vrijdag 2 augustus 2013

Banaan

Als kind ben ik opgegroeid met deze slogan …..  Het was,  denk ik, samen met .... Laat niet als dank voor't aangenaam verpozen, de eigenaar  van't bos .....  één van de allereerste campagnes, die ik me bewust herinner, uit een tijd toen je bananeschil nog straffeloos met twee in plaats van met drie ennen schreef.  Bananen waren toen, veel meer dan nu, een luxeproduct, dat alleen op hoogtijdagen, naast een sinaasappel, op tafel kwam – Niet dat we geen fruit aten! Stekelbeiers (= kruisbessen), zo van de struik, aardbeien of rooie beiers ….. aalbessen .. ritsen met je vork langs het trosje of helemaal in je mond steken en dan het steeltje eruit trekken …..  Appels waren er in de herfst altijd genoeg - wat wil je …. In de Zak van Zuid-Beveland ….. val natuurlijk – appels met een plekje of een butsje of een wurmpje  ….    Niks niet ... d'r zit een plekje op!
We begrepen toen al, dat het klokhuis van een appel, weggegooid in de berm, voedsel opleverde voor vogels, maar bij een bananenschil lag dat anders …… Apen leefden hier immers niet?Wisten we dankzij de Donald Duck gevoede denkwereld en bovendien kon je over zo’n schil flink uitglijden …… Dat deed Goofy regelmatig!


 Het kan niemand ontgaan zijn: in de kranten, op de televisie en de radio kon je niet om de actie heen: Vrijwilligers ruimen Nederlandse kust op, kopt de PZC …. Doppen, rietjes en plastic zakjes ..... Vrijwilligers, maken in 24 etappes de hele Noordzeekust schoon tijdens de My Beach Cleanup Challenge: Ze vullen het beeldscherm, opvallend “gekleed-voor-alle-soorten-weer” met grijpstok ( bukken is er niet meer bij) tussen de rode blootverbrande "laat-de-zon-maar-schijnen" strandbezoekers, die zich gestoord voelen in hun bruiningsritueel - "hittestress" heet dat bij varkens, begreep ik uit de krant …  Gelukkig dat het vakantietijd is, denk ik dan, dat de meeste hotemetoten op vakantie zijn, anders zouden er ongetwijfeld allerlei bobo’s, als wethouder Hekking's, hinderlijk zichzelf in mijn huiskamer opdringen ……. Het liefst in nieuwe feloranje hesjes … gesponsord .....  Opvallend ….. opvallen!
Als kind herinner ik me nog onze eigen dorpsstraatveger ….. Bram.  Een lange, stille, magere man, die met kruiwagen en bezem en schep de straten op het dorp Hoedekenskerke ontdeed van ongerechtigheden ……. De straten waren toen vooral bevuild, herinner ik me, met  paardendrollen en koeienvlaaien  ….. De koeien van mijn opa wandelden in de zomer viermaal per dag ( ’s morgens en ’s avond) van De Boeierd naar de Kaaistraete, onder begeleiding, dat wel,  om gemolken te worden ….. daarbij gedroegen de dames zich als opgeschoten jongelui in de groei ( met een reuzenbehoefte aan veel en vooral vet eten), die, sociaal wat onhandig, inherent aan de leeftijd, niet weten wat te doen met de verpakking van hun zak chips of kartonnen McDonaldsdoosje ……..  gewoon laten vallen waar het valt ...... als een hond die met een wazige blik op de stoep voor je deur door zijn hurken zakt …..   Verderop op het Veerplein, bij de Val, lagen vooral sigarettenpeuken ( Als je toch moet wachten in je auto .....) en frietzakjes, die, als ze helemaal leeg gepulkt waren door de zeemeeuwen ….. door de wind alle kanten opgeblazen werden.
Afval …… We hebben er te veel van ….. De verwerking van ons huisvuil en vervuild afvalwater kost miljoenen …..  Het schoonhouden van de leefomgeving, het opruimen van het nest, is een eigenschap, die de mens met alle diersoorten gemeen heeft ….., al lijkt het dat we er steeds weer, door acties als het schoonmaken van onze stranden, aan herinnerd moeten worden. Zijn we al zover van de "natuur" afgedwaald? Maar hoe oprecht is zo’n actie, die vooral gericht lijkt te zijn op de aandacht in de media, op de artikelen van de pers, op .. “Zie ons eens” …. Komkommertijd – Bananenschillennieuws ….. Zou deze actie gesponsord worden door de gemeenten langs de kust, die hierdoor hun schone stranden hopen te promoten? Zou het niet effectiever zijn om alle badgasten een prikstok, schep en vuilniszak te geven en te verplichten om het leefgebied rond hun windscherm tot één meter diep te ontdoen van alle plastic en onverteerbare bananenschillen?  Of als dat voor hen niet te organiseren valt, dan gewoon een app maken, die hen daarbij helpt?
Nee, dan de inwoners van Baarland ….. Die trekken er eenmaal per jaar op uit om hun omgeving, het buitengebied, te ontdoen van zwerfafval ….. of het stille protest van twee jongens, Cas en Jonathan, die de afgelopen twee jaar langs de Westerschelde alle aangespoelde werkhandschoenen hebben verzameld – meer dan 200 stuks -  en als stil protest bij Baarland hebben tentoongesteld.
Wie de uitstalling van dit ludiek initiatief voor het eerst ziet langs de zeedijk bij  camping Scheldeoord, kan een glimlach niet onderdrukken, maar wordt meteen daarna keihard geconfronteerd door de boodschap - met de feiten …… deze “selectie”, slechts een selectie van al het aangespoelde afval, vertelde me meer over ons afvalprobleem dan honderd vrijwilligers, die voor de camera een snoeppapiertje oppakken met hun grijpertje …… en melden dat ze al duizenden kilo’s aan …. suikerzakjes (?), koek- en snoepwikkels en wegwerp(!)luiers opgehaald hebben.
En nu maar hopen dat er al mensen bezig zijn met het selectief afzoeken van hun leefomgeving naar bijvoorbeeld …… plastic flesjes ….. of kunstmestzakken …… of plastic kauwgumtrayblisters …… of uitgedroogde hondendrollen, dat als  een stil protest zijn eigen verhaal vertelt … en dat dan ergens, als een soort passieve flashmob, presenteren, keihard laten binnenkomen .... Ik ben begonnen - Ik stort me op achteloos weggeworpen declaratiebonnetjes ..... Ik ben onlangs gestart bij het Nollestrand .... 't Gaat voorspoedig ..... Je hoort nog van me!

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van onze aardglobe - met recht de navel van de wereld!- elke blog is een ontspannen begin van de dag, soms belerend, soms relativerend, maar altijd verrassend, zoals ook "slik op de weg", een typisch Zeeuws fenomeen, je in het najaar altijd weer onaangenaam kan verrassen ..... Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Stuur de link (http://slikopdeweg.blogspot.nl )  door aan een ieder die de stikken op de juiste plek heeft zitten ...... Is er een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten