donderdag 21 februari 2013

Plasterkramp

 Zo eens in de vijfentwintig jaar komt de discussie weer eens langs - Nederland moet opnieuw herverdeeld worden - het huidige aantal van 12 provincies moet op de schop. Meestal komen dit soort overwegingen uit de koker van de een of andere ambtenaar, die op een verloren vrijdagmiddag  (al zijn collega's zijn al naar huis vanwege een "ouwelullendag"), met een viltstift op de kaart van Nederland achteloos wat lijnen getrokken heeft en tot zijn schrik ontdekt dat hij i.p.v. twaalf ineens maar acht provincies meer heeft .... Aardrijkskunde in het algemeen en topografie in het bijzonder was niet zijn sterkste kant ....het zij hem vergeven.    

Zeeland na de herindeling (foto: Hans Koert)
De kaart trekt 's maandags, traditioneel een wat stille verloren dag in het ambtelijke Haagse, net als dinsdag en woensdag overigens, voordat donderdag de week afsluit ..... , de aandacht van de secretaresse van de afdeling financiën belust op promotie, die het meeneemt en aan haar chef laat zien  - die ziet de acht districten en ziet plotsklaps allerlei mogelijkheden om geld te besparen -  acht provincies = vier provinciehuizen minder = vier Commissarissen van de Koning minder, dus evenzoveel fruitschalen minder gedeclareerd en maar acht nieuwjaarsrecepties ..... en wat te denken van al die ambtenaren die overbodig worden - straks wordt iedere ambtenaar ouder dan 57 gewoon overbodig en kan afvloeien - onze ijverige schatbewaarder, zelf midden vijftig, ziet het helemaal zitten ... kassa ....!
 Zeeland na de herindeling (foto: Hans Koert)
De brave ambtenaar, die op die vrijdagmiddag zijn gemis aan topografische kennis ongewild etaleerde, viel vroeger ook steeds in slaap bij de geschiedenislessen, vermoed ik - daar heeft hij weinig van meegekregen. Dat Zeeland, die onvolledige legpuzzel links onder aan de kaart, waar de overheid de handen van afgetrokken heeft, door al haar rijksambtenaren te evacueren ( een evacuatieplan wordt nu gereedgemaakt voor de bevolking), kan met gemak afgestoten worden en met een stufje weggegumd worden tot een  soort generaliteitslanden ................
 Het voormalige Veerse Meer ( foto: Hans Koert)
We laten de dijken de dijken en promoveren de eerste de beste herfststorm tot een superorkaan, die eens in de vierduizend jaar opduikt, door bijvoorbeeld op Walcheren te bezuinigen op de dijken en de gemalen.  
Rat (foto: Hans Koert)
Je bereikt hetzelfde effect als een virus de computers van de gemalen stillegt. Als de pompen stil liggen ( computerstoring) dan loopt het land langzaam vol, zoals gemorste koffie in een schoteltje een voetbad geeft. Het vollopen verloopt rustig en mens en dier kunnen bijtijds vertrekken naar hoger gelegen delen als de duinen bij Domburg of de vliedberg van Boudewijnskerke. Geen discussie meer over welke polders wel en welke niet teruggegeven moeten worden aan de natuur - de natuur regelt het zelf.  Deze storm zal de geschiedenis in gaan als de Plasterkramp, vermoed ik .... (Lees jij hier ook steeds zoiets als Pleister-kramp?).  Een geniaal en goedkoop plan.


De naam doet zichzelf dan weer alle eer aan ... Zee Land. Die naam komt overigens van het Latijnse Maritima loca, dat zoiets als De landen aan de zee betekent en pas rond 1175 vind je hier en daar de naam Zeelandia in oude geschriften. De naam Zeeland is dus nog maar 800 jaar oud - waar maken we ons druk over - minder dan een tel in de wereldgeschiedenis  Uit die tijd, overigens, dateren ook de drie gouwen waar Zeeland in verdeeld was: Scaldis, Walachria en Bevelandia. Misschien leuke namen, als de gemeentelijke herindeling van de Schelderegio straks een feit wordt. 
 (uit: PZC 19 mei 1978)
Zoals gezegd - het herindelen van Nederland is geen nieuw idee - in de jaren zeventig werd er ook al gedacht aan herindelen, alleen toen was er sprake van ... uitbreiding .... naar 17 provincies!    Kijk en daar begrijp ik iets bij - daar heb ik een beeld bij .... historisch gezien een juiste beslissing  aangezien het refereert aan de 17 Vereenigde Nederlanden - ik weet zeker dat er met een aantal politieke partijen een meerderheid te krijgen is in de Tweede Kamer voor dit voorstel ....  al weet ik niet of dat past in de bestuurlijke problemen die het Belgische koninkrijk doormaakt ...........
Coudorpe (Zuid-Beveland)
Maak je geen zorgen - die herindeling gaat echt niet door - Er zullen maar weinig Zeeuwen zijn, die zich daarvoor hard willen maken - okay, Goeree-Overflakkee er bij .....maar dan wel alle nieuwslezers van Omroep Zeeland eruit, die stug blijven praten over Sint Philipsland, (uitgesproken als de Spaanse koning of de beeldbuisproducent) als deel van Zeeland - Die regio kennen we niet .... wel Sint Philìpsland.(met de klemtoon op de i uitgesproken als de i in pit.)
 De voormalige kerncentrale (bij eb) (foto: Hans Koert)
Ik zal je't nog meer vertellen - als die plannen van Plasterk ( ha, nou valt het dubbeltje: Plasterk ramp) doorgaan, dan wil geen enkele provincie Zeeland erbij hebben - niemand wil toch zo'n ondergelopen stuk Nieuwe Natuur onder zijn hoede? Zo'n stinkende door algen vergiftigd moeras, waar geen droog brood aan te verdienen valt? Eenzame vliedbergen als pukkels op de lege slikken, een scheefgezakte Lange Jan als baken in zee, een Westerscheldetunnel onder water en een door Japanse oesters ingepikte kerncentrale? .....

Nissenhut (foto: Hans Koert)
Ik vind wel een plekje, maak je maar geen zorgen - Ik weet nog een ouwe nissenhut te staan en 's zomers trek ik met de laatste schaapherder mee over de schorren van de Zak - ik sponsor namelijk en daarom mag ik mee lopen .....  En ik stel voor om op de Brabantse Wal een serie bankjes te plaatsen, zodat iedereen die dat wil, genieten kan van het ongerepte uitzicht over wat ooit Zeeland was ..... over de schorren en slikken van 't Verdronken Land van Plasterk .....  

  Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg heeft sinds kort en pagina op Facebook. Like het en je kunt in je cv zetten dat je vriend bent van Slik op de Weg - dat verhoogt je kansen op de Zeeuwse arbeidsmarkt, schijnt het.  Slik op de Web; al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

1 opmerking: