dinsdag 5 maart 2013

Evolutie

 Wie opgroeide in de jaren zestig zal zich ongetwijfeld de schoolconcerten herinneren waarin bijvoorbeeld het Trio van Pim Jacobs, de Dutch Swing College Band of de muziek van Thom Kelling aan de zich muzikaal te ontwikkelen jong-adolescenten gepresenteerd werden. Dat deze concerten verplicht waren ..... riep verzet op, tegen  de muzikale (wan)smaak van de schoolleiding.  Ik voel nog die spanning toen ik in de Prinse ( = De Prins van Oranje in Goes) de Dutch Swing College Band daar zag en hoorde spelen ….  Dat waren mannen van de televisie – die waren beroemd ………… Je herkende Peter Schilperoort en die komieke Arie Ligthart met die rare gitaar - een banjo was dat, wist ik te vertellen (toen al!).  Dat je er eigenlijk "niets aan" moest vinden, hoorde bij de leeftijd en mijn fascinatie verstopte ik ongetwijfeld met bravoure. Ik herinner me echter nog steeds die spanning in mijn buik, opgewekt door die wereld van de jazz …..
 Grijzer, maar vooral ook wat "jonger" geworden speelde de Dutch Swing College band  vorige zomer opnieuw in Zeeland, op de markt van Middelburg, tijdens het International Jazz Festival van Middelburg …..

De muzikanten van toen zijn wat strammer geworden, al is de band aangevuld met jong bloed, nou ja, jong ... bloed dat in de jaren zestig jong was …. en hun dixieland repertoire wordt voor de zoveelste keer routineus over de grijze hoofden uitgestort ….. met dezelfde grapjes als altijd …. Hoewel het weer niet erg meewerkt willen we toch spelen … I get the blues when it rains.
 Het weer is zoals je dat in mei wilt en da's maar goed ook, want als het zou regenen, dan was er niemand op af gekomen …..  Er staan stoelen en tafeltjes, aangezien de doelgroep wat ouder en minder piep is en niet meer zo lang kan staan …… Hier en daar staan een paar rollators, maar de muziek klinkt nog net als toen en de benen, die normaal gesproken, niet altijd meer willen, tikken mee op de maat - fysiotherapie op muziek.  Wie onder de vijftig stil staat, heeft waarschijnlijk net een berichtje binnengekregen en moet waarschijnlijk net even zijn mail op de wrijftelefoon checken ….. Wat maken die gasten een herrie, zie je ze denken .....

Het zaaltje van Porgy en Bess in Terneuzen zit vol …….. En dan nu een nummer wat een beetje ondeugend is …. grapt de zangeres, maar zo te zien is iedereen hier wel boven de vijfentwintig ……. Met gevoel voor understatement en een vage herinnering aan vroeger, laat het publiek de tekst van Makin’ Whoopee over zich heen komen - gelukkig is de tekst in het Engels en ontgaan de details – de leider van de groep is met zijn 83 jaar in staat de gemiddelde leeftijd in de zaal nog iets omhoog te krijgen ….. Maar leeftijd lijkt hier niet te tellen ………… leeftijd is in de jazz ondergeschikt en op hetzelfde podium staan jonge musici …. schouder aan schouder met musici in de derde leeftijd. In de jazz telt of je kunt improviseren en of je je standards kent en met wie je gespeeld hebt ............ en natuurlijk ervaring: de saxofonist op het podium, Dim Kesber, staat als 68 (!) ( achtenzestig) jaar op de planken .....
Dim Kresber (1960)
Dim Kesber was er al vroeg bij …. In de oorlog hoorde hij als tiener de muziek van de Ramblers op de radio, die van de Duitsers mochten doorspelen mits ze hun repertoire aanpasten: het nummer Steeple Chase werd Hindernisrennen genoemd en achter Au Revoir waren de akkoorden van de Farewell Blues verstopt. Oubollige titels als Een heel klein huisje met een tuintje of Fietsen op de heide bevatten hete (= hot) solo's. Al in de oorlog kreeg Dim les van Peter Schilperoort, die met de bevrijding zijn Dutch Swing College Band oprichtte en vele decennia de Nederlandse showbizz regeerde. Dim krijgt een plek in de Dutch Swing College en blijft daar tot 1960, toen de bandleden besloten om voortaan hun geld met de muziek te gaan verdienen.
 (bron: PZC - 7 maart 1966)(Zeeuwse Krantenbank)
(bron: Vrije Zeeuw
 4 maart 1966)
Dim en nog een paar musici kozen echter voor zekerheid en verlieten de Dutch Swing College band en begonnen een maatschappelijke carrière, waarbij jazzspelen hobby bleef ……… De muziek van de Dutch Swing College Band werd moderner en veel liefhebbers van het eerste uur misten de klanken van die eerste vijftien jaar - nostalgie evolueert slecht .....herinneringen zijn altijd behoudend - conservatief.  Frank Koulen, de Neger, uitbater van de Tea Room Porgy en Bess in Terneuzen herkende dit en besloot om de oud-leden van de Dutch Swing College naar Zeeland te halen en weer eens samen te laten optreden. Dit is voor Terneuzen een unieke gebeurtenis die te meer tot haar recht zal komen omdat Pargy and Bess (sic)  er de sfeer voor biedt waardoor deze reünie volledig tot zijn recht zal komen omdat Porgy and (sic) hun sporen in dit muziekgenre ruimschoots verdiend  hakkelt een leerling journalist in De Vrije Zeeuw en de PZC, die elkaars artikel foutloos (!) overnemen …. De avond wordt een succes en leidde tot de oprichting van The Reunion Jazz Band, die vele decennia volle zalen zal trekken, omdat ze de muziek van de oude Dutch Swing College bleven spelen en ….. betaalbaar waren!

Dim Kesber (2013)(foto: Hans Koert)
Dim Kesber bracht onlangs zijn vrienden, … his Friends, opnieuw mee naar Porgy en Bess – oude tijden herhaalden zich al zullen de echte liefhebbers de wenkbrauwen gefronst hebben bij nummers als Blue Monk ….. Ook helden uit je jeugd evolueren

DIM KESBER overleed 6 juni 2013 op 83-jarige leeftijd.
 ….
Moet je? (over Schoolconcerten jaren zestig)

Dutch Swing College Band opent International Jazz Festival Middelburg 2012

Dim Kesber en Denise Jannah in Porgy en Bess ( 3 maart 2013)

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg is de 1200ste blog gepasseerd ...... 1200 keer een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten