europa  ... Onze eigenheden, voor mijn part eigenAARDIGheden, liggen ons na aan’t hart ……… en daar horen ook de dialectnamen van dorpen bij.
Úule

 Kijk en daar moet je vanaf blijven .. die zijn alleen van ons. Door het plannetje van Piet Brakman liggen die straks allemaal op straat .... Die Zeeuwse identiteit wordt bedreigt, niet alleen omdat Zeeland in de uitverkoop ligt, zo lijkt het althans - alle instanties die er toe doen worden naar elders verplaatst en sinds de grenzen van Zeeland open zijn ( De Tol van Yersekeroord werd in de 16de eeuw opgedoekt en Zijpe ligt al jaren uit de vaart) rijden toeristen en mensen van achter de Brabantse Wal, onbelemmerd de regio over de Kreekrakdam bij Rilland binnen - We krijgen zelfs al een Brabantse Commissaris van de Koning! 't Môt nie: hekker worre ……. Ooit wel eens in het Duits aangesproken in een Domburg’s restaurant of in Sluis de prijs van je kopje koffie in Belgische Franken berekend gekregen? Kijk, dat bedoel ik
 ……
Stoepschyter (foto: Hans Koert)
Laten we een beetje zuinig zijn op deze woorden – Helaas vond ik in de  PZC van gisteren al een rijtje namen van dorpen en haar Zeeuws-Vlaamse equivalenten ………. : De Hroe (met een -h- niet met een -g-, redactie!), Sinte Pier en Truuzement.
Glaozenzêêker
 Jammer: zoekmachines, vertaalprogramma's, Google Earth en Tom-tom zullen die plaatsnamen snel oppikken van het internet en dan is het wachten op een app die van elke buutendieker een vloeiende native speaker maakt .....  Nu kun je nog feilloos horen aan iemand, die uit D'Eê zegt te komen, of tie d'r ôk echt heboren is - dat is straks verleden tijd .... Kon je vroeger feilloos aan de grens iemand bij 'Eille selecteren door die persoon  't Kèrkje te laten aanwijzen op de kaart of de plaatsen Souburg en Koudekerke te laten uitspreken - dat is dan definitief over ...……… Ik stel voor, gemeente Sluis, om niet mee te werken aan dit initiatief …. 
't Kèrkje
Leg het naast u neer. Spiegel u aan de spraakverwarring, die over een paar weken  weer in bepaalde delen van Zeeland begint ... de meldkamer van de politie ergens in Brabant is dan weer helemaal van slag als er een overval in bijv. 't Uulehat gemeld wordt ...... dan helpt ook de duurste tom-tom je niet meer .....   Die situatie duurt gelukkig maar een paar dagen; het plaatsen van blauwe borden met de plaatsnamen in dialect maakt de spraakverwarring alleen maar groter en ..... Wat te denken van het imagoverlies? Als we meegaan in dit initiatief om blauwe naamborden te zetten bij de Zeeuwse dorpen naar Fries voorbeeld, dan bevinden we ons op een glijdende schaal ….. Wedden dat er dan binnen vijf jaar een voorstel komt om bepaalde dorpen in West Zeeuws-Vlaanderen om te dopen tot Durp van de Windmaokers, Maoneblussersdurp of Papvretersplek
Krabbe
Geloof maar dat je dan je n’ uus helemaal niet meer kwijtraakt als Stoepeschyter of Glaozenzêêker.  

Uit privacy overwegingen en respect voor de bewoners van West-Zeeuws-Vlaanderen heb ik geen foto's of koppelingen met bestaande plaatsnamen gemaakt. De foto's zijn volledig willekeurig geselecteerd - elke suggestie berust op toeval..

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Slik op de Weg is op weg om de 1200 blogs vol te maken ...... 1200 keer een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

1 opmerking:

  1. Inderdaad een mooie wijze om mijn dag te beginnen, blij dat ik toch nog iets Zeeuws in me heb. Bedankt Hans

    BeantwoordenVerwijderen