donderdag 7 februari 2013

Op zwart zaad ....

 Wie flink in de buidel tast mag zelfs een dagje mee …….. een dagje meelopen over de Zuid-Bevelandse bloemdijken – wie weet mag je de tas van de herder wel dragen …… of z'n stuutmaele en misschien tijdens de rustpauze de honden uitlaten ... en misschien mag je ook eens een te vroeg links afgeslagen schaap uit de sloot bevrijden ……? Zou je dan zelf mogen bepalen op welke dag je mee gaat? Of wordt dat lang te voren afgesproken.  Het zal maar een beetje motregenen of nog maar steeds niet willen zomeren ……  Zit je je te verheugen op de dag dat je mee mag, giet het een hele dag en is’t, om met schaapherder te spreken, un bitje ievallug.
 Schaapherder uit de buurt van Kruiningen ( jaren vijftig) ( bron: Zeeuwse Beeldbank)
Al eeuwenlang struinen er schaapskudden door Zeeland - Al in de Romeinse tijd, maar vooral in de vroege middeleeuwen was het wellicht één van de weinige middelen van bestaan ..... 
bron: Zeeuwse Beeldbank
Ze trokken over de schorren en vonden drinkwater in de hollestellen en onderdak in schaapskooien, die meestal wat hoger lagen. Toen Zeeland langzaam maar zeker helemaal bedijkt werd, restte alleen nog de dijk. 
Kudde in Zeeuws-Vlaanderen (foto: Hans Koert)
De Zuid-Bevelandse schaapskudde verkeerd in zwaar weer …… figuurlijk, want letterlijk zitten ze met deze winterse buien warmpjes onder de pannen van de Kamerse Kooi. Een tiental jaar geleden had de Zak nog een grote gezonde kudde, die dagelijks met een herder over de dijken liep,  een honderdtal energieke grazers, die selectief het dijktaluud van onze bloemdijken afstruinde.  
Helaas is die kudde verdwenen, net als de schaapherders en het Schaapscheerdersfeest in Nisse: wat zonde allemaal  ……. alleen het bestuur rond de kudde zit er nog, die is vergeten zichzelf ook op te heffen en dat is, gezien de voorgeschiedenis, eigenlijk een beetje vreemd. Het schijnt dat ze nog eerst met z'n allen, te voet vanaf de Kamerse Kooi naar Nisse wilen lopen om afscheid te nemen van de bewoners van dat dorp - heb ik horen zeggen ... een soort bedevaart - een boetedoening.
Schaapscheerdersfeest
Trouwens, wie het nieuws een beetje op afstand volgt, weet dat dat niet lang meer zal duren; de centen zijn namelijk op. De schaapskooi heeft ondertussen een doorstart gemaakt en een schapenmelkerij heeft de kooi overgenomen …… De kudde trekt weer rond, kleiner en met melkschapen, maar een beetje toerist merkt dat verschil niet ...... maar door falend bestuur en de beslissing van de gemeente Borsele om de schaapskudde niet langer te subsidiëren zitten de schapen nu op zwart zaad ….. en dat is, op z'n zachtst gezegd, voor wie schapen een beetje kent, natuurlijk een erg vreemd gezicht.
 De schaapskudde van Zeeuws-Vlaanderen (foto: Hans Koert)
Wie de kudde een warm hart toedraagt kan voor vijfentwintig euro een schaap adopteren ….. Ik heb er even over gedacht, maar toch maar besloten dat ik geen zin heb om in de winter elke ochtend de autoruiten te krabben en dus wil ik hem gewoon binnen laten staan ….. de auto dan! In de krant las ik, dat ik het niet goed begrepen had – het schaap mocht niet mee naar huis, maar ik mocht het wel een naam geven en ik mocht haar net zo vaak bezoeken ( doorlopend bezoek) als ik zelf wou ……. Ze zullen wel gedacht hebben - zo'n vaart zal het niet lopen …. Maar ja, we leven immers in een 24-uurs economie?  Zondags boodschappen doen en door de week tot negen uur ...., moet kunnen, dus moet men zijn schaap ook zaterdagsavonds om elf uur mogen komen knuffelen, toch?  ..... We maken ‘m dan wel wakker voor u.
Het schijnt, overigens, dat ook andere instanties zo’n soort sponsoractie wel zien zitten – De SGB (Stroomtrein Goes-Borsele) denkt erover om de toiletten in de antieke rijtuigen te laten sponsoren – een sponsor mag dan zelf elke week eenmaal gratis met de stoomtrein mee, maar moet dan wel onderweg de toiletten schoonmaken en ik begreep dat sponsoren van het watersnoodmuseum in Ouwerkerk welkom zijn bij zwaar weer .... ze mogen dan komen dweilen ......
Ik denk niet dat het storm zal lopen in de schaapskooi - het sponsorbedrag komt elk jaar terug en je krijgt haar ('t schaep) na afloop van het contract niet in hapklare diepvriespakketten mee, begreep ik. Schapen zijn vooral aanhankelijk en knuffelbaar, zolang ze lam zijn ….. en dat is bij veel mensen ook zo, al weten ze het dan vaak zelf niet meer …..  
Ik zou de eigenaar van de schaapskudde adviseren het voortvarender aan te pakken en bijvoorbeeld proberen instellingen als Emergis warm te maken voor een kudde-sponsoring …… Zo'n kudde rond je complex spaart een wekelijkse maaibeurt en de bewoners, die moeite hebben om in het dagelijks leven met de massa op te trekken, kunnen dat hier in een veilige omgeving oefenen.( Bij de SGB heeft Emergis al een project vastgelegd, waarbij patiënten hun leven weer op de rails mogen zetten, dus zo nieuw is zo'n samenwerkingsverband niet).  Zo’n hele kudde moet bovendien genoeg zijn om een dozijn mensen met een stoornis in het slaappatroon effectief te behandelen … Snijdt het mes aan twee kanten  - Een schapenboer in Hoedekenskerke, las ik in een oude PZC van tien jaar geleden, heeft een manier gevonden, waardoor deze therapie voor elke doelgroep een geschikte  kan zijn .... De kudde gered en een handvol tevreden ex-cliënten die niet langer elke ochtend na een doorwaakte nacht uitgeteld zijn.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Slik op de Weg heeft de mijlpaal van 1200 blogs bereikt  ...... 1200 keer een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten