zaterdag 6 juli 2013

Kaperprijsronde op Heinkenszandse Markt

Gilbert Saelens klopte veertien "kapers" in felle eindsprint .. kopte de PZC op 12 juli 1954 ...... Dubbele Belgische Zege in Heinkenszand. De PZC van 6 juli 2013 zwijgt .....  maar doet wel in een dubbele pagina verslag over de één of andere wielerwedstrijd ergens ... an d'n overkant .... en nog vadder wig.  Zo gaat dat nu eenmaal - wat je ver haalt is lekker.

Op 5 juli 2013 werd de Heinkenszandse Markt, die drie dagen duurt, geopend met een Wielerronde door het dorp.
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
De eerste wielerronde tijdens de Heinkenszandse markt werd in 1954 verreden, hetgeen betekent dat het in 2014 60 jaar geleden is, dat het eerste wielerfestijn op de Heinkenszandse markt georganiseerd werd …. Toen nog een echt “rondje" rond de kerk(en) – nu een tocht door de Dorpsstraat, Eendvogel- en Zangvogelstraat ….. . 
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
In het voorjaar van 1954 werd een wielercomité opgericht o.l.v. de burgemeester van het Zuid-Bevelandse dorp, Harry Derckx, die Heinkenszand met een wielerronde op de kaart wilde zetten ten tijde van de Heinkenszandse markt. Burgemeester Derckx had als oud international tot tweemaal toe met het Nederlandse Olympisch Hockeyteam zilver verdiend op de Olympische Zomerspelen in 1948 en in 1952 en dus  zijn sporen op het sportieve vlak verdiend.   Het zou een internationale wielerronde moeten worden die open stond voor amateurs onder auspiciën van de Nederlandse Wieler-Unie. 
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
De start en finish was toen nog op het Clara’s Pad en de route via de Kraaiendijk, de Doelstraat en de Dorpstraat.  Het doel was om geld op te halen voor muziekvereniging Euterpe, nog steeds een begrip op het dorp.  De ronde werd verreden op 10 juli en de hoofdprijs was geen  beker maar een bronzen Kaper …..  Behalve bekers en medailles konden de amateurs ook nog voor zo’n slordige ƒ 1300 aan premies bij elkaar rijden – een rijk gevulde vijver zou’k zeggen.  Om de benodigde gelden bijeen te krijgen om het festijn te organiseren werd in het voorjaar een tweedaagse bazar gehouden …..
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
Het animo voor de wedstrijd bleek op voorhand groot …. Al voor dat het startsschot gegeven werd, waren er al meer dan 200 inschrijvingen uit Nederland en België, maar ook uit Zweden, Duitsland en Engeland binnen en zelfs wielrenners uit Beogradski  (Joegoslavië) zouden met een afvaardiging aan de start verschijnen. Toch  mochten er maar 75, later opgeschroefd tot 90,  wielrenners aan de start verschijnen, dus moest er flink geselecteerd worden, maar dat garant zal staan voor een veld “dat er zijn mag”.
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
Kosten nog moeite werden gespaard …… Er kwamen tribunes langs het Clara’s Pad bij de start- en finish, waar zo’n 15.000 mensen konden zitten.  Uiteraard werd de plaatselijke middenstand niet vergeten ………….  Zoals het een echte grote wielerronde betaamd, trok er voor de wedstrijd een sponsorcaravaan langs het publiek, een defilé voor handel en industrie, waarbij het publiek kennis kon maken met alles wat Heinkenszand en verre omgeving te bieden had en voor het publiek werden talloze eettentjes en “mobile cantines”  door de plaatselijke middenstand opgericht
Zelfs aan de promotie was gedacht ………….. Burgemeester Derckx in eigen persoon vloog met zijn eigen vliegtuig boven Zeeland en West Noord-Brabant om aandacht te vragen voor dit groots opgezette wielerfestijn, met achter zijn vliegtuigje een sleep met oproep vooral de internationale wielerronde van Heinkenszand te bezoeken. Dat zie ik burgemeester Gelok met de schaapskudde nog niet doen ,……………
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
De wedstrijd, waaraan alle toen bekende Nederlandse amateurwielrenners mee zouden doen, werd gezien als een generale repetitie voor het Nationaal Kampioenschap voor amateurs, dat de dag erop in Zandvoort verreden zou worden. De gehele Nederlandse amateurploeg o.l.v. Jo Baart, die in de Ronde van West-Vlaanderen zoveel succes gehad had, was aanwezig, evenals een afvaardiging van de Limburgse wielergroep Matthieu Cordang o.l.v. L. Devies.
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
Uiteindelijk ging de Belg Gilbert Saelens uit Stekene, tijdens een felle eindsprint met veertien “kapers”, met de zege naar huis; Paul Martens, ook een Belg, werd tweede.  Het werd voor de 6000 toeschouwers een fraaie wedstrijd vol demarrages en sprints.  De snelste Zeeuw was Jan Westdorp uit ‘s Heerenhoek, die achtste werd. 
Deze eerste Kaperprijsronde werd een succes en smaakte naar meer.  Het jaar erop werd op Hemelvaartsdag opnieuw een wielerronde gepland en de neven activiteiten werden uitgebreid met een auto- motor- en bromfietsbloesemtocht door Zuid-Beveland ….
(foto: Hans Koert - 5 juli 2013)
 Mogen we dit als een opmaat beschouwen voor de ludieke solexrace, die elk jaar op zondagmiddag een groot aantal enthousiaste Zeeuwse solexbezitters telt en op dit moment, samen met de Langste Braderie van Zeeland e.o.,  tot de publiekstrekkers van de Heinkenszandse markt hoort? De solex was immers in die jaren het favoriete vervoermiddel voor de gemiddelde modale ‘Eintjeszantenaar, die wel eens door de Zak toerde of nae de mart in Hoes hieng?

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van onze aardglobe - met recht de navel van de wereld!- elke blog is een ontspannen begin van de dag, soms belerend, soms relativerend, maar altijd verrassend, zoals ook "slik op de weg", een typisch Zeeuws fenomeen, je in het najaar altijd weer onaangenaam kan verrassen ..... Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Stuur de link (http://slikopdeweg.blogspot.nl )  door aan een ieder die de stikken op de juiste plek heeft zitten ...... Is er een mooie manier om je dag te beginnen.

1 opmerking: