woensdag 2 oktober 2013

Zonde

De krant kopte, dat het aantal roofovervallen en inbraken in onze regio spectaculair gestegen is.  Ondanks nog, ging een gauwdief er met een dertigtal tablets in zijn schooltas vandoor  ……….. een berichtje dat zo ’s ochtends vroeg op je nuchtere maag, toch even slikken  is ………… of zijn de komkommers in de aanbieding? Feit is wel dat de cijfers de bewering staven: Het aantal straatroven is nu al meer dan veertig stuks ( vorige weekend zelf drie stuks op drie verschillende plekken) tegen vorig jaar vierentwintig … en ook het aantal inbraken is fiks toegenomen – tot nu toe al bijna 1000 aangiften ….. Veel boeven hebben het tegenwoordig gemunt op alles “met-een-stekker” – ben ik even blij dat ik nog een oude koffergrammofoon met-slinger heb en een telefoonhoorn, die vast zit met een kringeldraadje aan het toestel? Op de volgende pagina van de PZC echter weer een meevaller ………. Nog maar één moord dit jaar en dan ook nog eens blijken dader en slachtoffer niet uit Zeeland ………. Dat aantal was een paar jaar geleden 700% hoger.
Dit soort berichten verontrust ….. mensen voelen zich, vaak onnodig, ongerust en onveilig …… De Veiligheidsmonitor Zeeland onderzoekt dat. De oorzaak is soms moeilijk aan te geven. Is het de economische crisis, die hebberig maakt of is er hier sprake van georganiseerde bendes, die, zoals in de middeleeuwen,  dorpen en steden afroomden?
De politiek krijgt al snel de schuld, evenals haar uitvoerders, oom agent, waarover door negatieve berichtgeving selectieve informatie in het collectief geheugen blijft hangen, zoals dat hij vanwege zijn slechte conditie een wegrennende boef niet meer kan bijhouden noch een overvaller met een gericht schot tot stoppen dwingen ………… het is voor collega’s nu duimen, dat ze geen afzwaaier door hun politiepet krijgen.
Vroeger ….. ja vroeger ... De Volkskrant weidt en ontkracht het gegeven, dat .... vroeger alles beter was; de tijd toen het brood nog smaak had; toen je de achterdeur gewoon dag en nacht open kon laten en het aantal diefstallen van tablets zich beperkte tot een enkele weggegriste koetjesreep bij de plaatselijke grutter ... eerder een kwajongensstreek dan een misdaad .....  Vroeger ……., toen de veldwachter een paar keer per dag zijn ronde deed en aanspreekbaar was en één blik voldoende om een recidivist tot inkeer  te brengen …. 
In 1571 arresteerde een stel rakkers op voorspraak van baljuw Floris Schaeck van Goes twee verdachte sujetten, namelijk ene Dierick Adriaan Theuniszoon uit Sandijk bij Tiel en een jongeman Heyndrick Ingelssen, ook wel Heynken van Halsteren genaamd, die, beide 26 jaar oud,  in Goes aangehouden werden vanwege onwettige insluipingen en berovingen in m.n. het gebied “aan d’ overkant”.  In een verhaal van de Goese archivaris L. J. Abelmann lees ik dat de heren heel wat op hun kerfstok hadden. Veelplegers zouden we ze tegenwoordig noemen ..... Ze werden dan ook, gedurende het vooronderzoek, veilig opgesloten in de stadhuistoren  van Goes, waar een stel cellen was voor dit soort gespuis.  Eenmaal hier binnen kwam je er niet zomaar weer uit, voordat je een volledige bekentenis had afgelegd. Okay, wie kent niet het verhaal van Dhr. JC., die door een list aan de goede kant van de Goese celdeur bleef, en die de historische woorden ... want de heren van Ter Goes, zijn zo zacht als appelmoes op het wegdek van de Stenenbrug kalkte, maar goed, dat was me d’r één …. Geef’m van katoen … zeggen we nog steeds in De Zak als we iemand aanmoedigen tot actie ….  Nee, Dirk en Hein bleven bijna een jaar in voorlopige hechtenis, in afwachting van hun proces. 
Het vooronderzoek duurde lang, bijna twee maanden, waarbij drie bodes en dienaren op vijf plekken onderzoek gingen doen; dat het zolang moest duren kwam o.a. omdat Zeeland, zeker in die tijd, in de ban was van een “burgeroorlog”, die de Spanjaarden het vuur aan de schenen legden, omdat  terroristen” als de geuzen, geliëerd aan de Prins van Oranje,  de macht grepen in steden als Vlissingen en Veere en, vanuit Goes opererend, dood en verderf zaaiden op het Zuid-Bevelandse platteland …. De verbindingen over land waar dermate slecht, dat ze eerder op expedities leken. Aangezien verschillende tochten naar d’overkant noodzakelijk waren, gevaarlijke doordat de zeerovers van de Prins zo'n overtocht riskant maakten, kostte het de gemeenschap handen vol geld – tolgelden, slaapplaatsen en verteringen.
In het stuk van Abelmann, getuigen verhalen over brute overvallen, op boerderijen bij  ’t Clooster "Zande" en het Hulsterambacht, die vaak mislukten door domme pech, zoals bijvoorbeeld die ene keer toen één van de groepen rovers, in het donker, omdat hen verlichting ontbrak, verdwaalde en de boerderij noch de collega’s terugkonden vinden …..  een reden te meer om de straatverlichting ’s avonds te doven ….. het bevordert de veiligheid op straat
In het klooster van de Roode zusters in Brugge hadden ze wel beet ……… In de kerk werd het sacramentshuis opengebroken en de hosties en heilige olie op de grond gegooid (zonde) om het zilver te bemachtigen – net als overigens een paar zilververgulde miskelken …. Ze ontkwamen met een bootje via de stadsgracht van Brugge richting Damme. De volgende dag werd de buit te gelde gemaakt bij een juwelier in Brugge, een zilversmid met een ros baerdeken, wesende in de best van sijnen leven ende van gemeender staturen (= normaal postuur) en de penningen werden in vloeibare vorm verteerd in herberg Het Papagayken in Aardenburg …. 
Het meest bont maakten ze het in de parochie Kuesselaer, tussen Gent en Brugge, waar een boer en een boerin vastgebonden op een stoel gedwongen werden hun pincode te noemen … toen die niet snel genoeg werd opgebiecht, werden ze, .. met die kaerse van onder gebrant, omme bij die middelen te weten waer haer gelt was ….  Voor de goeie orde – dit dossier behoorde alleen nog maar toe aan Dirk – ook Hein had een volle kerfstok van het zelfde hout gesneden … 
Het hele proces duurde tot de zomer van 1571 en omdat de twee, behalve waarschijnlijk een persoonlijkheidsstoornis ( een moeilijke jeugd), ook een gecrashte harde schijf bleken te hebben, kreeg de baljuw toestemming om die schijf middels de pijnbank te resetten en dat hielp ……….

