woensdag 26 februari 2014

Strao Noordwelle 2014: Ronald .. had toch een wit voetje gehaald

Ronald, waar was je? De strao van Noordwelle, traditioneel georganiseerd op ( meestal) het laatste  weekend van februari lijkt nu helaas voor jou een gepasseerd station; je hebt een uitgelezen kans laten liggen om met de Zeeuwen in het reine te komen ..... Jammer!  Ronald ... waar was je? 
Het zgn. straorieën, Ronald, is een oud volksgebruik, dat alleen terug te vinden in op Schouwen. Nergens anders ter wereld wordt op deze manier de lente ingeluid …… Neem nu bijvoorbeeld het ringsteken, ook zo’n traditioneel spel, dat in Zeeland zijn oorsprong lijkt te vinden …… maar in werkelijkheid langs de hele Noordzeekust, in Friesland ( ringstekken of ringriden), in Noord Duitsland (ringreiten) tot ver in Denemarken als ringridning wordt beoefend ….. Toegegeven ... Op Walcheren hebben ze d'r een echt volksfeest van gemaakt,zoals dat alleen daar gevierd wordt ...., maar feitelijk dus niet zo uniek als gesuggereerd wordt ; het straorieën wel, Ronald, dat blijkt een typisch traditioneel Schouws volksgebruik.
Feit is, dat de data waarop de verschillende strao’s worden gepland afhankelijk is van de vastenkalender; ik snap dat het voor jou daarom wat moeilijk plannen is ....., maar het wijst er op dat het al voor de reformatie in gebruik was; toch wordt er pas halverwege de 19de eeuw over de stra of strao geschreven. Vroeger waren er ook strao’s in plaatsen als Elkerzee, Brouwershaven, Dreischor en zelfs Moriaansdorp; tegenwoordig wordt het georganiseerd in Renesse, Noordwelle, Ellemeet, Burgh-Haamstede (Westerschouwen), Serooskerke en Scharendijke. 
Het wassen van de benen schijnt een heidense achtergrond te hebben, namelijk het verjagen van de kwade geesten. 
Troost je, Ronald, er zullen niet veel Zeeuwen meer zijn die daar nog in geloven, of het moet zo zijn dat de plannen die ons vanuit Den Haag worden aangereikt, jou door dat soort sujetten wordt ingefluisterd .... tja, dan kan Slik op de Weg niet voorkomen dat je, tijdens het ringsteken na afloop van de strao, op de ring van Noordwelle,  door een paar potige Zeeuwse boerenknechts of Schouwse dames als nog spontaan gejonast wordt ….. met de pollepel en een zere rug als ultieme prijs ....
 Het jonassen, beste Ronald, heeft met het ringsteken te maken, waarmee in Noordwelle traditiegetrouw de strao wordt afgesloten ……. 
De ringsteekbaan ligt keurig rond de kerk, op de “ring” ( what’s in a name) en je zult er ontdekken hoe creatief die Noordwellenaren zijn, door gewoon drie “ringen”  per  beurt te laten steken …… Drie voor de prijs van één ..... Da's creatief met de middelen omgaan; da's creatief denken ..... Dat scheelt toch maar even een slok op een borrel.  De fotootjes, Ronald, van het rienksteken op de ring zijn een paar jaar oud, Ronald, maar daar maakt niemand zich druk over …. Traditie is nu eenmaal traditie.
Ronald, waar was je ……  Was je misschien bang ook zelf natte voeten te halen? Jezelf de voeten te moeten wassen?  Broekspijpen omhoog en dan het water in? Bij de strao van Noordwelle geen “dominee” of “ kapelaan”, die de paarden zegent – dat gebeurt alleen bij de strao in Renesse …..  dus je hoeft niet zelf een nat voetje te halen ….. maar je hebt wel de kans laten liggen  om bij de Zeeuwen een wit voetje te halen …….  Ronald …. Waar was je?

Alle foto's van de stroa 2014: Strao Noordwelle 2014: Ronald ... Waar was je? |  Strao Noordwelle 2014: Ronald, ... had je oor te luister gelegd | Strao Noordwelle 2014: Ronald ... had toch een wit voetje gehaald | Strao Noordwelle 2014: Ronald .. je was er niet! 

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg is al bijna vijf jaar lang niet te missen .....Wekelijks, zelfs dagelijks, als je Keep (it) Swinging ook op Facebook of Twitter volgt, een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners. Soms nostalgisch mijmerend over vroeger; soms verbaasd focussen op het heden, maar, zoals het logo laat zien, altijd met beide klompen stevig in het nu. Als je het aan kunt, blader dan eens door de verhalen en beschouwingen en laat je meevoeren ..... zoals ook Slik op de Weg je in de herfst behoorlijk kan laten verrassen .............  

Facebook: group: Slikopdeweg  Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten