zondag 18 augustus 2013

Hak hak hak .....

Het was groot nieuws ….  in komkommertijd. Archeoloog Marie Soressi van de Leidse Universiteit  meldde de vondst van een stuk hertenrib, dat ooit, door Neanderthalers gebruikt moet zijn om leer te bewerken …. een zgn. lissoir. Een vondst met verregaande betekenis ... aldus de archeologe, die hiermee, net als onze tennisster Angelique van der Meet uit Schrabbekerke, hoopt door te breken in de hiërarchie op de lijst met knapste archeologen, waarbij, zo beweert ze, onomstotelijk werd aangetoond hoe slim die eerste mensen wel niet waren ..... De PZC vond een hoekje leeg, waar dit belangrijke nieuws gedeeld werd.


De sporen van de eerste Neanderthaler, de oermens, die hier zo’n 120.000 tot 35.000 jaar geleden geleefd moet hebben, werden zo’n 150 jaar geleden gevonden in een dal van de Düssel, genaamd het Neanderthal … een vroeg soort mens ….. waaruit uiteindelijk wij, de Homo Sapiens, de Moderne Mens, zich ontwikkelde.  
Er zijn boeken vol over geschreven en dat is knap, want veel hebben we niet gevonden – eigenlijk hebben we heel weinig gevonden, dat vertelt hoe deze mensen leefden. 100.000 jaar geleden … We kunnen het ons niet voorstellen …….. honderdduizenden generaties terug …    
Schedelfragment van de Zeeuwse Neanderthaler (bron: anais.blogspot.com)
Een paar jaar geleden werd een stuk schedel gevonden van de oudste Zeeuwse Neanderthaler, weliswaar voor de kust, maar toch …… Een overmoedige badgast? Een mui? Een sterke stroming? Een strandwacht die toevalig een bedrijfsuitje had? Speculaties te over ....    De vondst van het schedelfragment, met de kenmerkende brede wenkbrauwknobbel, bewees dat er hier 100.000 jaar geleden al mensen rondzwierven ….  Dat het mogelijk een te ver weggedreven badgast betreft, denk ik dan, die hier een weekje op vakantie was, afkomstig uit het Thal van de Düssel, durf ik niet hardop te zeggen, want dan knapt onze eigen Zeeuwse Adam als een zeepbel uit elkaar ..... 
(foto: Hans Koert)
Hoe die eerste Zeeuw geleefd heeft is slechts gissen …. Archeologen zijn daar goed in .. in gissen .. in (soms voorbarige) conclussies trekken  …… Als ze vlak bij zo’n schedelfragment een benen vishaak vinden, behoort het schedelfragment toe aan een visser en als er veel mesheften en zeesterren aanspoelen op het strand van Westerschouwen, recht tegenover de vindplaats, dan wordt zo’n artefact al snel het bewijs, dat die eerste mens al tot culinaire hoogstandjes in staat was ..... Bij een Romeinse opgraving langs de Muur van Hadrianus op de grens van Schotland en Engeland hoorde ik van een archeoloog hoe de ene ruimte voorraadkamer werd en de andere een herberg omdat er  in de ene resp. een scherf van een amfoor en in de andere een oor van een drinkbeker naast een kroonkurk gevonden waren …..  Ja, ja ..... ruim je rotzooi op zou'k denken!
Ook hier in Zeeland moeten er dus Neanderthalers hebben rondgelopen, al kun je nog niet spreken over “Zeeland”.  Ik geef toe, regelmatig zie ik Zeeuwen fietsen, waarbij ik enige verwantschap vermoed met deze eerste mens, maar alleen uitgebreid DNA-onderzoek zal dit kunnen bevestigen. Het zou me trouwens niet verbazen dat, als het eens goed werd uitgezocht, in bepaalde, van oudsher geïsoleerde streken van de regio, een significant hoog aantal direct aanwijsbaar gerelateerde genen gevonden zouden worden ….. Er wordt zelfs beweerd, dat de bles, het muusje zeiden we altijd, gedragen door de in traditionele kleding gestoken Zuid-Bevelandse vrouw, een rudimentair overblijfsel is van de geprolongeerde wenkbrauwboog ..... Ze zeggen't .... 't Zijn niet mijn woorden!    Maar goed, dat blijft speculeren.  Feit is dat ik tegenwoordig niet meer zonder mobiel en knooppuntenroute in De Poel ga fietsen …… Ik kijk wel uit ….

(foto: Hans Koert)
Heb je trouwens de foto gezien van het stukje hertenrib, dat in Zuid-Frankrijk gevonden is? 
Een half rond gebogen plat botje, zoals een ribbetje hoort te zijn ……  Volgens de mensen die er voor door geleerd hebben, gebruikt om leer te bewerken … een lissoir. De opwinding zit hem niet zo zeer in het voorwerp zelf, als wel in het feit dat archeologe Marie Soressi ontdekte dat ze, via internet, nog steeds zo’n lissoir kon bestellen … gewoon bij Bol.com dus, of zo, za’k maar zeggen en daaruit concludeerde ze dat de Neanderthalers dus heel erg inventief waren ……. dat ze zulk effectief gereedschap gebruikten.  Nou, volgens mij zijn dat conclussies van de vette klei - rechtstreeks slik op de weg ....  Je kunt met dezelfde logica de conclusie trekken dat Bol.com al eerder moet hebben bestaan, dan we vermoeden.
Trouwens, wie zegt dat het hertenribbetje daarvoor gebruikt is? We associëren toch Neanderthalers met woeste kerels, die met stenen bijlen, op alles inhakten wat ze maar konden vinden – die met hun vuurstenen wapens op jacht gingen en de schedels doorkliefden van dieren, die ze wilden oppeuzelen – één goed gerichte mep - hak -  en je kunt elk konijnenschedeltje zo leeglepelen ….. stel ik me voor.
Ik vermoedde gisteren, dat onze archeologe met haar idee over het kromme hertenbotje, helemaal de verkeerde conclussie getrokken heeft …. , toen ik  een pot Krieltjes van Markant, het huismerk van EmTé, maar waarschijnlijk gewoon gevuld bij Hak, wilde bereiden - de inhoud wel te verstaan- niet het potje. Maar die rot dekseltjes kreeg ik vroeger nooit open ..... Je weet wel zo’n glazen pot met zo’n vacuum gezogen blikken afsluiting. Nu heeft meneer Hak, waarschijnlijk tijdens een all-you-can-eat krabbetjesbachanaal, diep nagedacht en herinnert, ergens diep weggestopt in een rudimentair aanwezig stuk hersenschors, het hertenbotje, waar ze vroeger de schedeltjes mee uitlepelden .....  en het idee was geboren - het probleem waar zijn klanten al jaren mee worstelden, was in één keer opgelost … het opwippertje was geboren en ………….. sssssssst – Niks geen gehak hak hak ……  

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van onze aardglobe - met recht de navel van de wereld!- elke blog is een ontspannen begin van de dag, soms belerend, soms relativerend, maar altijd verrassend, zoals ook "slik op de weg", een typisch Zeeuws fenomeen, je in het najaar altijd weer onaangenaam kan verrassen ..... Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... Stuur de link (http://slikopdeweg.blogspot.nl )  door aan een ieder die de stikken op de juiste plek heeft zitten ...... Is er een mooie manier om je dag te beginnen. 

1 opmerking:

  1. Misschien vindt Archeoloog Marie Soressi ooit nog eens een pissoir... wat hebben we nou aan een lissoir? Ja toch niet dan?

    BeantwoordenVerwijderen