Het gajus werd veroordeeld door de Vierschaar van Goes .... om voor het stadhuis van Goes op een rad vastgemaakt te worden, geradbraakt, de armen en benen gebroken en dan naar een schor in de Oosterschelde te worden gebracht, waar ze nogmaals op een rad vastgebonden een zekere dood tegemoet zouden gaan …. Een vreemde plaats denk ik dan voor zo'n vonnis - nog steeds gaan op een zonnige zomerse dag honderden mensen daar recreëren in de natuur ... en dan vind ik zo'n rad met verterend lijk nou niet bepaald ethisch verantwoord - eeuwig zonde op zo'n mooie plek .....  pak dan bijvoorbeeld de Axelse vlakte, het Sloegebied of dcesnoods De Hedwige (na de ontpoldering) ....  De Vierschaar vond dat laatste blijkbaar ook te gortig en wijzigde de straf in levende verbranding ….  Om daarna, alsnog, aan een staak op het schor, tentoongesteld te worden.  
Een student journalistiek heeft zich een jaar lang vrijwillig onthouden van internet, sociale media en zijn computer ……. Dat kwam groots in de krant ..... Hij schreef er een boek over, inclusief alle moeilijke momenten en onthoudingsverschijnselen, die hij doormaakte ...  Dat lijkt me verschrikkelijk – misschien kunnen we potentiële veelplegers daarmee afschrikken? Een jaar lang een enkelband en geen Facebook!
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl

Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van ons land  - de navel van de wereld! In elke blog wordt geprobeerd de Zeeuwse henen te ontrafelen - de Zeeuwse peeën te ontdoen van loof en slik ..... vandaar ook de titel van de blog: Slik op de Weg! Zo blijkt de Zeeuw liever de boot terug te zien, dan de tunnel,  prefereert hij pruimen en peren boven kersen en appels en dromen van een "spulletje" in de Zak ..... .  Laat je elke ochtend verrassen door Volg Slik op de Weg op Facebook te vullen en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... 

Stuur de link (http://slikopdeweg.blogspot.nl )  door aan een ieder die de stikken op de juiste plek heeft zitten ...... Is er een mooie manier om je dag te beginnen.

1 opmerking:

  1. Dhr. JC., ik dacht dat die persoon uit Palestina kwam??? ¿QUE?

    BeantwoordenVerwijderen