donderdag 12 december 2013

Da's hin kunst ......

Da’s hin kunst… da kan iedereen ……. Hoe vaak horen we dit zeggen als iemand  een beetje opschept over  iets dat hij gemaakt heeft of voor elkaar gekregen heeft. De twee leeuwen, volgens mij gemaakt van autobanden, sieren al een paar jaar de dijk langs 't Vlaandertje onder Heinkenszand, op de grens van de bedijkte zandplaat, waarnaar het dorp genoemd is,  en het later ingepolderde Zwake en Sloe. Is dat nou kunst? Zeker - dat verzin je niet zomaar .......  laat staan dat je't ook nog eens zou willen maken ....  
Kunst maken wordt gezien als een gave, al is lang niet iedereen altijd overtuigd van het nut, zo dat er mocht zijn …… Zeker kunst in de openbare ruimte roept vaak discussie op ………  weggegooid geld of zonde van’t uutzicht ….. Sommigen vergeten dat als er over gepraat wordt het eigenlijk al een deel van zijn bestaan gerechtvaardigd heeft ......  Of als er een blog over geschreven wordt ..... Kijk, het schaap met verdraaide nek in Lewedorp tovert menig glimlach op ieders gezicht, maar wie per ongeluk het silhouettte van de palmboom onder Borssele ervaart …….. zal meer vragen hebben dan antwoorden. 
Een grote juun ergens onder Kruiningen of een mosselschelp in Philippine – á la, daar kun je nog wat bij voorstellen, maar wat moet je je denken bij de reusachtige betonnen bollen in de Wilhelminapolder? Daar wordt heel wat over afgepraat …… de meningen zijn sterk verdeeld, op z’n zachtst gezegd. Dan waren die grote gestileerde trekkers tenminste nog herkenbaar als iets agrarisch … Maar wat te denken bij die grote bollen? 
Grote Kunst, met een hoofdletter KKunst in de openbare ruimte, kan soms spectaculaire resultaten opleveren. Wie heeft nooit gehoord van de in plastic ingepakte Rijksdag of de Pont Neuf in Parijs van Christo en Jeanne Claude …… KUNST met hoofdletters als chocoladeletters, zeggen diegenen die het kunnen weten – Op de tv halen dit soort kunstexperimenten vaak met gemak het  acht uur journaal en wordt er uitgebreid verslag van gedaan in daarin gespecialiseerde kunstprogramma’s. Christo is ooit op het idee gekomen om huizen in te pakken - een gouden idee toch?  Als ware het kerstcadeautjes?  Wat zou het leuk zijn als de Zeelandbrug zo eens helemaal in plastic gehuld zou worden? Een primeur van de eerste orde, want de Pont Neuf in Parijs valt daarbij natuurlijk in het niet ……. Of De Lange Jan of het stadhuis van Middelburg?
Helaas – dat laatste kun je wel vergeten – daar heeft Heinkenszand sinds kort de primeur … Het gemeentehuis van Borsele, dat te vinden is aan de Stenevate in Heinkenszand, is sinds kort helemaal ingepakt ….. De achterkant om precies te zijn.  Sinds een paar dagen gaat dit deel helemaal verstopt in wit landbouwplastic ….. Een uniek kunstwerk in een gemeente waar tot nog toe hooguit van die ingepakte rollen hooi de Zak (ont)sierden ...... en dan zo maar zo'n uniek Christo-achtige verrassing ......  waar ook nog eens helemaal weinig ruchtbaarheid aan gegeven is .................. .  
Heinkenszand even de hot spot van de internationale kunstwereld? Even primetime nieuws met reportagewagens van CNN, Al-Jazeera en Omroep Zeeland? Nee hoor ......  niks van dat alles - de enige vrachtwagen die zich over het overvolle parkeerterrein van de Emté probeert te bewegen, komt hier om te bevoorraden ....Nee, geen Christo die hier de maat neemt, maar de Sligro  ...... Maar wie er dan verantwoordelijk voor deze surprise?  Gewoon de aannemer die het gemeentehuis grondig verbouwd en wil dat zijn personeel, ondanks de winterse omstandigheden, door kan werken. Dat er geen ophef over zo’n geweldig inpakproject wordt gemaakt, begrijp ik wel ……. Uiteindelijk kost de verbouwing aan het gemeentehuis een lieve cent en veel meer dan oorspronkelijk begroot en dat hang je natuurlijk niet aan de grote klok …… Dat wil je niet primetime op CNN of als openingsitem op het acht uur journaal, laat staan dat Omroep Zeeland of Zeg't U Het Maar er op duikt …… dat onttrek je liever aan’t gezicht - verstop je liever ……………  Zou dat het zijn?  U denkt het wellicht - Slikopdeweg zegt't - ze houdt er niet van er doekjes om te winden.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg, de Zeeuwse blog voor de Scheldregio en haar bewoners relativeert dagelijks het leven in de mooiste regio van ons land  - de navel van de wereld! In elke blog wordt geprobeerd de Zeeuwse henen te ontrafelen - de Zeeuwse peeën te ontdoen van loof en slik ..... vandaar ook de titel van de blog: Slik op de Weg! Laat je elke ochtend verrassen. Volg Slik op de Weg op Facebook en schaar je bij de groeiende groep volgers ....... als we allemaal een beetje opschikken kun je d'r nog makkeluk bie ...... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten