maandag 1 april 2013

'n Puut an je hat ... 1 april in Zeeland

 Eén april – kikker in je bil …………….  of zoals het in Zeeland zou kunnen luiden .... Eén april, je kan me wat - 'n Puut an je hat!

Eén april – All Fools Day in het Engels, Narrentag in’t Duits, is al heel oud – Vroeger werden vooral de wat minder helderen van geest er op uit gestuurd om een dichte gaatjespan, een lek stramien, of om een ons muizenissen bij de Boerenbond …….. tegenwoordig hoeven we niet meer alert te zijn op zo'n grappige (dat denk’tie) oom, maar moeten we ons met de nodige sceptisch wapenen als we de krant lezen of de televisie aanhoren ………….. en niet alleen op de bewuste dag, maar vaak al weken voor de bewuste dag.

  • Als ervaringsdeskundige, werkend met huus, strik ik op die dag mijn veters niet, om de aangever een slag voor te zijn … het werkt!
Toch worden er geen echt leuke aprilmoppen meer uitgevoerd, vind ik.  Vraag je op straat iemand om de “oudste” aprilmop, dan is de kans groot dat Alva met zijn verloren bril ten tonele wordt gedragen, maar dat is onjuist. De verovering van Den Briel is gewoon een historisch feit dat “toevallig” op 1 april plaats vond, maar daardoor niet minder belangwekkend is, omdat het de opmaat was voor de strijd tegen Spanje, die daarna als een olievlek door Zeeland de ene na de andere stad de partij van de Geuzen zou kiezen. Nee, de aprilgrap is al ouder.  Ik las over de grap, die Philips de Goede bedacht had, door één van zijn hofnarren te laten onthoofden met een leverworst. ………… De hofnar speelde het spelletje goed mee en hield zich “dood”, tot  schrik van Philips, zegt het verhaal. Zou dit de oudste één april grap zijn? 

Het verhaal van Jacob Roggeveen op de muur van't archief (Middelburg)
De afgelopen vijftig jaar is het vooral de media, die ons op het verkeerde been zet: heeft u in de jaren zeventig op het postkantoor gestaan om nog snel uw luister- en kijkgeld te betalen, omdat postbodes vanaf 1 april een speciaal apparaatje bij zich zouden hebben, die illegale kijkers konden opsporen?  Of  stond u in 1962 ook vooraan op het strand van Zandvoort, waar een beeld was aangespoeld zoals we die kennen van het, door de Middelburger Jacob Roggeveen bijna 300 jaar geleden ontdekte Paaseiland?
uit: Zierikzeesche Nieuwsbode april 1907
Ook  Zeeuwen weten er wel raad mee ………. Al zijn sommige berichtjes wel erg “doorzichtig”. 
Wat te denken van die stadsomroeper, die in 1907 de inwoners van Middelburg opriep zich naar het station te spoeden omdat ….. Michiel Adriaensz. De Ruyter met de stoomtrein mee zou komen en een wandeling door Middelburg zou maken, om tenslotte in een bekend Middelburgs etablissement iets te nuttigen? Honderden onnozele nieuwsgierigen trok deze wel erg doorzichtige grap ….. terwijl toch, naar men tegenwoordig meent te mogen stellen, de Kennis der Vaderlandsche Geschiedenis  honderdjaar geleden op een veel hoger peil lag ....
  
uit: Vlissingse Courant ( 2 april 1917)(bron: krantenbankzeeland)
Zo was half Terneuzen in rep en roer toen er op het aanplakbord van de plaatselijke courant, de Ter Neuzensche Courant, aangeplakt werd dat er een tweedekker was neergestort in de Nieuw Neuzenpolder ……. Hulpdiensten er op af, waaronder het Roode Kruis en tientallen Neuzenaren, die te voet en per fiets naar de rampplaats trokken  We schrijven 1917 …….
 

Vlissingsche Courant (april 1924) (bron: krantenbankzeeland)
 Sommige één april grappen kun je blijven herhalen, ook in Zeeland .............. Zo kan het stukje uit 1924 zo morgen in de PZC geplaatst worden ............ niemand zou het merken of vreemd vinden, behalve dan de wat ouderwetse woordkeus en de gehanteerde gedateerde spellingregels .....
Stoomtram (1906) (bron: Zeeuwse Beeldbank)
Zo kreeg in 1906 een geselecteerd gezelschap Walchenaren, die ….. niet als vijanden van uitspanning, ook niet van Zondagsuitspanning te boek staan, een brief waarin ze uitgenodigd werden om als eersten een proefrit te maken met de nieuwe  stoomtram …… Ze moesten zich melden aan de Loskaai in Middelburg  en het feit dat het meerijden gratis was, te “gaan voor niks”, zorgde ervoor dat er tientallen liefhebbers in de vroege ochtend van de eerste april bij de neus genomen werden.  Trouwens … lach niet te snel …… toen in 1980 de PZC meldde dat er op dinsdag 1 april proefvaarten zouden plaatsvinden met een hovercraft tussen Breskens en Vlissingen stonden er 150 tot 200 liefhebbers op het veerplein van Breskens  ……….. Daar was je zeker ook niet bij? 

Nee, dan in 1975.  De PZC meldde dat er op derde paasdag, toevallig …........( inderdaad, dat jaar op ..... je raadt’t al), er een proefvak zou worden ingericht op het strand tussen Domburg en Oostkapelle waar naaktrecreatie toegestaan was  ………. Volgens de krant was daar ook in Zeeland behoefte aan, al was het alleen al omdat veel Duitse gasten wel iets in de Freikörperkultur zagen …………. Omdat het in deze tijd van het jaar best nog koud kan zijn ( ook nu nog trouwens ) had de organisatie gezorgd voor grote warmtelampen, gefabriceerd door een gerenommeerd Zwitsers bedrijf.  En om de privacy van de naaktslakken te garanderen zouden er tegen de paalhoofden aan rietmatten gezet worden. Het schijnt toch nog druk geweest te zijn op het bewuste strandvak … niet met naaktlopers, maar wel met mensen die zeiden de grap door te hebben ……………. Ja ja!
Een goeie aprilgrap heeft niemand door ……………iedereen geloof 't, dus moet je, zo'n grap niet op, of vlak voor 1 april lanceren – da’s veel te doorzichtig – nee ……….. ik las in de PZC een maand of wat geleden dat er vals geld onderschept was in Goese horecabedrijven ……………… Heel wat mensen moeten het stukje gelezen hebben en het voor waarheid aangenomen hebben, want zelfs de politie waarschuwde via Twitter voor de valse briefjes van vijf en twintig euro  – nou ik niet hoor – ik loop daar niet in! 
.
.................... of ben'k d'r nou zelf ingelopen? Bink bie de neuze 'enome? Heb ik't niet goed gelezen ..............Eén april ... je doet me wat ... 'n Puut an je hat!

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg is de 1200ste blog gepasseerd ...... 1200 keer een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten