vrijdag 28 februari 2014

Strao Noordwelle 2014: Ronald ... Je was er niet!

Ronald, waar was je? De strao van Noordwelle werd het afgelopen weekend weer georganiseerd en tilde een tipje van de sluiter op, waaronder de Zeeuwse identiteit verborgen zit ...... Je moet wel ziendeblind zijn als je dat op zo'n zonovergoten middag op het strand van Renesse niet ervaart. maar ja ..... je was er niet - een gemiste kans. Gelukkig komen er nog een paar van dit soort strao's, dus je hoeft geen excuses te verzinnen voor je afwezigheid afgelopen weekend ….. Burgh-Haamstede - Ellemeet - Scharendijke en Serooskerke staan nog op de rol ..... Voor Noordwelle ben je helaas te laat .... Noordnietes dus. 
Het verschijnsel strao wordt voor het eerst genoemd in 1841, maar dat wil niet zeggen dat het volksgebruik daarvoor niet bestond.  Bedenk, Ronald, dat Zeeland toen nog helemaal bestond uit aparte eilanden, geïsoleerde gebieden die feitelijk geen of weinig contact hadden met de buitenwereld; zo'n beetje als je ministerie, vermoed ik. Waarom dus geschreven over eeuwenoude gewoonten op andere eilanden, een verhaal waar misschien een lokale ontdekkingsreiziger mee thuis gekomen was? Omroep Zeeland stond nog niet vooraan met camera en microfoon om verslag te doen en de honderden fotografen, die tegenwoordig zich op zo’n dag op het strand verzamelen, waren honderd jaar geleden nog niet eens in heel Europa bij elkaar te vinden, vermoed ik.   
Er is zelfs een tijd geweest, dat de paarden helemaal niet op het strand kwamen tijdens de strao ….. Zo’n honderd jaar geleden beperkte het feest zich tot een soort dorpskermis, waar het voorjaar gevierd werd met een stoet paarden met knechten, die een tochtje rond het dorp maakten …. Het strand werd niet aangedaan, simpelweg omdat het niet bereikbaar was ……   Geen duinovergangen of – paviljoenen; toeristen kwamen nog niet richting Schouwen ….. een eiland immers .. veel moeilijker bereikbaar dan bijvoorbeeld het mondaine Domburg, waar het toerisme voor de rijken opkwam. 

Schouwen als eiland ……  Wie er heen wilde, Ronald, moest met een pontje over vanuit Kats of via Zijpe ……  een Batse reis noemen Zeeuwen dat …… 
Nu is Schouwen van alle kanten bereikbaar door bruggen en dammen ….. Toch blijkt de afstand van de Randstad naar Schouwen veel langer dan andersom, merken we - Den Haag - Noordwelle is een heel eind ….. zelfs in een wagen-met-chauffeur. 
Toch is dat wiskundig rationeel niet zo; emotioneel blijkbaar wel…..  Veel paardenliefhebbers van de Zuid-Hollandse eilanden hebben de strao van Noordwelle al ontdekt en ook hoorde ik af en toe een Gooise -r-. Tegenwoordig is er een maximum aantal paarden dat mee mag lopen …… Een quotum, heet dat in Haagse termen Ronald, een maximum van 150 paarden. Voor bezoekers geldt zo’n maximum aantal niet, noch zijn er andere criteria, waarop geselecteerd wordt – misschien is dat wel zo'n typische eigenschap die hoort bij de Zeeuwse identiteit ..... iedereen is welkom, zelfs een minister die durft te beweren dat Zeeland-geen-identiteit-heeft …….   

Jammer dat je er niet was Ronald!

Alle foto's van de stroa 2014: Strao Noordwelle 2014: Ronald ... Waar was je? |  Strao Noordwelle 2014: Ronald, ... had je oor te luister gelegd | Strao Noordwelle 2014: Ronald ... had toch een wit voetje gehaald | Strao Noordwelle 2014: Ronald .. je was er niet! 

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl


Slik op de Weg is al bijna vijf jaar lang niet te missen .....Wekelijks, zelfs dagelijks, als je Keep (it) Swinging ook op Facebook of Twitter volgt, een opvallende Zeeuwse kijk op de Schelderegio en haar bewoners. Soms nostalgisch mijmerend over vroeger; soms verbaasd focussen op het heden, maar, zoals het logo laat zien, altijd met beide klompen stevig in het nu. Als je het aan kunt, blader dan eens door de verhalen en beschouwingen en laat je meevoeren ..... zoals ook Slik op de Weg je in de herfst behoorlijk kan laten verrassen .............  

Facebook: group: Slikopdeweg  Twitter: #slikopdeweg

1 opmerking:

  1. De volgende Strao zou ik graag willen filmen, de beelden zijn echt fantastisch om te zien, maar ik mis geluid.

    BeantwoordenVerwijderen