zaterdag 20 april 2013

Rot Ganzen

 
Wat is er mooier dan een grote groep ganzen, die in de Poel op de wieken gaan en met hun gegak de verstilde weilanden vullen? Veel natuurliefhebbers zullen dit gevoel herkennen; veel boeren kunnen ze wel schieten, figuurlijk dan, die rot ganzen ....... De grote groepen ganzen in Zeeland, zo lees ik in het tijdschrift van het Zeeuws Landschap van dit voorjaar, vormen van oudsher een zeer bijzondere natuurwaarde, en leveren vaak spectaculaire beelden op.  Die waarden blijven natuurlijk, en zullen door de natuurorganisaties ook steeds naar voren worden gebracht.  Zeeland blijft ganzenland.  
Ganzen in een inlaag achter de zeedijk tussen Borssele en Ellewoutsdijk
Zeeland – ganzen landEr zijn er veel te veel, hoor je de boeren verzuchten, als er weer eens zo’n zwerm neerstrijkt op het jonge groene gras van hun weidegronden, die straks voor voedsel moeten zorgen voor het vee. Ganzen, Overdaad Schaadt luidt de titel van het eerder aangehaalde artikel. In de wintermaanden zijn de grote troepen ganzen, die in de Poel zijn neergestreken, een lust - en voor de eigenaren van de grond een last ... voor het oog. 
Ganzen in De Poel
Ganzen zijn trekvogels en gedurende de wintermaanden verblijven er zo’n twee miljoen ganzen in Nederland en een groot percentage kiest Zeeland als wintersportgebied, zoals pensionados de warme stranden van de Costa's opzoeken.  ….. Hier vinden ze de rust, die zo belangrijk is. Na de winter vliegen ze, als goed opgevoede trekvogels, weer richting Siberië en Spitsbergen, waar aan het nageslacht gewerkt gaat worden.  Zo zou het moeten gaan …… zo hebben we het geregeld, denken we, zo staat het in de boeken, maar de ganzen hebben zo hun eigen agenda lijkt het …….. Steeds meer vogels overzomeren hier, of nog gekker, komen hier zelfs tot broeden.  De heen-en-weer pendelende gastarbeider is tot een immigrant geworden, zoals we in de jaren zestig tijdelijk arbeidskrachten uit Turkije haalden en tegenwoordig onze paprika's door Poolse vrouwenhanden in onze kassen laten plukken.  – De immigrant heeft zijn gewoonten aan zijn nieuwe vaderland aangepast ….. behalve gras lusten ze ook wel de resten van suikerbietwortels, of koolbladen, die na de oogst op het land achterblijven.
Vogelverschrikker in de buurt van Kapelle

De zich hier gevestigde ganzen voelen zich hier goed thuis – het is een luilekkerland ……. In gebieden als Zeeland, met zijn rust en ruimte, vindt hij zomer en winter voedsel in overvloed en weet hij zich “veilig” omdat niet op hem gejaagd mag worden. Misschien is een enkele gans op de hoogte van het feit, dat de boer, die hem af en toe probeert weg te jagen of die zijn oude overall aan een soort kruishout midden op het fris groene grasland heeft neergezet ter afschrikking, in werkelijkheid compensatie krijgt voor elke getelde gans, die zijn land begraast en bekakt …… Drieëntwintig miljoen euro per jaar wordt uitgekeerd en, zo las ik, de rekenmeesters hebben becijferd dat daar over vijf jaar elf miljoen bijgekomen is.
Ganzen in de Poel 
Darwin heeft het al beschreven – dieren evolueren …………..  Miljoenen jaren geleden klommen we nog in bomen, nu wordt 95% van de mensheid al moe als hij er alleen nog maar aan denkt …………. Darwin’s evolutie rekende met miljoenen jaren – toen voeren we nog met zeilboten rond de wereld en had nog geen mens van wrijftelefoons en cyberaanvallen gehoord – toen veranderde een maatschappij misschien elke vijf generaties – nu is dat een kwestie van jaren en probeert de uitgewerkte generatie, de groeiende groep in de Derde Leeftijd, zich m.b.v. een uitgeprinte handleiding, die ze op het cd-tje bij de van sinterklaas gekregen e-reader vonden, om het boek De E-reader for Dummies  aan de praat te krijgen ...... Evolutie is in een stroomversnelling gekomen. De ganzen evolueren mee ….. en wat doen wij?  We zorgen voor een gespreid bedje en compenseren de boeren die schade ondervinden, zoals we drugs telen strafbaar stellen en coffeeshops faciliteren ......  Waarom niet eens gezorgd voor een logische oplossing, zoals bijvoorbeeld het importeren van natuurlijke vijanden? Las ik niet ergens dat in het oosten van ons land de wilde wolf al tot op tien kilometer van de Nederlandse grens gesignaleerd is?  ……….
Een latere uitgave van het epos Van de Vos Reynaerde.
In Hulst wordt het epos rond Reinaart de Vos gekoesterd, al lijkt de belangstelling ervoor de laatste vijftig jaar tanende .... In de jaren zestig was de zgn. Reynaert-Ommeganck een publiekstrekker, die thuishoorde in het rijtje Fruitcorso en Ronde van Midden Zeeland, althans in de wereld van mijn jeugd …. We zijn er minimaal één keer heen geweest, met de boot van Hoedekenskerke over en dan met de auto naar Hulst – wagens en lopend voetvolk, herinner ik me, die samen het verhaal Van De Vos Reynaerde uitbeelden  ………..  Wie kent het verhaal niet? …… De meesten vermoed ik - de meesten kennen het niet en als men het wellicht kent, dan hooguit als uittreksel op de verplichte boekenlijst van de middelbare.... . Het verhaal draait rond Reynaert de Vos, de schurk, de doortrapte schavuit, de Willy Selten van het dierenrijk, die regelmatig de grenzen van de wet opzoekt en zich daar voor door Koning Nobel moet verantwoorden ……. De hoofdpersonen zijn alle dieren ....... en dat maakt het tot een bijzonder middeleeuws verhaal.
Bengel als Tybeert de kater.
Kippenhok bij Cadzand
Vorige week sprak ik Tybeert de Kater, althans een verre nazaat van hem, Bengel, die zijn verontrusting uitsprak over het groeiend aantal nazaten van Rein en Hermeline in Zeeuws-Vlaanderen, waardoor de bevolking. met name de gevederde bevolking van menig kippenren in die streek, wordt geterroriseerd, ...... wordt leeg gemoord …..  De schrik onder Canteclaer’s harem zit er goed in …….

Twee schijnbaar onoplosbare problemen bieden onverwachte kansen ….. Het is maar een idee, maar het bestuderen waard ..... Zouden we niet gewoon elke nacht één buis ( de oostbuis natuurlijk) van de Westerscheldetunnel een paar uur tol- en autovrij kunnen maken en openstellen als wildtunnel …………..

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg is de 1200ste blog gepasseerd ...... 1200 keer een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Al 1200 keer de Zeeuwse blog voor de Schelderegio en haar bewoners - een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten