zondag 28 april 2013

Versierdefietsjesoptocht

 Zijn jullie er al klaar voor? Of zijn jullie er al helemaal klaar méé .....?  Huis versierd, vlaggetjes opgehangen, nog even de tekst van het Koningslied en het Wilhelmus doorgenomen, oranje tompoezen besteld, eereboog (sic) van de vliering gehaald voor over de carpoort, ballonnen vullen met helium (oh nee, of mocht dat nou niet meer?  Alleen als je ze oplaat met een kaartje eraan .... niet voor dierlijke consumptie), treetje Afrikaantjes met verblijfsvergunning geplant, oranje balletjes voor rond de autoantenne en in de frituur, fietsversierspul gekocht, zoals electriciteitsbuis, Donald Duct tape en gekleurd wc-papier - een vuurrode-withete-helblauwe oranjefranje pruik gepast, lampion met led-verlichting getest, de vuvuzela gestemd en uitgeprobeerd en met het nepbrilletje met leesgedeelte, even in bad bij het meisje van de opticien ...... of wordt het toch wit ………….. de dresscode voor iedereen die “beschaafd” wil protesteren of die er al helemaal klaar mee was, voordat het begon .....

Baarland is er al helemaal klaar voor (foto: Hans Koert)
 Sommige dorpen in Zeeland maken er echt wat van – straten worden uitbundig versierd en, wat een geluk, het kan allemaal een poosje blijven hangen ……… want er komen nog een paar extra dagen aan die wel wat kleur kunnen gebruiken ( Lintjesregen - Meivakantie - Dag van de Arbeid - Bevrijdingsdag - boekenmarkt Middelburg - Kunst speuren in de Dag - Hemelvaartsdag - Jazzfestival Middelburg - Historische treinrit door de Zak - Bluesfestival Kwadendamme, Scheldejazz (Terneuzen) en statistisch zijn er de komende maand zo'n 25.000 Zeeuwen jarig .........) .Heb je er wel eens bij stil gestaan, wat als onze nieuwe koning besloten zou hebben, met gemotiveerde redenen, de plechtigheden weer (de reden ligt besloten in dit woord)  op de verjaardag van zijn overgrootmoeder Wilhelmina, de laatste dag van augustus, te plannen?  Nee, prima toch zo – april schijnt hiervoor het meest aansprekende deel van het jaar te zijn ….. De Oranjes schijnen wat met april te hebben ...  Baarde Juliana ook niet op 24 april haar oudste zoon? En wanneer verloor Alva ook alweer zijn bril?  Ik bedoel maar -  daar is het uiteindelijk allemaal mee begonnen …………
 Graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft (foto: Hans Koert)
Willem de Rijke, stamvader van het graafschap Nassau en Juliana van Stolberg, legden met hun oudste zoon de grondslag voor wat later het Huis van Oranje genoemd zou worden – de wortels dus van onze nieuwe koning ……….
 Willem zwijgt voor altijd (detail praalgraf in Delft)( foto: Hans Koert)
Willem, begraven in Delft, woonde ook een tijdje aan de Lange Delft (what's in a name) in Middelburg - handig, voor als hij even wat oranje tompoucen nodig had - even de straat oversteken naar de Hema!

Willem van Oranje (foto: Hans Koert)
Later ging hij voor wat luxer, niet in De Mortiere, zoals je zou verwachten, want dat was, met een kruitfabriek in de buurt, toen niet de veiligste plek van Zeeland in oorlogstijd - nee, hij huurde een appartement in de abdij, daar waar nu het Zeeuws Museum gevestigd is ....  dat stond toch leeg - de monniken waren immers weg gesaneerd?  Willem van Oranje, mag dan wel feitelijk de stamvader zijn van het geslacht waaruit Willem-Alexander voortkomt – als je het kritisch bekijkt, moet je concluderen dat zijn DNA-strengen in al die eeuwen aardig moeten zijn vermengd met “vreemde elementen” ……………………… en daarom zingen we nog steeds ...... Ben ik van Duytsen bloed, vermoed ik en als straks één van de prinsesjes op het prinsessenbal met één of andere gaucho de tango danst en alle ogen op zich gericht weet, dan snapt iedereen dat ze dat wellicht niet van haar vader geërfd heeft. 
 Leibomen leiden ( Baarland) (foto: Hans Koert)
De kop is eraf …. De koningsspelen zijn, zij het enigszins verwaterd, achter de rug ……….. Meer dan 1.3 miljoen kinderen waren in Nederland tegelijk actief …. Een record, kopten de kranten.  Ammehoela – denk ik dan – elke dag, tijdens de kwartiertjes pauze, bewegen miljoenen kinderen in Nederland – tegelijk - en dat blijft niet opgemerkt - vraag maar eens na in Oost-Groningen  Echt weer zo’n “weetje” waar je niets mee kunt.
De Buutendiekers in Kwadendamme maakten een alternatieve Gouden Koets (foto: Hans Koert)
Veel benieuwder ben ik naar de moeders, die bezig zijn een wortelpak, gekocht bij de Action, op maat te maken voor hun kroost of een prinsessenjurk á la Maxima proberen te creëren uit dat te klein geworden kabouterpak. En wat te denken van als die vaders, die dit weekend bezig zijn om, met de tong tussen de tanden, een brander in de ene - en een plastic elektriciteitsbuis in de andere hand, een fraaie boog te creëren, die later met zo’n tot stroken geknipt plat pakketje gekleurd wc-papier (=crêpepapier) in de koninklijke primaire kleuren, omwikkeld moet worden, met als bekroning, inderdaad ..... Nu maar hopen dat het houdt en dat het niet gaat regenen.
 Op weg naar't feest (1960) (foto archief: Hans Koert)
Veel herinneringen van vroeger vervagen, maar de massa’s rood-wit-blauwe vlaggen die tijdens dit soort festiviteiten uithingen, imponeerden, zijn me bijgebleven.
Boog in de Lange Kerkstraat in Goes (1898)
De eerepoorten (met twee –ee-s)  waar je onderdoor mocht gaan, waren toen al ouderwets, herinner ik me nog, maar die lagen waarschijnlijk nog op de pak van bij de bevrijding of de kroning van Juliana. Oude foto's vertellen het verhaal - Hoe je samen met je broer, in nieuwe jasjes gestoken, gemaakt door je moeder van een oude winterjas van haarzelf, vandaar de grote knopen en knoopsgaten, met grijze petjes en met grijze banen versierde vlaggetjes, als een twee (jaar-na-elkaar-geboren)-eiige tweeling, de één links-, de andere rechtshandig, op weg naar De Griend, zeg maar het Museumplein van Hoedekenskerke waar Con Amore, in stemmige grijze postbodepakken de feestelijkheden kleur gaven ....
Het hoogtepunt van de dag - De versierdefietsenoptocht (ca. 1961) (foto-archief Hans Koert)
En eenmaal wat groter was er de optocht – de optocht met versierde fietsjes en lampions ….. Wat was je grôôs ….. ik voel nog die gezonde spanning in mijn buik – moet je niet nog even plassen, Hans, vroeg mijn moeder dan, meer als een bevel dan als een vraag, aangezien de opwinding dit soort lichamelijke processen naar de achtergrond verdrong.  Je moeder had je voor de gelegenheid feestelijk gekleed met grijze sjaal en lichtgrijze studentenmuts, maar verder gewoon je zwarte jas en donkere broek aan, want het kan nog frisjes zijn - verkleed als oranje wortel zat er in die tijd nog niet in .... Je fiets was onherkenbaar veranderd en vreselijk zwaar en onhandig geworden ……met knijpers waren er stukken karton vastgezet in je spaken, dan viel je ratelend op ...  Echt fietsen lukte dan ook niet, want je had nu, met zo’n topzwaar vehikel, zeker de hele weg nodig ……… daarom liepen je ouders met je mee; de fiets, mocht dat nodig zijn, onzichtbaar corrigerend aan de tot boog getransformeerde elektriciteitsbuis ……  Je voelde dat iedereen naar je keek en ook al viel je met je fiets natuurlijk niet op in de massa, je wist dat je de mooiste had .... al zat er weer geen prijs in dat jaar! 
Al die koningsliederen, aubades, kinderspelen en vrijmarkten mogen me gestolen worden als ze die versierdefietsjesoptochten maar in ere houden – als ankerpunten uit je jeugd ……..

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

  • ps: De eerste 50 woorden van deze  blog ( Zijn jullie er al klaar voor? Of zijn jullie er al helemaal klaar méé .....?  Huis versierd, vlaggetjes opgehangen, nog even de tekst van het Koningslied en het Wilhelmus doorgenomen, oranje tompoezen besteld, eereboog (sic) van de vliering gehaald voor over de carpoort, ballonnen vullen met helium (oh nee, of mocht ) mogen vrijelijk gedeeld worden, mits voorzien van bronvermelding (http://slikopdeweg.blogspot.nl/2013/04/versierdefietsjesoptocht.html - Hans Koert) 
     
Slik op de Weg is de 1200ste blog al lang gepasseerd ...... Een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners - verhalen die alle kanten op kunnen gaan, relativeren, beschouwen, je bezig houden, zoals Slik op de Weg je in Zeeland vaak kan verrassen .....  Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers .......  SlikopdeWeg - Je kunt er eigenlijk niet omheen - een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten