donderdag 22 augustus 2013

... As aeren op'n 'ond

Zeeland wordt overspoeld met toeristen – as 'aeren op'n 'ond ....... In de zomermaanden hoor je meer Duits dan Nederlands als je door de Lange Delft in Middelburg loopt. De meeste mensen vinden dat wel gezellig, met name de middenstand en de horeca, die in deze magere tijden blij zijn met elke euro, die in het zomerseizoen  verdiend wordt.

Zeeland wordt overspoeld met jongeren …. die hier hun krantenwijk opdrinken ..... In de zomermaanden hoor je meer Achterhoeks, Twents en Brabants als je rond de kerk van Renesse loopt. dan Zeeuws……… Veel hotelgasten, die met hun gezinnetje in pension zitten bij de hotels in het centrum, vinden dat niet altijd prettig, vooral niet als op onchristelijke tijden, de aangeschoten jeugd,  de tent probeert af te breken. De middenstand en de horeca, die in deze magere tijden blij zijn met elke euro die in het zomerseizoen verdiend wordt, proberen de jongens met verhaaltjes-voe-de-vaek en zachte drang hun slaapzak in te krijgen .....  aollemille eihen pookes hezond'eid .....
Zeeland  wordt overspoeld met werkimmigranten. In de zomermaanden hoor je meer Pools dan Zeeuws, als je door de supermarkt loopt ……… Veel mensen storen zich daar niet aan, vooral omdat de mannen en vrouwen uit Oost-Europa voldoen in een behoefte en de fruit- en tomatentelers zitten te springen om betrouwbare hardwerkende plukkers, die voor relatief weinig geld willen komen werken. De middenstand en de fruittelers, die in deze magere tijden blij zijn met elke euro, die in het zomerseizoen verdiend wordt, zijn er blij mee - in de supermarkt staan producten als Winiary Jak u Mamy Zurek na wedzonce naast de erwtensoep .... met worst! - Dat moet kunnen!
De natuurliefhebber, die, gestoken in groencamouflerende rubberlaarzen, zich in de vroege ochtend langs de nieuw aangelegde “wetlands” begeeft met verrekijker en thermoskan geniet van de honderden ganzen, die er neergestreken zijn en hun kroost opvoeden tussen de pollen zeebies.  De natuurbeschermingsorganisaties zijn blij met deze wetlands, die rust en veilige fourage- en nestgelegenheid bieden aan overwinterende ganzen uit Noord Europa …… .


De boer, die zittend op zijn John Deere 7330 65 pk, 't slik op de weg verspreidt, is flie :nk an'esloohe als hij  tientallen ganzen op zijn grasland ziet fourageren ...... Prachtige vogels, dat wel, maar ze schijten z'n grasland onder ...... en hij probeert op allerlei conventionele ( vogelverschrikkers) en onconventionele manieren ( Een bord met de spreuk …. Bij de buren is het gras  groener) de dieren op andere gedachten te brengen ... Ie kan'
 t'r we op schiete .....  Ze mogen best een paar maanden overwintere, maar overzomere ..... da's tegen alle afspraken!  
Als een tijdelijke toename tot overlast of ergernis leidt, dan noemen we dat een … plaag ; als we er baat bij hebben, als we er beter van worden, dan noemen we het een …. zegen.  Alles heeft dus twee kanten .....  De horecaondernemer in Renesse heeft andere belangen dan het jonge gezinnetje - rustzoekers-aan-zee .... De natuurliefhebber kijkt met andere ogen naar een gans dan de boer en de fruitteler plukt de vruchten uut z'n boogerd dankzij de stroom arbeidsmigranten, terwijl Asscher zich zorgen maakt hoe e.e.a. beheersbaar te houden.
Zo heeft alles twee kanten – de één geniet van het overweldigende  – de ander ervaart de overlast als een plaag. As 'aeren op'n 'ond ..... kattebak vol .... vulden we dan als kind, ietwat ondeugend, rijmend aan  ...
Onlangs verscheen, zij het in dode vorm, de eerste wolf, binnen onze landsgrenzen …. Een schijnbaar onbenullig incident, nieuws dat vooral voor de media heerlijk komkommerde. In Zeeuws Vlaanderen is ook wel eens een wolf gezien en zelfs een lynx meen ik, maar niemand nam de ontdekkers serieus ….. Het toenemend aantal vossen dat Zeeuws-Vlaanderen heeft gevonden kan niet meer ontkend worden. Niet voor niets werd Reinaert de Vos, al jaren geleden uit Hulst en omstreken verbannen ......, maar de vos lijkt nu terug ….. Natuurorganisaties vinden dat heel interessant, maar kippen- en duivenhouders vragen zich af …. Wordt het een lust of een last? 
Het begint met één, dan komen er twee en voor je't weet zit je er onder ..... Het ene jaar zijn het vliegen, die in open-uitgereden mest hun eitjes gelegd hebben, dan weer wespen, die, verbannen van huis en haard, de terrassen afstruinen als Strijdkreetverkopers of zich opdringen als straatmuzikanten met beperkt repertoire. 
 Op Zuid-Beveland en met name in onze tuin zijn we de afgelopen weken ook overvallen door een hele horde …. vossen wel te verstaan …. Kleine .. dat gelukkig weer wel, maar toch …..  Het zijn er zoveel, .... as 'aeren op'n 'ond. Ze houden onze vlinderstruiken en lysimachia in gijzeling; het lijkt haast een plaag  .. lijkt - zeg ik, want we hebben er geen last van …. 't Is immers stik hezellug  en af en toe strijkt er één, desgeorienteerd, neer op onze hoofden (Zouden we roos hebben?)....... Alleen jammer dat je dan weer te lang buiten blijft zitten, zodat je in de knel komt met je tijdschema .......  De ankerpunten van de avond - de afwas en het nieuws - komen dan in de knel en dá trokt toch nerhens op .....  We kunnen ons niet voorstellen dat een vroegtijdig invallende herfst in één keer dit paradijs kan verstoren …..
Een zege of een plaag …. Toch hou ik het goed in de gaten .... We zitt'n  d'r immurs mie op'escheuteld ....... en voe je't weet spelen ze mie je voeten ..... 
Zo vertrouw ik bijv. die Rupert Murdoch (nee niet René Roep, da's weer een ander verhaal) voor geen goud, die z'n praotjes op de tv wil verkopen ...... op elleve nog wel, ... begreep ik ..... Fox noemt hij zijn speeltje, dat kan geen toeval zijn ...... Een zege of een plaag!  

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van onze aardglobe - met recht de navel van de wereld!- elke blog is een ontspannen begin van de dag, soms belerend, soms relativerend, maar altijd verrassend, zoals ook "slik op de weg", een typisch Zeeuws fenomeen, je in het najaar altijd weer onaangenaam kan verrassen ..... Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Stuur de link (http://slikopdeweg.blogspot.nl )  door aan een ieder die de stikken op de juiste plek heeft zitten ...... Is er een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten