vrijdag 20 september 2013

Cold Case

Heb je soms ook zo het idee dat het lijkt alsof ze tegenwoordig van elk kippenbotje dat ze in de grond vinden DNA isoleren om te onderzoeken wat de herkomst van het dier is en of het ei waaruit ze voortgekomen is uit een vrije uitloopscharrelhofkloek of een gerecycelde CO2neutrale biolegbatterijkooikip gefloept is? Het lijkt soms wel of het "onderzoeken" sommigen naar het hoofd gestegen is ..... In mijn beleving was DNA afnemen en bepalen vroeger toch een vreselijk dure aangelegenheid? Zoiets als de C14 methode om ouwe potten te dateren?  Op Schouwen nemen gespecialiseerde medewerkers DNA materiaal af bij naamloze watersnoodslachtoffers in de hoop families hun geliefden weer terug te geven - een prima doel, maar wat te denken, dat vorig jaar in Vlissingen het DNA van tientallen inwoners afgenomen werd om te vergelijken met DNA materiaal van opgegraven skeletten, in de hoop en de verwachting om de Oer-Vlissingers te kunnen aanwijzen? Je moet er niet aan denken als .... Ach - ik roep maar geen naam  .... Ook onderzoeken naar vastgelopen moordzaken of – vermissingen, kunnen nu opnieuw geopend worden ….. We noemen zulke onopgeloste zaken cold cases, kouwe bakken of kille kisten.
Kerk in Kapelle ( foto: Hans Koert)
Ik kom graag in kerken ……  maar dan moeten het wel oude kerken zijn ….. niet zo’n onder architectuur gebouwde moderne driedimensionale geo-driehoek met veel ramen en licht ….. Nee, ik hou van dikke muren en hoge gotische ramen, al dan niet met glas in lood, gebouwd door middeleeuwse bouwmeesters, die hier de Scheldegotiek brachten. Groen glazuur op de stenen in de buitenmuur.
Kerk in Kapelle ( foto: Hans Koert)Zeeuwse kerken hebben iets robuust, iets “voor de eeuwigheid”. Tijdens het monumentenweekend bloei ik dan ook helemaal op en zoek ik tevoren in de programmaoverzichten naar kerken die ik nog mis, zoals mijn grootvader vroeger in rondzendboekjes van de postzegelclub Postfrisch, op zoek ging naar omissies in zijn verzameling …..  Dit jaar belandden we in de fraaie Nederlands Hervormde kerk van Kapelle, waar we rondgeleid werden door een enthousiaste gids.
Graf van Philibert Van Tuyll van Serooskerken ( kerk kapelle)( foto: Hans Koert)
Je gaat, als je in zo’n kerk komt, in de eerste plaats op zoek naar zaken die je in andere Zeeuwse kerken zelden ziet …. Wat te denken van de gigantische grafkelder, de hardstenen tombe, die in het zuiderkoor pontificaal in de weg staat.  Daar kun je niet zomaar omheen – wie daar ligt moet wel erg belangrijk geweest zijn voor de kerk … en er flink financieel aan hebben bijgedragen, vermoed ik. Hier ligt Philibert van Tuyll van Serooskerke, bij leven ambachtsheer van Tienhoven, Maalstede, Schore, Vlake, Biezelinge en Kapelle, die hier in 1639 werd bijgezet met zijn vrouw, Anna - Anna van Heerjansdam. Het geslacht Van Tuyll van Serooskerken kwam oorspronkelijk uit de Betuwe en ging zich in de vijftiende eeuw, nadat ze de heerlijkheid Serooskerke (op Schouwen) gekocht hadden, zich zo noemen.
Graf van Philibert Van Tuyll van Serooskerken (kerk Kapelle) ( foto: Hans Koert)
Er zijn heel wat telgen uit deze familie terecht gekomen in hoge posities – er zitten rentmeesters tussen, speciale gezanten en leden van de Raad van State …..
De Spaanse overtocht
Tijdens de opstand tegen Spanje o.l.v. de Prins van Oranje bleken de leden van het geslacht Van Tuyll van Serooskerken trouwe aanhangers van de Spaanse koning en Philibert sr., vader van de in Kapelle begraven Philibert jr. was als gouverneur van Bergen op Zoom in 1575 verantwoordelijk voor de beroemde tocht, waarbij zo’n 1500 Spaanse soldaten, vanaf Tholen, dwars door het bij eb half  drooggevallen Zijpe, zich een weg naar Duiveland sopten ...... De watergeuzen probeerden tevergeefs om de Spaanse overmacht o.l.v. Mondragon te beletten over te steken ….. maar velen bereikten de kust van Duiveland en veroverden Zierikzee, dat zwaar te lijden kreeg van plunderende en muitende soldaten.
Graf van Philibert Van Tuyll van Serooskerken (kerk Kapelle) ( foto: Hans Koert)
Philibert jr., hij was vijf toen zijn vader de Spanjaarden het water in stuurde, die in de kerk van Kapelle begraven werd, was lid van het College van Gecommitteerde Raden van Zeeland, waar hij zijn stem duidelijk liet gelden .....

Ingang Zeeuwse Rekenkamer
Zo schijnt hij betrokken te zijn geweest bij een handgemeen, dat plaatsvond na afloop van een vergadering van de Gecommitteerde Raden van Zeeland, waarbij de magistraten rollebollend over het abdijplein stuiterden en dit voorval was wekenlang genoeg gespreksstof om vele hele uitzendingen van Zegt U 't Maar te vullen ...... De verhalen rond de onsmakelijke schop en trap-sessie op de keien van het abdijplein werden keer op keer opgerakeld. Waar het feitelijk over ging, werd naar de achtergrond verdreven. De aanzetter van deze querelle was Gilles van Watervliet, heer van Ellewoutsdijk en woonachtig op het landgoed Watervliet in Heinkenszand, gecommiteerde bij de Zeeuwse Rekenkamer ….  Waar de beelden van de bewakingscamera’s gebleven zijn, die de details van de ruzie wellicht hadden kunnen ophelderen, zal wel altijd een geheim blijven, al circuleren er roddels over vriendjespolitiek, ongetekende vage declaraties, steekpenningen, dure etentjes; allemaal geheimen …. die meegenomen zijn in het graf ….   Feit is dat Gilles van Watervliet, tot zijn grote ontsteltenis, door de rechters als schuldige werd aangewezen en voor drie jaar geschorst werd ……. 
Watervliet ( tekening: Hendrik Spilman) ( foto: Hans Koert)
Nou woonde deze Gilles, wiens opa een rijke, omhoog gevallen bierbrouwer uit Goes was, in die dagen op het landgoed Watervliet, dat gelegen was in Heinkenszand, tegenover de ridderhofstee Barbestein …..  Kijk … Ik zal eerlijk zijn – toen ik mijn hand op de zware grafsteen legde, op die grote kist, voelde dat koud aan, ieslijk koud ….. Snapt u het al? Ik voelde me niet gerust. Wie in Heinkenszand geen Overdedijker is, woont voor een buitenstaander al gauw in de wijk Watervliet en dat voelt zo’n Philibert natuurlijk in al zijn botten  – daarvoor was hij bij leven al een te geslepen magistraat ….. Kijk en dan lig je, zelfs al heeft de rechter je onschuld aangetoond, toch niet rustig in die kouwe koffer – in die cold case …. Dan krijgt zelfs een 17de-eeuwer het op zijn lurven ….. Eén verdwaalde nijg kan al voldoende zijn om met DNA deze al lang verjaarde zaak een andere wending te geven ………..  Het zou niet de eerste keer zijn dat door het DNA van één verdwaalde 17de eeuwse lurf, gevonden tussen de keitjes van het Abdijplein, de rechter besluit een cold case te heropenen en een tot nu toe onschuldige bij de lurven te grijpen.

.Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van ons land  - de navel van de wereld! In elke blog wordt geprobeerd de Zeeuwse henen te ontrafelen - de Zeeuwse peeën te ontdoen van loof en slik ..... vandaar ook de titel van de blog: Slik op de Weg! Zo blijkt de Zeeuw 't ni-jaer te preveleren boven de zummer ....en pruimen en peren boven kersen en appels .  Laat je elke ochtend verrassen door Volg Slik op de Weg op Facebook te vullen en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... 

Stuur de link (http://slikopdeweg.blogspot.nl )  door aan een ieder die de stikken op de juiste plek heeft zitten ...... Is er een mooie manier om je dag te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten